Instalarea aparatului de aer condiționat în 2023: Prețul și ce trebuie să știi înainte

Aer conditionat
Shutterstock

Temperaturile caniculare i-au făcut pe mulți să își dorească instalarea unui aparat de aer condiționat în casă. Dar cât te costă instalarea unui aparat de aer condiționat în 2023 și ce trebuie să știi înainte de a face acest pas?  

Ventilatoarele nu mai fac față, iar căldura este de-a dreptul insuportabilă. Ca să îți pui aparat de aer condiționat, trebuie să iei în calcul câteva lucruri și trebuie să vezi dacă este varianta ideală pentru tine, atât în privința prețului, cât și celelalte lucruri pe care le presupune montarea unui astfel de aparat. De asemenea, trebuie să știi că întreținerea unui aparat de aer condiționat este importantă și dictează durata de viață a aparatului, dar și calitatea la care funcționează.

Instalarea aerului condiționat 

Pentru a instala un aparat de aer condiționat, trebuie să urmezi câțiva pași.

Primul pas este să te gândești unde să îl montezi, apoi trebuie să alegi dacă vrei să ți-l monteze cineva sau crezi că te poți descurca singur. Iată pașii de urmat:

Găsește o locație adecvată pentru montarea aparatului de aer condiționat, de obicei într-o parte superioară a peretelui sau în partea de sus a unei ferestre deschise. Asigură-te că există acces la o sursă de alimentare și la o priză în apropiere.

Citește și
Cunoscutul influencer Andrei Versace, găsit mort în casă. Poliția, despre „Regele fițelor”: Nu s-au găsit urme de violență

Achiziționează aparatul de aer condiționat în funcție de criteriile necesare locuinței tale, de buget și de preferințe.

Măsoară dimensiunile aparatului de aer condiționat și asigură-te că există suficient spațiu pentru instalare.

Asigură-te că peretele sau fereastra este curată și stabilă. Dacă instalezi aparatul pe un perete, folosește un detector pentru a identifica structura de rezistență a peretelui.

Dacă instalezi un aparat de aer condiționat de perete, montează suportul în conformitate cu instrucțiunile producătorului și folosind uneltele potrivite.

Asigură-te că suportul este solid și rezistent pentru a susține greutatea aparatului.

Fixează unitatea interioară pe suport sau pe suportul de perete, asigurându-te că este ferm fixată și nivelată.

Conectează conductele și cablurile corespunzătoare, urmând instrucțiunile producătorului. Asigură-te că etanșezi conexiunile pentru a preveni scurgerile. 

Plasează unitatea exterioară într-un loc potrivit, de obicei pe o platformă solidă sau pe sol. Conectează conductele și cablurile la unitatea interioară și asigură-te că sunt bine fixate.

Asigură-te că ai o sursă de alimentare adecvată pentru aparatul de aer condiționat. Conectează aparatul la priză și verifică dacă funcționează corespunzător.

Pornește aparatul de aer condiționat și verifică dacă funcționează corespunzător. Verifică temperatura și fluxul de aer, și ajustează setările în funcție de preferințe. Este important să urmezi instrucțiunile specifice ale producătorului pentru instalarea aparatului de aer condiționat, deoarece acestea pot varia în funcție de modelul și marca aparatului.

Aer conditionat

Dacă ți se pare prea complicat, apelează la o firmă specializată sau spune magazinului că vrei ca aparatul să îți fie montat. Cele mai multe magazine oferă această posibilitate, contra cost.

Prețul unui aparat de aer condiționat în 2023

Un aparat de aer condiționat nu este foarte scump, însă nu este nici ieftin. Prețurile pornesc de la 1.000 de lei, însă media este în jur de 1.800-2.000 de lei.

Lucrurile se complică dacă vrei un aparat cu clasa energetică mai eficientă sau unul mai performant.

Există aparate de aer condiționat care depășesc 5.000 de lei. Acestea vin cu câteva caracteristici în plus, cum ar fi Inverter Compressor, funcție de încălzire, răcire rapidă sau controlul energiei active.

La preț se adaugă și montajul, dacă dorești, contra unei sume cuprinsă între 150 și 400 de lei.

De asemenea, există și aparate de aer condționat mobile, care nu mai necesită montaj. Acestea costă în jur de 1.000 -2.000 de lei, în funcție de caracteristici și modele.

Trebuie să știi că aparatele cu clasa energetică A++ costă mai mult, însă este un cost pe care altfel l-ai regăsi pe factura lunară în lunile de vară, pentru că un aparat cu clasa G va consuma mult mai mult.

Cât costă și cât durează instalarea unui aparat de aer condiționat

Multe dintre companiile de electrocasnice vin cu un serviciul de montaj al aparatului de aer condiționat pe care îl poți achiziționa contra cost.

În timp ce un serviciu de instalare cu KIT inclus costă în jur de 700-900 de lei, un serviciu de instalare fără KIT costă în jur de 400-600 de lei.

Dar costul și durata instalării unui aparat de aer condiționat pot varia în funcție de mai mulți factori, inclusiv de tipul și capacitatea aparatului, complexitatea lucrărilor necesare și tarifele specifice fiecărei companii sau persoane private care se ocupă cu aceste servicii.

În general, costurile pentru instalarea unui aparat de aer condiționat pot fi estimate între 200 și 1.000 de lei sau chiar mai mult, în funcție de cerințele specifice și de complexitatea instalării.

Aceste costuri pot include atât materialele necesare, cât și mâna de lucru.

Aer conditionat

În ceea ce privește durata instalării, aceasta poate varia între câteva ore și de la 1 la 5 zile, în funcție de complexitatea lucrărilor, pregătirea spațiului, traseul conductelor, instalarea unității interioare și exterioare, precum și verificarea și testarea finală a sistemului.

Cel mai bine este să discuți cu compania de la care cumperi aparatul sau cu o persoană care se ocupă de așa ceva pentru un cost estimativ și o durată aproximativă a lucrării, care poate varia în funcție de caracteristicile spațiului pe care îl ai.

Întreținerea aparatului și consumul

Consumul aparatului de aer condiționat depinde de clasa energetică pe care o are.

La un apartament de 50-60 metri pătrați, izolat termic, consumul aerului condiționat de 18000 BTU va fi de aproximativ 1,55 kW/h pe modu de răcire și 1,45 kW/h pe modul de încălzire.

Specialiștii spun că atunci când îți cumperi un aparat de aer condiționat trebuie să cunoști puterea acestuia în kW de care dispun și trebuie analizată bine clasa energetică din care face parte.

Cele din clasa energetică A sau A+ au un consum mai mic cu până la 40% decât cele din clasa C sau D. Ar trebui să optezi pentru un aparat clasa A+++ pentru un consum cât mai mic, deși un astfel de aparat e mai scump.

Totuși, această sumă o vei recupera din facturi, la care vei economisi până la 40-60% în comparație cu unitățile convenționale.

Pentru un aparat de aer condiționat clasa A+ consumul este de 1,08 kW/h, adică 0,8 + 1,06= 0,86 lei pe oră.

La o medie de 6 ore pe zi ar veni 154 de lei pe lună.

Întreținerea regulată a aparatului de aer condiționat este esențială pentru a asigura o funcționare eficientă și pentru a prelungi durata de viață a acestuia.

Filtrul de aer trebuie curățat sau înlocuit în mod regulat, de obicei o dată la 1-3 luni sau conform indicațiilor producătorului.

Un filtru murdar poate bloca fluxul de aer și poate reduce eficiența aparatului.

Înainte de a curăța unitatea interioară, asigură-te că ai oprit alimentarea electrică a aparatului. Cu ajutorul unei perii moi sau a unui aspirator, îndepărtează praful și murdăria de pe componente și ventilatorul unității interioare.

La fel ca în cazul unității interioare, asigură-te că aparatul este oprit înainte de a începe curățarea.

Aer conditionat

Verifică dacă există murdărie, frunze sau alte resturi acumulate în jurul unității exterioare și îndepărtează-le cu atenție. Poți utiliza o perie sau un jet de apă ușor pentru a curăța bobinele și grila de evacuare.

Verifică periodic dacă există scurgeri de apă în jurul unității interioare sau exterioare. Dacă observi scurgeri, verifică dacă conductele de scurgere sunt blocate sau dacă există alte probleme și remediază-le în mod corespunzător.

Ocazional, verifică starea conexiunilor electrice și a izolației pentru a te asigura că nu există deteriorări sau probleme.

Dacă observi orice defecțiuni sau semne de uzură, solicită intervenția unui specialist calificat.

Este recomandat să programezi o revizie anuală a aparatului de aer condiționat de către un tehnician calificat. Acesta va verifica și va întreține componentele interne, va efectua o curățare mai amănunțită și va identifica eventualele probleme sau necesități de reparații.

Cel mai bine este să citești și să urmezi instrucțiunile de întreținere și utilizare furnizate de producătorul aparatului de aer condiționat. Dacă le respecți și îți întreții regulat aparatul de aer condiționat, acesta va avea o durată de viață mai mare, vei scăpa de probleme care necesită reparații costisitoare și vei ajuta la eliminarea mirosului urât din locuință, care se întâmplă din cauza filtrelor murdare sau blocate.

În plus, aparatul performează mult mai bine când este curățat periodic și întreținut bine.

Articol recomandat de sport.ro
Frumoase și valoroase. Zece sportive românce superbe care merg la Paris ca să câștige medalii | FOTO
Frumoase și valoroase. Zece sportive românce superbe care merg la Paris ca să câștige medalii | FOTO
Citește și...
Reguli de circulație în Turcia. Ce amenzi riști dacă mergi cu mașina în vacanță și nu respecți indicatoarele
Reguli de circulație în Turcia. Ce amenzi riști dacă mergi cu mașina în vacanță și nu respecți indicatoarele

Condusul în Turcia este o modalitate excelentă de a vizita pe îndelete țara și a te bucura de peisaje spectaculoase. Dar pentru a putea conduce, trebuie să ai idee despre câteva reguli de circulație în Turcia.

Rhipsalis (cactusul vâsc) - cea mai frumoasă plantă de apartament cultivată în ghiveci suspendat
Rhipsalis (cactusul vâsc) - cea mai frumoasă plantă de apartament cultivată în ghiveci suspendat

Rhipsalis este o plantă de apartament suspendată, ușor de întreținut, perfectă pentru începători. Deși nu are țepi, este o suculentă cunoscută sub numele de cactus vâsc.

Știința din spatele altruismului. Cum poți deveni mai fericit atunci când dăruiești
Știința din spatele altruismului. Cum poți deveni mai fericit atunci când dăruiești

Ajutorul acordat celorlalți și faptele bune se vor întoarce cu siguranță la tine, cel puțin din punct de vedere biochimic. Sigur cunoști acel sentiment plăcut care apare după ce oferi un dar sau chiar și o simplă îmbrățișare.

Recomandări
IGPR: Şoferilor depistaţi pozitiv la Drugtest nu li se întocmeşte dosar penal până vine răspunsul de la Medicina Legală
IGPR: Şoferilor depistaţi pozitiv la Drugtest nu li se întocmeşte dosar penal până vine răspunsul de la Medicina Legală

Poliţia Română precizează că şoferilor testaţi pozitiv cu aparatul Drager5000 nu li se întocmeşte dosar penal, în intervalul de 72 de ore până la sosirea rezultatelor probelor biologice de la instituţiile de medicină legală.

 

Apar primele imagini cu presupusul criminal al dentistei din Brăila. Noi informații despre cum a fost ucisă
Apar primele imagini cu presupusul criminal al dentistei din Brăila. Noi informații despre cum a fost ucisă

Sunt deja 3 zile de când o doctoriță orginară din Republica Moldova a fost ucisă în cabinetul ei stomatologic din Brăila, iar polițiștii nu au reușit să dea de urma criminalului.

Vin furtunile. ANM a emis Cod Galben și Cod Portocaliu în mai multe județe: averse torențiale, vijelii și grindină
Vin furtunile. ANM a emis Cod Galben și Cod Portocaliu în mai multe județe: averse torențiale, vijelii și grindină

Administrația Națională de Meteorologie a emis, sâmbătă, mai multe avertizări de vreme nefavorabilă, valabile pentru mai multe regiuni din România.