The Guardian: Călătoria epică de iarnă cu trenul în România. Librăria din București văzută între cele mai frumoase din lume
Traseul Viena-București este văzut de The Guardian drept una dintre călătoriile epice de iarnă cu trenul ale Europei, iar la destinație turiștii sunt îndemnați să viziteze Cărturești Carusel, apreciată una dintre cele mai frumoase librării din lume.
Traseul Viena-București a fost inclus de către prestioasa publicație The Guardian printre cele mai bune opt călătorii de iarnă cu trenul din Europa, iar odată ajunși la destinație, turiștii sunt îndemnați să viziteze Cărturești Carusel, pe care englezii o consideră una dintre cele mai frumoase librării din lume.
Plecând din Viena cu puțin înainte de ora 20.00, trenul Dacia duce pasagerii într-o călătorie epică prin Europa de Est. Este înțelept să luați masa înainte de îmbarcare, deoarece există puține alimente disponibile în tren. Majoritatea pasagerilor fac naveta și se culcă devreme, fără dorința de a petrece sau de a bea, scriu englezii.
Priveliștile de dimineață ne arată ceea ce înseamnă cu adevărat această excursie: trenul se rostogolește prin inima Transilvaniei, cu priveliști spre munții Carpați înzăpeziți.
Trecând de-a lungul râului Olt, țâșnește prin tuneluri ascunse de păduri, cu țurțuri atârnați ca niște pumnale de gheață.
Bucureștiul, un oraș cu o arhitectură a contradicțiilor sălbatice
Niște bani în numerar (în euro sau lei românești) sunt folositori, deoarece însoțitorii care vin cu cafea neagră și sandvișuri cu salată și șuncă nu acceptă plata cu cardul – și aceasta este singura alimentație oferită până când trenul ajunge în București, imediat după ora 14.00.
Trecutul său comunist postbelic face din București un oraș cu o arhitectură caracterizată prin contradicții sălbatice: gri și deprimant pe alocuri, dar vechi și fermecător în altele.
În Centrul Vechi, iarna, pe copertinele magazinelor sunt agățate becuri, iar străzile pietruite sunt mărginite cu corturi-bule, pentru a le menține clienților o căldură confortabilă.
Cărturești Carusel de pe Strada Lipscani este una dintre cele mai frumoase librării din lume. Construită în 1903, clădirea este întinsă pe trei etaje, cu o ceainărie, o galerie de artă, iar iubitorii de cărți le pot răsfoi până la miezul nopții.
O călătorie cu trenul Dacia costă 45 de euro
De acolo, este o plimbare de cinci minute până la zgomotul și căldura de la Caru’ cu Bere, un restaurant tradițional într-o clădire neogotică fabuloasă, cu luminatoare, vitralii și podele cu mozaic.
Din bucătărie se aud mereu strigăte, trântituri și bubuituri, dar servește mâncare delicioasă în tigăi de fontă: carne de porc gătită lent „ca pe vremuri”, coaste de porc glazurate în sos de bere și tocană de ciuperci cu mămăligă.
O călătorie cu trenul Dacia de la Viena la București are prețuri care pornesc de la 45 de euro, potrivit ofertei operatorului austriac feroviar OBB, mai scriu cei de la The Guardian.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: bucuresti, tren, viena, top, librarie, the guardian, cele mai frumoase locuri din lume, carturesti,
Dată publicare:
09-12-2023 13:01