Lemnele de foc nu s-au scumpit. Cât costă un metru cub
În timp ce facturile la curent și gaze naturale tot cresc, singurul care rămâne pe loc este prețul lemnului de foc.
Metrul cub se vinde și anul acesta la fel ca anii trecuți și, deocamdată, există suficient cât să acopere cererea populației.
Oamenii care au sobe își fac deja stocuri, astfel încât lemnul să se usuce până începe sezonul rece.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Vremea este caldă încă, dar oamenii fac de pe acum stocuri de lemne pentru iarnă. Clienții sunt mulțumiți să afle că prețul lemnului a rămas la fel ca anul trecut ,175 de lei pe metrul cub, în medie.
Localnic: ”Mă ajunge la 10-12 milioane. 1.200 de lei încălzirea numai cu lemn, toată iarna, cam cinci luni.”
Ocolul Silvic Teliu, din județul Brașov, administrează peste 13.000 de hectare de pădure. Anul acesta, angajații de la Ocol au pregătit aproximativ 20.000 de metri steri de lemn pentru foc. În zonă nu există rețea de gaze, iar cererea e mare.
Tiberiu Gyorgy, șeful Ocolului Silvic Teliu: ”Vânzarea se face la solicitarea fiecărui cetățean, pe baza de cerere înregistrată la Ocolul Silvic sau la Primărie. Obligația noastră este să oferim lemnul așa cum îl vedeți dumneavoastră, la prețul de 137 de lei metrul ster.”
Preturile stabilite de Romsilva diferă de la un județ la altul. Depind în primul rând de calitatea lemnului, la care se adaugă transportul până în curtea clientului.
Pentru cinci luni de iarnă o proprietară plătește 2.300 de lei. Trebuie să încălzească trei camere, o bucătărie și o baie.
Localnică: ”Un metru costă 130 de lei plus 25 dai la cărăuși să ți le aducă acasă, plus 25. Și ăla nu ajunge nici o lună. Consumăm 20 de metri pe iarnă.”
Pentru cei care stau la casă și se încălzesc cu gaze, o sobă pe lemne i-ar putea scuti de o cheltuială în plus, cel puțin iarna aceasta. O sobă sau un șemineu costă între 1.800 și 5.000 de lei, la care se adaugă montajul.
Tatiana Drăgușel, asistent manager: ”Recomandăm, venind și sezonul rece, încălzirea pe lemne, care este mult mai sănătoasă, mai frumoasă și credem că și utilă.”
Ca să prevină specula cu lemne de foc, ocoalele silvice fac tabele cu solicitanții și țin evidența strictă a cantității care ajunge în fiecare gospodărie. Încearcă, de asemenea, să țină hoții la distanță cu ajutorul camerelor de supraveghere, cu senzori care alertează pădurarii.