Lifturile acționate manual din spitalul din Sighișoara vor ajunge piese de muzeu
Lifturile acționate manual din spitalul din Sighișoara, vechi de peste o sută de ani, vor ajunge piese de muzeu.
Erau folosite pentru transportul pacienților, însă de curând au fost înlocuite cu altele mai moderne. Mai mult decât atât, unul din lifturile vechi va fi introdus în circuitul turistic, iar oamenii se vor putea plimba cu el în cetatea medievală.
Lifturile spitalului din Sighișoara sunt renumite în toată lumea. Chiar dacă pentru acționarea lor era nevoie de o infirmieră sau un brancandier, acestea încă erau folosite pentru transportul pacienților.
Tanaszi Sarolta, managerul Spitalului din Sighișoara: „De funcționat, nu mai erau funcționale, le foloseau doar pentru urgențe majore, transport de materiale de hrană, aveau un sistem foarte bun, care cel mai probabil nu o să mai fie văzut de acum în viitor.”
Procesul de schimbare al lifturilor monument istoric, a durat ani buni, iar din cauza pandemiei, lucrările au întârziat și mai mult. Clădirea spitalului fiind monument istoric, a avut nevoie de avize, dar și de expertize speciale.
Tanaszi Sarolta, managerul Spitalului din Sighișoara: „Acest proiect a durat din cauza pandemiei un pic mai mult decât ne doream noi, dar în sfârșit s-a finalizat, iar acest lucru este foarte benefic pentru pacienții noștrii și pentru personalul nostru medical. Proiectul datează din 2015, iar în 2019 am solicitat și reevaluarea proiectului.”
Iulian Sîrbu, primarul Sighișoarei: „Cele care datau din 1896, cele două lifturi au fost înlocuite, iar pe lîngă aceste două lifturi care au fost înlocuite am adăugat un al treilea. Totalul investiției este în jurul sumei de un milion de lei, a fost suportată exclusiv din bugetul local. Ajută foarte mult pentru buna funcționare, igienizare. Proiectul inițial a durat între 2016, ulterior l-am reluat. Au fost multe avize, deoarece spitalul Sighișioara este monument istoric, dar bineînțeles suntem în 2022, dotările chiar dacă este monument itsoric trebuie să fie adaptate vremurilor noastre.”
Lifturile au fost construite odată cu clădirea spitalului, în perioada ocupației austro-ungare, și sunt adevărate capodopere arhitectuale. Până acum au fost folosite, însă doar în cazuri speciale.
Cândea Marius, șef la secția de chirurgie a Spitalului din Sighișoara: „Era extrem de greu de folosit și acum. Cu lifturile noi, e mult mai ușor. Cu acționare manuală au fost bune, dar era timpul să fie schimbate. Ținând cont că au o sută de ani și ce tehnică aveau de frânare, ce sistem de manevrare, au fost extraodinare. Faptul că nu mai este nevoie să manevrăm manual, trăgând de sfori și așa mai departe, a fost un lucru extraordinar de bun.”
Două dintre lifturi au fost deja demontate și depozitate în siguranță, urmând ca unul dintre ele să fie expus în curtea spitalului, iar al doilea să fie pus în funcțiune la cetatea medievală.