Furnizorii de carte au luat amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței. Bookster: ”Nu avem nicio legătură cu plângerea”
UPDATE. În urma comunicatului de presă al Consiliului Concurenței, privind sancționarea unor furnizori de carte, ”la sesizare a unei asociații ”deținătoare a bibliotecii Bookster”, reprezentanții Bookster au transmis o precizare, pe care o redăm mai jos.
Astfel, reprezentanții Bookster transmit faptul că nu au ”nicio legătură cu plângerea împotriva editurilor și investigația derulată de Consiliul Concurenței”.
În comunicatul de presă publicat miercuri, 21 august, Consiliul Concurenței a susținut că a sancţionat șase companii active pe piața furnizării de carte, precum și Asociația Editorilor din România, după o investigație care ”a fost declanșată ca urmare plângerii înaintate de Asociația Educație pentru Toți Copiii, în calitate de deținătoare a bibliotecii Bookster.”
Cu toate acestea, reprezentanții Bookster precizează într-un comunicat remis ȘtirileProTV.ro că ”nu avem astăzi nicio legătură cu Asociația Educație pentru Toți Copiii. Am achiziționat brandul Bookster de la aceasta acum aproximativ 4 ani. Drept urmare, nu avem nicio legătură cu plângerea împotriva editurilor și investigația derulată de Consiliul Concurenței.”
Comunicatul integral transmis de Bookster:
”Bookster Experience SRL ("Bookster" sau "noi"), companie parte a grupului OCTRA, este o societate care acționează ca intermediar între biblioteci și oamenii care iubesc lectura.
Nu avem astăzi nicio legătură cu Asociația Educație pentru Toți Copiii. Am achiziționat brandul Bookster de la aceasta acum aproximativ 4 ani.
Drept urmare, nu avem nicio legătură cu plângerea împotriva editurilor și investigația derulată de Consiliul Concurenței.
Datorită modelului nostru inovator și conform cadrului legal, zi de zi, angajații din companii din toată România fac din citit un obicei îndrăgit. Noi ne dorim o colaborare foarte bună și corectă cu toți jucătorii din piața de carte din România.
Astăzi Bookster oferă colaboratorilor și angajaților entităților care utilizează serviciile sale acces la cărțile oferite spre împrumut de bibliotecile cu care Bookster colaborează. Prin intermediul platformei sale online, Bookster permite bibliotecilor să-și împrumute cărțile angajaților din companiile colaboratoare, asigurând promovarea, livrarea și returul acestora.
Bookster nu este o bibliotecă și nu este implicat în niciun fel în activitatea de împrumut de cărți, aceasta fiind desfășurată integral de bibliotecile cu care cooperăm. Bibliotecile sunt cele care stabilesc termenii și condițiile pentru împrumutul de cărți.
Platforma noastră online doar conectează bibliotecile cu persoanele care doresc să acceseze opere literare.
Similar platformelor dedicate altor bunuri și servicii, cum ar fi E-Bay, Amazon Marketplace etc., oferim bibliotecilor spațiul digital pentru a-și expune colecțiile de opere literare, într-un mod organizat și vizibil, ușor accesibil potențialilor cititori – similar unui catalog online”.
Știrea inițială:
Consiliul Concurenţei a sancţionat şase companii active pe piaţa furnizării de carte, precum şi Asociaţia Editorilor din România (AER), cu amenzi în valoare de 5,967 milioane de lei pentru participarea la o înţelegere anticoncurenţială.
Potrivit unui comunicat de presă al autorităţii de concurenţă, citat de Agerpres, cea mai mare amendă, de peste 3,98 milioane de lei, a primit-o Direct Client Services SRL (Librăriile Cărtureşti), urmată de Librăriile Humanitas S.A (582.362 lei), Curtea Veche Publishing SRL (422.220 lei), Humanitas S.A. (365.718 lei), Nemira Publishing House SRL (324.636 lei) şi Publica Com SRL (174.677 lei).
De asemenea, Asociaţia Editorilor din România a fost sancţionată cu suma de 115.696 lei.
"Autoritatea de concurenţă a constatat, în urma unei investigaţii, că cele şase companii împreună cu asociaţia de profil din domeniu şi-au coordonat strategiile comerciale şi au limitat comercializarea de carte către entităţile care gestionau biblioteca Bookster, în perioada 2017 - 2020.
Bookster achiziţiona cărţi de la edituri şi librării, care apoi erau puse la dispoziţia abonaţilor în baza unui abonament plătit de companiile angajatoare ale cititorilor. Editurile şi Librăriile, sprijinite în demersurile lor de către AER au considerat că activităţile desfăşurate de Bookster nu se circumscriu unei biblioteci publice şi că aceasta nu respecta regulile de pe piaţa furnizării de carte şi nu plăteşte suficient pentru drepturile de autor", notează instituţia.
Plângere de la biblioteca Bookster
Investigaţia a fost declanşată ca urmare a plângerii înaintate de Asociaţia Educaţie pentru Toţi Copiii, în calitate de deţinătoare a bibliotecii Bookster.
Consiliul Concurenţei menţionează faptul că Legea concurenţei interzice orice înţelegeri între companii şi practici concertate care împiedică, restrâng sau denaturează concurenţa pe piaţa românească.
Sursa: Agerpres, Pro TV
Etichete: amenzi, consiliul concurentei, librării, humanitas, carturesti, bookster,
Dată publicare:
21-08-2024 12:59