Lichiorul de ouă – cum se prepară și care este tradiția acestei băuturi de Crăciun

Lichior de oua
Shutterstock

Probabil că ai auzit deja de lichior de ouă, fie că ai văzut prin magazine ori l-ai văzut adesea în filmele americane. Această bătură tradițională de Crăciun conține alcool și este un lichior aromat adesea servit cald.

Popular în Statele Unite, dar nu numai, băutura a devenit un simbol al sărbătorilor de iarnă, iar aroma de lichior de ouă poate fi găsită într-o mulțime de produse, de la fursecuri, la ciocolată și cafea.

De unde a pornit tradiția de a bea lichior de ouă

Originea exactă a eggnog-ului (lichiorului de ouă) este necunoscută. Are rădăcini englezești din secolul al XIII-lea, s-a dezvoltat ca o băutură pentru aristocrați și și-a găsit locul ca o băutură tradițională de Crăciun în America colonială.

Ideea de a bea ceva pe bază de ouă ar putea să facă ca unii oameni să se gândească de două ori.

Se crede că lichiorul de ouă a luat naștere în Europa. Încă din secolul al XIII-lea, călugării medievali din Marea Britanie erau cunoscuți că beau "posset", o băutură caldă cu bere, ouă și smochine. În timp, aceasta s-a unit probabil cu diversele băuturi din lapte și vin servite adesea la întâlnirile sociale.

Citește și
Orientul Mijlociu fierbe. Uciderea liderului Hezbollah lasă Occidentul neputincios în timp ce Israelul urmărește victoria

Până în secolul al XVII-lea, sherry a devenit ingredientul principal. Aristocrația o consuma în principal pentru că laptele, ouăle și sherry-ul erau bunuri rare în Europa în acea perioadă.

Când băutura a ajuns în coloniile americane, a căpătat un gust și o popularitate cu totul noi. Romul pe care coloniștii americani îl puteau obține din Caraibe era mult mai ieftin decât brandy-ul, celelalte licori și vinul adus din Anglia.

Astfel, împreună cu aprovizionarea ușor disponibilă de lapte și ouă în colonii, varianta cu rom a devenit rapid o băutură pentru toate clasele sociale.

Când a devenit lichiorul de ouă o tradiție de Crăciun?

Ca o băutură bogată și adesea alcoolică, eggnog a devenit o prezență familiară în timpul sezonului de sărbători în colonii și, în cele din urmă, în noua țară a Statelor Unite în secolul al XVIII-lea.

El era adesea făcut și fără alcool, iar fiecare regiune își adapta băutura la gusturile personale. În Sud, de exemplu, oamenii tindeau să prefere whiskey-ul în loc de rom.

Se spune că George Washington a elaborat propria rețetă și că doar cei mai curajoși invitați ar fi gustat-o. O rețetă atribuită popular primului președinte era un amestec cu brandy, whiskey de secară, rom jamaican și sherry. Cu toate acestea, conform "The Old Farmer's Almanac" și bibliotecarilor de la Mount Vernon, nu s-a găsit nicio rețetă de eggnog în arhiva familiei Washington.

Țări din întreaga lume au variante ale acestui lichior: În Polonia, comunitățile evreiești se bucură de mult timp de kogel mogel.

În Germania, eierlikör este un lichior de ou făcut în casă popular.

În Puerto Rico, se adăuga suc sau lapte de cocos. Astăzi, ouăle sunt de obicei lăsate deoparte, iar băutura se numește coquito.

În Mexic, eggnog-ul a devenit rompope, cu scorțișoară mexicană, vanilie și fie rom, fie alcool de cereale.

În Peru, se face cu brandy peruvian, pisco.

Lichior de oua

Rețetă de lichior de ouă

Folosește aceeași ceașcă pentru a măsura lichidele și ajustează ingredientele astfel încât băutura să fie pe placul tău.

De asemenea, ține minte că poți înlocui alcoolul cu orice preferi, de la rom, whiskey, sherry, etc.

Ingrediente:

· 4 căni de lapte

· 5 cuișoare întregi

· ½ linguriță extract de vanilie

· 1 linguriță scorțișoară măcinată

· 12 gălbenușuri de ou

· 1 cănă și jumătate de zahăr

· 2 căni și jumătate de rom (opțional sau după gust)

· 4 căni de smântână lichidă

· 2 lingurițe extract de vanilie

· ½ linguriță nucșoară măcinată

Încălzește amestecul de lapte. Într-o cratiță, combină laptele, cuișoarele, ½ linguriță de vanilie și scorțișoara.

Dă focul la minimum timp de cinci minute, apoi adu încet amestecul la punctul de fierbere.

Într-un bol separat, combină gălbenușurile de ou și zahărul. Amestecă-le până când obții o consistență ușoară și spumoasă. Adaugă foarte încet (pentru a evita gătirea ouălor) amestecul de lapte fierbinte peste ouă și zahăr, amestecându-le împreună în timp ce torni încep.

Gătește amestecul la foc mediu și lasă-l să se răcească. Toarnă amestecul înapoi în cratiță și gătește la foc mediu timp de trei minute, amestecând constant.

Lasă amestecul să atingă o consistență groasă și spumoasă, dar fără să-l lași să fiarbă. Strecoară totul, îndepărtează cuișoarele și orice cocoloașe. Poți să îl strecori printr-o sită fină. Va trebui să-l lași să se răcească timp de aproximativ o oră. Amestecă celelalte ingrediente. Adaugă romul (opțional sau după gust), 2 lingurițe de vanilie și nucșoara. Amestecă bine totul. Pune la frigider peste noapte. Puneți lichiorul de ouă la frigider peste noapte și apoi servește-l. Îl poți încălzi pentru a îl servi cu frișcă deasupra și scorțișoară măcinată sau poți să îl servești rece, direct de la frigider, după preferințe.

Articol recomandat de sport.ro
Împușcat la ieșirea din sediul unei televiziuni
Împușcat la ieșirea din sediul unei televiziuni
Citește și...
I-au explodat mușchii după ce a fost la sală. Ce greșeală gravă a făcut o femeie în timpul antrenamentului
I-au explodat mușchii după ce a fost la sală. Ce greșeală gravă a făcut o femeie în timpul antrenamentului

După un antrenament la sala de forță, o femeie din SUA a ajuns de urgență la spital, deoarece „mușchii au explodat”.

O femeie de 80 de ani ar putea deveni cea mai în vârstă participantă la Miss Univers. „Vreau să uimesc lumea”. FOTO
O femeie de 80 de ani ar putea deveni cea mai în vârstă participantă la Miss Univers. „Vreau să uimesc lumea”. FOTO

Născută cu aproape un deceniu înainte ca primul concurs Miss Univers să aibă loc în 1952, Choi Soon-hwa, în vârstă de 80 de ani, ar putea acum să facă istorie ca cea mai în vârstă participantă la acest concurs.

Dovleac - câte calorii are o porție de dovleac copt și cum poate fi integrat în alimentație. Conține vitamine esențiale
Dovleac - câte calorii are o porție de dovleac copt și cum poate fi integrat în alimentație. Conține vitamine esențiale

Dovleacul este o vedetă a toamnei, fiind folosit în diverse preparate culinare, de la supe și piureuri până la deserturi și băuturi. Pe lângă gustul aromat, dovleacul are și o mulțime de benficii pentru sănătate, dacă este corect consumat.

Recomandări
Autoritățile susțin că sunt pregătite pentru marea viitură de pe Dunăre. Ce le-au cerut primarilor
Autoritățile susțin că sunt pregătite pentru marea viitură de pe Dunăre. Ce le-au cerut primarilor

Se fac pregătiri intense pentru viitura de pe Dunăre care se va suprapune de duminică, 29 septembrie, și cu ploi torențiale aduse în țara noastră de un ciclon mediteranean.

Investiție de 25 de milioane de euro. O companie străină inaugurează o nouă fabrică în care va produce cărămidă, în Buzău
Investiție de 25 de milioane de euro. O companie străină inaugurează o nouă fabrică în care va produce cărămidă, în Buzău

După scumpirile serioase din ultimii ani, prețurile materialelor de construcții încep să se potolească.

Israelul, după ce l-a ucis pe liderul Hezbollah, care se ascundea de câțiva ani: ”Pentru oricine ne amenință, o să vă găsim!”
Israelul, după ce l-a ucis pe liderul Hezbollah, care se ascundea de câțiva ani: ”Pentru oricine ne amenință, o să vă găsim!”

Hezbollah a confirmat moartea liderului său, șeicul Hassan Nasrallah, după ce aviația israeliană a bombardat buncărul unde a fost localizat, într-o suburbie a Beirutului.