Gemurile și dulcețurile trebuie să conțină mai multe fructe. Noi reguli de la UE și pentru miere
Uniunea Europeană vrea să mâncăm mai sănătos și schimbă regulile pentru mai multe categorii de alimente.
Astfel, gemurile și dulcețurile trebuie să conțină mai multe fructe, consumatorii trebuie să știe cantitatea de zahăr din sucuri, iar mierea va fi etichetată cu țara de proveniență. Decizia finală a fost luată de Parlamentul European.
În acest moment, mierea este unul dintre cele mai contrafăcute alimente din lume, iar apicultorii care se străduiesc să facă un produs 100% natural au de pierdut. La fel și consumatorii care sunt induși în eroare. Cea mai multă miere care există pe piață acum este, de fapt, un amestec, iar asta poate duce ușor la falsificări. Sunt totuși câteva aspecte la care putem să fim atenți.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
În aceste condiţii, oficialii europeni au votat ca pe etichetă, acolo unde avem amestec de miere din mai multe țări, să fie trecut clar, în procente, cât la sută din miere provine din fiecare țară în parte.
Se schimbă regulile și pentru gemuri și dulcețuri. Oficialii vor că nivelul de fruct din compoziție să fie mai mare, entru că există multe sortimente care au mai mult zahăr. Fabricanţii sunt tentați să aleagă așa din motive financiare, în detrimentul producătorilor autohtoni care se zbat să rămână pe piață.
În acest moment, pragul este de 350 de grame de fruct la un kilogram de dulceață, de exemplu. Noile reguli prevăd ca acest prag să urce până la 450 de grame de fruct pe kilogramul de produs.
Deputaţii europeni au stabilit noi reguli şi pentru sucurile de fructe. Doar cele care îşi iau dulceaţă, în mod natural, din fructe, fără alte adaosuri, vor putea primi etichete cu menţiunea "conţine doar zahăr natural". cele procesate, pot fi etichetate ca "suc de fructe cu zahăr redus" dacă cel puțin o treime din zaharurile naturale au fost eliminate. Pentru această categorie, producătorii nu pot folosi îndulcitori să mascheze reducerea zahărului.
Directiva pentru mic dejun a fost aprobată cu majoritate covârşitoare de Parlamentul European. Urmează acordul de principiu al Consiliului, după care legea va fi publicată în jurnalul oficial al Uniunii Europene. E o chestiune de săptămâni până va intra în vigoare. Țările Uniunii Europene au doi ani la dispoziţie să aplice noile norme.