Leonidele 2022. Când are loc ploaia de stele din noiembrie
Leonidele sau ploaia de stele din noiembrie, așa cum este cunoscut de public acest fenomen, este un roi de meteori care poate fi observat în perioada 6-30 noiembrie 2022.
Dacă la sfârșitul lunii octombrie am putut observa Orionidele, jumătatea lunii noiembrie ne aduce un alt fenomen astronomic interesant, numit Leonidele. Fenomenul poate fi văzut și de pe teritoriul României.
Ce sunt Leonidele
Leonidele sunt un roi de meteori care cad radiant din zona în care se află constelația Leo (Leului), de aici venind și numele de Leonide.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Orbita Pământului trece printr-o zonă în care a trecut și cometa 55P/Tempel-Tuttle, care a lăsat pe orbită cantități mari de praf. În luna noiembrie a fiecărui an, Terra trece prin această zonă, iar micile particule de praf intră în atmosferă şi, la frecarea cu aerul, lasă în urmă dâre luminoase, potrivit astro-urseanu.ro.
Leonidele, ploaie de meteori între 16-18 noiembrie 2022
Potrivit Observatorului Astronomic Vasile Urseanu, fenomenul astronomic Leonidele a început pe 6 noiembrie și se va încheia pe 30 noiembrie. Maximul va fi atins între 16-18 noiembrie. În aceste nopți putem vedea între 10-15 meteori pe oră.
Unde se pot vedea Leonidele
Leonidele se pot observa foarte bine cu ochiul liber. Nu este nevoie să folosim aparate speciale sau filtre de lumină. Însă, pentru a ne bucura cu adevărat de spectacolul celest, specialiștii recomandă să mergem la marginea orașului sau în zonele rurale, unde atmosfera nu este atât de poluată.
Când va fi următoarea ploaie de stele
Următoarea ploaie de stele poartă denumirea de Geminide.
Maximului curentului se va produce pe 13 decembrie 2022, când se pot observa între 60-80 de de meteori pe oră.
Ce sunt meteorii
În sistemul solar se află bucăți rămase de la formarea planetelor, cu diametrul de la 1 atom, până la sute de kilometri.
Bucățile cele mai mari poartă denumirea de asteroizi și comete, iar cele medii, care se pot găsi sub formă de bolovani sau praf, se numesc meteoroizi.
Atunci când aceștia intră în atmosfera Pământului, pot atinge la o viteză între 15 şi 65 km/s, iar ei se aprind din cauza frecării.
De asemenea, aerul din jurul lor se încălzește la o temperatură de câteva mii de grade, iar dâră luminoasă lăsată pe cer este numită meteor.
Sursa: astro-urseanu.ro
Etichete: fenomen astronomic, ploaie de stele, Leonide,
Dată publicare:
15-11-2022 15:50