Înțepătura de meduză - cum arată și cum se tratează corect. Durerea te-ar putea ucide înaintea veninului

Intepatura de meduza
Shutterstock

Există mii de specii de meduze în întreaga lume. Cele mai multe înțepături de meduză sunt inofensive și pot fi tratate cu câteva măsuri de prim ajutor simplu, dar unele pot provoca răni grave.

Ar trebui să ceri mereu ajutor medical dacă prezenți simptome care îți pun viața în pericol, cum ar fi dificultăți de respirație. Dar poți trata majoritatea înțepăturilor de meduză cu câteva măsuri de prim ajutor de bază.

Totul despre înțepătura de meduză

Meduzele sunt creaturi marine care trăiesc în toate oceanele lumii. Au un corp moale, în formă de clopot, cu structuri lungi, asemănătoare unor degete, numite tentacule. Meduzele au în interiorul tentaculelor celule înțepătoare numite nematocite. Un singur tentacul poate conține mii de nematociste.

Nematocitele conțin o substanță otrăvitoare (venin) care ajută meduzele să se protejeze. Veninul le ajută, de asemenea, să captureze hrana prin înțepare. Meduzele nu au de obicei intenția de a înțepa oamenii. Ele înțeapă atunci când te atingi de ele în timp ce înoți sau te plimbi pe plajă.

Majoritatea înțepăturilor de meduză sunt inofensive. Dar unele înțepături de meduză pot provoca răni grave.

Citește și
Nu s-au omorât cu munca, dar au încasat lunar peste 7.000 de euro. Politicienii români cu activitate discretă în Parlamentul European

Dacă ești înțepat de meduză, cere ajutor imediat. Dacă a simptome care îți pun viața în pericol, cum ar fi dificultăți de respirație, sună la salvare sau mergi la urgențe.

Cum înțeapă meduzele?

Meduzele nu au intenția de a înțepa oamenii în mod intenționat. Dar dacă treci pe lângă una sau calci accidental pe una, aceasta te înțeapă pentru a se proteja.

Fiecare nematocist din tentaculele unei meduze conține fire sau tubuli cu țepi încărcați cu arc. Atunci când se declanșează, o concentrație mare de calciu trece peste membrana plasmatică a meduzei. Acest lucru duce la creșterea presiunii în interiorul nematocistului.

Presiunea crescută face ca firele să se desfacă și să sară ca niște săgeți minuscule, trăgând cu venin într-o victimă neașteptată. Întregul proces durează o fracțiune de secundă.

Mai mult, nematocistele își pot lansa veninul chiar și atunci când nu sunt atașate de meduză. De asemenea, își pot lansa veninul și în cazul în care meduza este moartă.

În fiecare an, în întreaga lume se produc până la 150 de milioane de înțepături de meduză.

Simptome ale înțepăturii de meduză

Reacția pe care o ai în urma unei înțepături de meduză depinde de multe variabile. Unele înțepături de meduză provoacă doar o iritație minoră, iar unele înțepături pot fi fatale. Factorii care influențează tipul de reacție pe care o puteți avea includ:

- Tipul de meduză.

- Vârsta, starea de sănătate și greutatea corporală.

- Locul de pe corp în care ați fost înțepat.

- Suprafața de piele expusă.

- Cât timp a stat veninul în corpul tău.

Tipuri de meduze

Intepatura de meduza

Există mii de tipuri diferite de meduze în oceanele din întreaga lume. În timp ce unele pot fi inofensive, există altele la care trebuie să fii atent și pe care trebuie să le eviți.

Printre meduzele ale căror înțepături pot provoca vătămări grave includ:

Meduza Box

Meduza box este cea mai mortală meduză din lume. Numite uneori viespi de mare, acestea au corpul asemănător unei cutii cu tentacule care se extind din fiecare colț. Meduzele box trăiesc în zonele tropicale din întreaga lume. Se găsesc în mod obișnuit pe coasta de nord a Australiei și în Oceanul Indo-Pacific. Există mai mult de 40 de specii de meduze box. Meduza box australiană este cea mai veninoasă meduză din lume.

Meduza cu coamă de leu

Meduza cu coamă de leu este cea mai mare meduză din lume. Poate ajunge să aibă o lățime de peste 1,5 metri, iar tentaculele pot crește până la 120 de metri lungime. Meduza coamă de leu trăiește în climatele mai reci din Oceanul Arctic și Oceanul Pacific de Nord.

Urzica de mare

Meduza urzică de mare este una dintre cele mai comune meduze care se găsesc de-a lungul coastelor Atlanticului, Pacificului și Golfului. Este o meduză mare, care poate crește mai mult de 30 de centimetri în lățime. Fiecare urzică de mare are 24 de tentacule care pot crește până la 2,5 metri lungime, scrie clevelandclinic.

Meduza războinicul portughez

Războinicul portughez nu este tocmai o meduză, dar arată ca una. Aceste creaturi trăiesc în apele tropicale ale oceanelor Atlantic, Pacific și Indian, precum și în Marea Caraibelor. Războinicul portughez are flotoare asemănătoare unor baloane care îl mențin deasupra apei. Sub apă, au fire lungi de tentacule și polipi care cresc până la aproximativ 30 de metri lungime.

Dintre speciile enumerate mai sus, cea mai veninoasă meduză din lume este probabil meduza box, capabilă să ucidă un om adult în doar câteva minute cu o singură înțepătură. Se pare că fiecare meduză de tip "box" conține suficient venin pentru a ucide peste 60 de oameni.

Pentru a înrăutăți situația, înțepăturile lor sunt extrem de dureroase - se spune că durerea te-ar putea ucide înainte ca veninul să o facă. Partea bună a lucrurilor este că aceste cunoștințe i-au ajutat pe cercetătorii australieni să dezvolte un potențial antidot pentru înțepăturile de meduză.

Tratamentul corect pentru înțepătura de meduză

Simptomele înțepăturilor de meduză depind de tipul de meduză cu care ai intrat în contact. Dacă ai o înțepătură minoră de meduză, este posibil să simți o ușoară durere, mâncărime, arsură sau pulsații. O înțepătură de meduză poate arăta ca o erupție cutanată cu pete roșii, mov sau maro.

Înțepăturile mai grave de meduză pot provoca răni mai mari. Trebuie să soliciți imediat ajutor medical dacă ai simptome mai grave. Aceste simptome pot include:

·     Dificultăți de respirație.

·     Dureri în piept.

·     Crampe musculare.

·     Bășici pe piele.

·     Amorțeală sau furnicături.

·     Greață sau vărsături.

·     Dificultate la înghițire (disfagie).

·     Dureri abdominale.

·     Transpirație excesivă (hiperhidroză).

Cei mai mulți oameni nu au nevoie să consulte un medic pentru o înțepătură de meduză. În funcție de tipul de meduză, poți administra primul ajutor pentru majoritatea înțepăturilor. Poți trata înțepăturile ușoare de meduză folosind următorii pași:

- Spală veninul de pe zona afectată a corpului cu apă de mare. Nu folosi apă dulce.

- Folosind o pensetă sau mănuși, îndepărtează orice tentacule pe care le vezi în piele.

- Aplică oțet sau spirt pe zona afectată pentru a opri orice alte focuri de nematocite. (Totuși, nu ar trebui să folosești oțet pentru înțepăturile războinicului portughez. Acesta poate provoca eliberarea de mai mult venin din nematocite).

- Pentru a ajuta la reducerea durerii, poți pune loțiune cu calamina sau cremă cu hidrocortizon pe o înțepătură de meduză. De asemenea, poți folosi o pungă de gheață sau apă caldă pentru a ajuta cu durerea și umflătura.

Medicul poate trata cu medicamente înțepăturile mai grave de meduză. Medicamentele pe care le poate folosi includ:

·     Analgezice

·     Antivenin

·     Antihistaminice

Meduze în Marea Neagră

Cea mai comună specie de meduze din Marea Neagră se numește Aurelia aurita, o specie comună de meduză. Aceasta are diametru de aproximativ 25 de centimetri, este transparentă și are o formă de ciupercă.

Aurelia aurita se hrănește cu plancton și moluște, pe care le culege cu tentaculele. Mușcătura acesteia este slabă în comparație cu a altor specii și este considerată inofensivă pentru oameni.

Cu toate acestea, unele persoane alergice pot dezvolta reacții adverse mai grave, motiv pentru care ar trebui să se adreseze medicului.

Este important ca atunci când vezi meduze să nu le atingi sau să le agresezi, pentru ca acestea să nu te înțepe.

Anul trecut, în Marea Neagră a fost invazie de meduze albastre. Specia este originară din Marea Mediterană și ajunge pe litoralul românesc pentru că s-au înmulțit în urma temperaturilor ridicate.

Acestea nu sunt periculoase, dar nu ar trebui să le atingi, pentru că te pot înțepa și nu știi dacă ești sau nu alergic.

Meduza albastră este cea mai mare din Marea Neagră cu un diametru de 20-30 de centimetru. Se numesc științific Rizostoma Pulmo sau plămânul de mare și au formă de clopot.

Dacă aceste meduze te înțeapă, poți apela la comprese cu apă rece și creme sau geluri pe bază de aloe vera. 

Articol recomandat de sport.ro
"FCSB a fost mereu prioritatea mea!" Gigi Becali are antrenor! Anunțul făcut
"FCSB a fost mereu prioritatea mea!" Gigi Becali are antrenor! Anunțul făcut
Citește și...
Cuplu de români arestat în Italia după ce și-au maltratat și violat badanta moldoveancă. Soția filma cu telefonul
Cuplu de români arestat în Italia după ce și-au maltratat și violat badanta moldoveancă. Soția filma cu telefonul

Un cuplu de români a fost arestat în Catania după ce au maltrat-o și violat-o pe badanta lor moldoveancă, agresiunile sexuale fiind filmate cu telefonul de soție.

Cafeneaua unde ești obligat să lași telefonul la intrare. Conceptul se extinde în mai multe orașe
Cafeneaua unde ești obligat să lași telefonul la intrare. Conceptul se extinde în mai multe orașe

Într-o lume tot mai digitalizată, o cafenea din Amsterdam își invită clienții să se deconecteze total de la noile tehnologii.

Spitalul de provincie din România la care marile centre universitare au început să trimită pacienți pentru li se salva viața
Spitalul de provincie din România la care marile centre universitare au început să trimită pacienți pentru li se salva viața

Un pacient cu accident vascular cerebral a fost salvat de medicii de la Spitalul Județean Suceava, după ce a fost trimis aici cu un elicopter SMURD de către doctorii din centrul universitar Cluj.

Recomandări
Alerta serviciilor de informații: Rusia plănuieşte acte violente de sabotaj în toată Europa
Alerta serviciilor de informații: Rusia plănuieşte acte violente de sabotaj în toată Europa

Agenţiile europene de informaţii şi-au avertizat guvernele că Rusia plănuieşte acte violente de sabotaj pe întreg continentul, informează Financial Times.

Rupere de nori, grindină și mașini luate de apă, în prima zi de Paște. ”Vai de capul, nu se poate așa ceva!”
Rupere de nori, grindină și mașini luate de apă, în prima zi de Paște. ”Vai de capul, nu se poate așa ceva!”

În mai multe zone din țară, prima zi de Paște a adus și vreme rea. De la amiază până spre seară - când oamenii plecau acasă, de la grătare sau rude - a fost rupere de nori.  

Surse: Klaus Iohannis a plecat într-o vizită în SUA. Președintele zboară cu un avion de lux pe care l-a mai folosit FOTO
Surse: Klaus Iohannis a plecat într-o vizită în SUA. Președintele zboară cu un avion de lux pe care l-a mai folosit FOTO

Klaus Iohannis a plecat luni într-o vizită în SUA, scrie BoardingPass, site specializat în știri din aviație. Președintele a folosit același avion de lux cu care a mai fost anul trecut în Africa și Coreea de Sud.