Fiscul din Franța folosește AI împotriva evaziunii fiscale. Vânătorii de piscine
Fiscul francez folosește inteligența artificială pentru a combate evaziunea fiscală. Mai exact, AI este utilizat pentru depistarea piscinelor nedeclarate la fisc.
Și sunt destule, căci după implementarea programului pilot, s-au încasat suplimentar 10 milioane de euro.
Legislația franceză impune declararea unei piscine construite și deținută de persoanele fizice, care sporește impozitul pentru proprietate și cu 200 de euro. Mulți cetățeni au omis să declare piscinele, astfel că autoritățile au demarat un proiect pilot în nouă regiuni, găsind zeci de asemenea construcții ilicite. Amenzile și penalitățile au ajuns la 10 milioane de euro, arată The Guardian.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Sistemul AI a fost dezvoltat de Google și compania Capgemini, și poate identifica piscinele din imagini aeriene, comparându-le cu bazele de date ale cărții funciare. Lansat ca un experiment în urmă cu un an în nouă departamente franceze, sistemul a descoperit 20.356 de piscine, au declarat luni reprezentanți a fiscului, astfel că va fi extins în toată țara.
Modificările aduse proprietății, inclusiv adăugarea de piscine, trebuie să fie declarate la biroul fiscal în termen de 90 de zile de la finalizare. Deoarece impozitele pe proprietate se bazează pe valoarea de închiriere a acesteia, îmbunătățirile înseamnă o creștere a impozitelor. O piscină obișnuită de 30 de metri pătrați ar fi impozitată cu aproximativ 200 euro în plus pe an, arată sursa citată.
Softul nu este infailibil
Softul nu este însă infailibil, pentru că nu poate stabili clar dacă o formă dreptunghiulară care apare pe o imagine aeriană este o piscină, cort, terasă ori chiar o prelată așezată pe sol.
Datele din luna aprilie arătau că software-ul Google-Capgemini avea o marjă de eroare de 30%. Nu numai că a confundat panourile solare cu piscine, dar nu a reușit să identifice anexe ascunse sub copaci sau în umbra unei proprietăți, astfel că softul este într-o continuă perfecționare.