O bacterie rezistentă la antibiotic a fost descoperită într-o piscină din Murighiol
O bacterie rezistentă la antibiotice, foarte periculoasă pentru oameni și animale, a fost descoperită într-o psicină din Murighiol, județul Tulcea. În alte piscine au fost probleme cu cantitățile de clor, scrie Agerpres.
Comisarii Comandamentului Delta Dunării în Murighiol au aplicat două amenzi contravenţionale, în valoare de 35.000 lei, în urma identificării unor deficienţe la piscinele aparţinând SC Lacul Violet SRL, informează, marţi, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).
"În urma verificărilor efectuate de comisarii Comandamentului Delta Dunării în Murighiol, pe 17 august 2021, au fost constatate o serie de deficienţe la piscinele aparţinând SC Lacul Violet SRL, extrem de importante pentru sănătatea consumatorilor. Ca atare, au fost aplicate 2 amenzi contravenţionale, în valoare de 35.000 lei, la care s-au adăugat măsuri complementare de oprire temporară a prestării serviciilor la piscină şi a utilizării toboganelor, până la remedierea deficienţelor (refacerea şi prezentarea echipelor de control a unor analize corespunzătoare şi a documentelor necesare toboganului), cu propunere de închidere temporară a unităţii pe o durată de cel mult şase luni", se menţionează în comunicat.
Printre abaterile constatate de comisarii ANPC se numără, printre altele, nerespectarea parametrilor fizico-chimici prevăzuţi de OMS 994/2018, respectiv clor rezidual liber determinat de sub 0,3 mg/L, iar ph-ul apei peste 8,2.
Potrivit ANPC, ultimul buletin de analiză al apei din piscină realizat de DSP, în posesia căruia operatorul economic a intrat în seara zilei de 16 august 2021, indicând prezenţa bacilului piocianic (pseudomonas aeruginosa), în valoare de 9 UFC/100 ml, faţă de 0 UFC/100 ml, obligatoriu.
De asemenea, potrivit Autorităţii de Protecţie a Consumatorilor, pisicina nu avea marcată adâncimea bazinului, în zonele în care acest lucru este obligatoriu, nu era prevăzută cu prediluviu, lipseau balustrade la treptele de ciment prin care se făcea accesul, lipsea discul negru pentru determinarea limpezimii apei.
Totodată, regulamentul afişat nu indica numărul maxim de utilizatori ce pot fi prezenţi simultan în piscină, nu avea desemnat un responsabil de piscină, nu evidenţia în registru operaţiunile de determinare a parametrilor fizico-chimici ai apei, cu respectarea regularităţii impuse de legiuitor (din trei în trei ore), nu efectua operaţiuni de primenire a apei prin golirea unei cantităţi de minimum 1/10 din volumul piscinei.
Bacteria poate provoca pneumonie și infecții ale sângelui
Bacteria descoperită în apă poate provoca pneumonie și infecții ale sângelui, spun specialiștii. De aceea, activitatea piscinelor a fost oprită temporar, iar proprietarii lor au fost amendați.
Sursa: Agerpres
Etichete: tulcea, bacterii, piscina, bacterie periculoasă,
Dată publicare:
17-08-2021 18:57