Halloween 2023. Ce tradiții și obiceiuri există în seara de Halloween. De ce se fac cadouri dulciuri

Halloween
Shutterstock

Halloween este o sărbătoare cu origini celtice, care a fost adoptată de multe popoare din lumea occidentală și s-a răspândit în secolul al XIX-lea prin intermediul imigranților irlandezi din Statele Unite ale Americii.

Această sărbătoare este celebrată în noaptea de 31 octombrie, deși data poate varia în funcție de țară - de exemplu, în Suedia este sărbătorită în prima sâmbătă din noiembrie.

Halloween 2023: istoricul acestei sărbători

Numele Halloween provine din expresia engleză "All Hallows' Even", care se referă la sărbătoarea creștină a tuturor sfinților, sărbătoare care este celebrată pe 1 noiembrie în țările predominant creștine - catolice și protestante.

Activitățile specifice pentru Halloween sunt purtarea de costume tematice, colindatul, sculptarea dovlecilor în forma de felinare, farse și vizitarea unor locuri presupus bântuite. În această zi, copiii se costumează în vrăjitori, mumii sau alte personaje și merg din casă în casă întrebând "Trick or Treat?" (Păcăleală sau dulciuri?), amenințând că dacă nu primesc dulciuri, vor juca o farsă persoanei colindate. În alte țări, Halloween-ul este sărbătorit prin parade și carnavaluri.

Din punct de vedere istoric, sărbătoarea Halloween a fost influențată de numeroase culturi de-a lungul secolelor. În Imperiul Roman, exista Ziua Pomona, în cultura celtică era festivalul Samhain, iar în creștinism era sărbătoarea Tuturor Sfinților, scrie History.com.

Conform cercetătorului Nicholas Rogers, Halloween-ul este cel mai frecvent asociat cu festivalul celtic Samhain, care înseamnă "sfârșitul verii" în limba irlandeză veche. Festivalul Samhain marchează sfârșitul "jumătății luminoase" a anului și începutul "jumătății întunecate" și este considerat uneori "Anul Nou Celtic".

Vechii celtici credeau că în ziua de Samhain granița dintre lumea noastră și cea de dincolo se subția, permițând spiritelor, atât bune cât și rele, să treacă. Strămoșii erau cinstiți și invitați acasă, în timp ce spiritele rele erau alungate. De asemenea, se credea că purtarea de costume și măști îi va îndepărta pe spiritele rele, deoarece oamenii se deghizau în spirite rele pentru a le evita. În Scoția, tinerii se îmbrăcau în alb și își mascau sau înegreau fețele pentru a juca rolul spiritelor.

Samhain era și un moment în care se făceau provizii pentru iarnă și se sacrificau animale pentru a păstra carne pentru sezonul rece. Focurile de tabără jucau, de asemenea, un rol important în festivități, iar toate celelalte focuri erau aprinse de la un foc central. Oasele animalelor sacrificate erau aruncate în foc. Uneori, se aprindeau două focuri unul lângă altul, iar oamenii și animalele treceau prin ele ca parte a unui ritual de purificare.

Cu răspândirea noii religii creștine în Europa, sărbătoarea de 1 noiembrie a fost transformată în Sărbătoarea Tuturor Sfinților de către Biserica Romano-Catolică în anul 835. Această sărbătoare, cunoscută și sub numele de Hallowmas sau All Hallows, a fost celebrată în Irlanda și Scoția timp de mai multe secole și a fost adusă în America de Nord de către imigranții irlandezi și scoțieni în secolul al XIX-lea. Ulterior, prin influența americană, Halloween-ul s-a răspândit în alte țări la sfârșitul secolului al XX-lea și începutul secolului al XXI-lea.

Numele Halloween este o abreviere a expresiei All-Hallows-Even, care înseamnă "seara de dinainte de All Hallows". În secolul al XX-lea, termenul era scris și "Hallowe'en", eliminând litera "v" și scurtând cuvântul. Deși sintagma All Hallows apare în engleza veche, conform Oxford English Dictionary, expresia All-Hallows-Even a fost atestată abia în anul 1556.

Obiceiuri și tradiții de Halloween

Halloween

Halloween este o sărbătoare plină de tradiții și obiceiuri fascinante, care au evoluat de-a lungul timpului și s-au adaptat la diferite culturi și regiuni. Iată câteva dintre cele mai cunoscute obiceiuri și tradiții de Halloween:

Costume și măști: Unul dintre cele mai recunoscute lucruri despre Halloween este purtarea costumelor și a măștilor. Oamenii de toate vârstele se deghizează în personaje înfricoșătoare, cum ar fi vrăjitori, vampiri, mumii sau zombi. Conform tradiției, se spune că purtarea unui costum sau a unei măști va îndepărta spiritele rele.

Trick or Treat: Un alt obicei popular de Halloween este Trick or Treat (Păcăleală sau dulciuri n.r.). Copiii se costumează și merg din casă în casă, întrebând "Trick or Treat?", așteptând să primească dulciuri. Dacă nu primesc dulciuri, amenință că îi vor juca o farsă persoanei colindate. Această tradiție provine din vechile credințe celtice, care spuneau că spiritele rele ar putea fi alungate prin oferirea de dulciuri.

Jack-o'-lanterns: Sculptarea dovlecilor în forma de felinare, cunoscuți sub numele de Jack-o'-lanterns, este o tradiție populară de Halloween. Oamenii scot miezul dovleacului și sculptează fețe înfricoșătoare sau modele artistice în coaja acestuia, apoi îl luminează cu o lumânare în interior. Originile acestei tradiții se regăsesc în mitul irlandez referitor la Jack O’Lantern. Se spune că acesta a fost un om rău, blestemat să umble pe pământ pentru totdeauna cu un felinar în mână.

Colindatul: În unele regiuni, Halloween-ul este marcat prin colindat, o tradiție similară cu cea de Crăciun. Grupuri de copii sau adulți merg din casă în casă, cântând colinde de Halloween și cerând dulciuri sau bani. Această tradiție este populară în special în Statele Unite și în Canada, conform Irishtimes.com.

Vizitarea locurilor bântuite: Halloween-ul este momentul perfect pentru a vizita locuri presupus bântuite. Mulți oameni se îndreaptă către case abandonate, cimitire sau alte locuri cunoscute ca fiind înfricoșătoare. Există chiar și parcuri tematice sau case bântuite special create pentru a oferi o experiență înfricoșătoare de Halloween.

Petreceri tematice: O altă tradiție populară de Halloween este organizarea de petreceri tematice. Oamenii se adună în costume, decorează casele cu elemente înfricoșătoare și se distrează cu jocuri și activități specifice Halloween-ului.

Filme de groază: Halloween-ul este momentul perfect pentru a viziona filme de groază. Mulți oameni își petrec seara de Halloween vizionând clasicele filme de groază sau serii de filme înfricoșătoare. Această tradiție a devenit atât de populară încât există chiar și festivaluri de filme de groază organizate în jurul sărbătorii.

Obiceiul costumației înfricoșătoare de Halloween

Costumele de Halloween au fost create după personaje supranaturale, monștri, schelete, fantome, vrăjitoare și diavoli. Pe parcursul timpului, au apărut și costume inspirate de personaje fictive, celebrități contemporane și arhetipuri generice, cum ar fi prințesele sau luptătorii ninja, potrivit Britannica.com.

Obiceiul de a colinda în costume a fost prezent în Scoția și Irlanda la sfârșitul secolului al XIX-lea. Termenul scoțian "guising" se referă la deghizările copiilor. În Irlanda, măștile de Halloween sunt cunoscute sub numele de "fețe false". Această tradiție s-a răspândit și în Statele Unite la începutul secolului al XX-lea, fiind adoptată atât de adulți, cât și de copii. Primele costume de Halloween produse în masă au apărut în magazinele americane în anii 1920 și 1930, odată cu popularizarea obiceiului de trick-or-treating.

Costumele înfricoșătoare sunt o tradiție veche de Halloween, care are origini în credințele și miturile străvechi. Oamenii credeau că în noaptea de Halloween, lumea spiritelor se deschide și spiritele rele pot intra în lumea noastră. Prin purtarea costumelor de groază, oamenii sperau să se confunde cu aceste spirite și să le îndepărteze.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Întâmplare ireală la Hamburg! S-au auzit gemetele unei femei în timpul tragerii la sorți pentru grupele EURO 2024! Reacția sălii
VIDEO Întâmplare ireală la Hamburg! S-au auzit gemetele unei femei în timpul tragerii la sorți pentru grupele EURO 2024! Reacția sălii
Citește și...
Cum arată Transapuseana, cel mai scump drum judeţean din ţară. Primul tronson va fi inaugurat la 15 decembrie | VIDEO
Cum arată Transapuseana, cel mai scump drum judeţean din ţară. Primul tronson va fi inaugurat la 15 decembrie | VIDEO

Primul tronson din drumul judeţean 107I din judeţul Alba, care traversează Munţii Apuseni, este aproape finalizat şi va fi recepţionat în 15 decembrie.

Zeci de case de patrimoniu din Mureș, distruse și demolate de proprietari. În locul lor au fost ridicate adevărate palate
Zeci de case de patrimoniu din Mureș, distruse și demolate de proprietari. În locul lor au fost ridicate adevărate palate

Situație revoltătoare într-o comună din județul Mureș. 23 de case de patrimoniu din satul Măgherani au fost distruse sau chiar demolate.

Bărbatul tatuat pe 90% din corp care a cheltuit 30.000 de euro pe modificări corporale. „Oamenii îmi cer să fac poze cu ei”
Bărbatul tatuat pe 90% din corp care a cheltuit 30.000 de euro pe modificări corporale. „Oamenii îmi cer să fac poze cu ei”

âUn bărbat care este tatuat pe 90% din corp susține că, în total, a cheltuit pe toate modificările lui corporale peste 30.000 de euro (26.000 de lire sterline).  

Recomandări
Medicul care refuză să plece afară ca să salveze inimile românilor. „E ușor să stai deoparte și să zici că nu se face nimic”
Medicul care refuză să plece afară ca să salveze inimile românilor. „E ușor să stai deoparte și să zici că nu se face nimic”

Își spune Doctor Heart. Este un medic tânăr, devotat meseriei, care își tratează pacienții cu empatie. Ștefan Busnatu este cardiologul care din grijă pentru inimile românilor alege spitalul din România, în locul celor din străinătate.

Simona Bucura-Oprescu, debordant de sinceră: Probabilitatea să crească speranța de viață în România este „aproape zero”
Simona Bucura-Oprescu, debordant de sinceră: Probabilitatea să crească speranța de viață în România este „aproape zero”

Cu o dureroasă sinceritate, ministrul Muncii spune că sunt zero șanse ca în România să crească speranța de viață.

Sistemul de Garanție Returnare le dă bătăi de cap micilor comercianți. Nu au aparate, nici aplicații ori manual
Sistemul de Garanție Returnare le dă bătăi de cap micilor comercianți. Nu au aparate, nici aplicații ori manual

Sistemul de Garanție Returnare merge cu pași timizi, cu toate că autoritățile au avut la dispoziție trei ani să îl pregătească.