Festivalul-concurs cu 5.244 de sortimente de brânză. Nu e pentru cei cu miros fin. „Aici vorbim de bacterii”

×
Codul embed a fost copiat

Pasionații de brânzeturi din toată lumea și-au dat întâlnire în Elveția, la cea de-a 37-a ediție a World Cheese Award.

Peste cinci mii de sortimente, aduse din aproape 50 de țări, au fost analizate în detaliu de jurați. Dar, atenție, maratonul nu este recomandat oamenilor cu... nas sensibil.

Mirosul este primul lucru care te lovește la World Cheese Awards, competiția dedicată brânzeturilor care tocmai și-a deschis porțile în orașul elvețian Berna.

Evenimentul este pe jumătate concurs, pe jumătate festival. Mii de sortimente de brânză aduse din întreaga lume fac din spațiul expozițional un adevărat test al simțurilor.

Christabel Cairns, organizator:În spatele nostru avem 5.244 de sortimente de brânză. Vin din 46 de țări ale lumii și sunt degustate "în orb" de o echipă de 265 de jurați, tot din 46 de țări.

Citește și
elicopter smurd
Brânză evacuată cu elicopterul Black Hawk de la stânele izolate din zona Broșteni

Când intri, mirosul te copleșește. Partea ciudată este că după vreo oră nici nu-l mai remarci, ceea ce e puțin bizar.

Prima zi a festivalului a fost dedicată competiției propriu-zise.

Jurații au testat fiecare exponat, chiar dacă unele dintre ele au arome de-a dreptul neplăcute.

Printre sortimente găsim o specialitate burgundă. Se spune că era preferata lui Napoleon și este atât de mirositoare încât legenda urbană afirmă că ar fi interzisă în transportul public din Franța.

Paul Thomas, producător de brânzeturi: Pe parcursul degustării am fost plăcut surprins de aproape toate aromele, dar la final rămâne ceva... da, un gust ușor neobișnuit pe limbă.

Nu doar gustul contează, ci și mirosul, textura și aspectul. Toate ambalajele sau marcajele au fost îndepărtate, pentru ca jurizarea să nu fie afectată. Iar așteptările au fost depășite în multe cazuri.

Charlie Turnbull, director al Academy of Cheese: Note de fructe, multe tonuri „cărnoase”, un pic de aromă de șuncă. Poate chiar senzația aceea de bacon, dimineața, când ești puțin mahmur... o bogăție. Exact ce trebuie. Trebuie doar să treci peste miros ca să ajungi la această brânză minunată. Este o brânză foarte, foarte bună."

Sortimentele neobișnuite, precum cele din lapte de cămilă, bivoliță sau măgar, nu sunt pentru toate gusturile. Nici varietățile albastre sau brânzeturile cu miros puternic, unde producătorii au cam exagerat cu mucegaiul.

Charlie Turnbull, director al Academy of Cheese: Aici vorbim de bacterii. Și sunt foarte apropiate de tipul de bacterii pe care le găsești în adidașii băieților, pe la 15 ani. Nu e... simplu de gestionat. E o provocare.

Brânza câștigătoare a fost una elvețiană, maturată 18 luni și produsă la circa 20 de kilometri de Berna.

Dar printre finaliști s-au numărat și sortimente din Marea Britanie, Japonia, Olanda, Slovacia și Statele Unite. 

Articol recomandat de sport.ro
Scandalos! Încă două țări „interzise” de Donald Trump la Campionatul Mondial din 2026
Scandalos! Încă două țări „interzise” de Donald Trump la Campionatul Mondial din 2026
Citește și...
Cum alegi brânza cu mucegai. Tipuri de brânzeturi, sfaturi pentru gust, prospețime și siguranță
Cum alegi brânza cu mucegai. Tipuri de brânzeturi, sfaturi pentru gust, prospețime și siguranță

Brânza cu mucegai reprezintă o categorie aparte în universul lactatelor. Aroma este una intensă, iar textura este total diferită de cea a brânzeturilor normale.

Brânză evacuată cu elicopterul Black Hawk de la stânele izolate din zona Broșteni
Brânză evacuată cu elicopterul Black Hawk de la stânele izolate din zona Broșteni

Salvatorii suceveni au preluat sute de kilograme de brânză de la stânele izolate de inundațiile din zona Broșteni, într-o misiune umanitară menită să-i ajute pe ciobanii rămași izolați în munți.  

Salată cu pepene roșu și brânză – rețeta răcoritoare ideală pentru vară. Ce ingrediente se potrivesc de minune cu pepenele
Salată cu pepene roșu și brânză – rețeta răcoritoare ideală pentru vară. Ce ingrediente se potrivesc de minune cu pepenele

Salata cu pepene roșu și feta este o combinație surprinzător de echilibrată, care îmbină gustul dulce al fructului cu savoarea ușor sărată a brânzei.  

Italia a devenit al doilea mare exportator de brânză din lume. Românii consumă tot mai mult mozzarella și parmezan
Italia a devenit al doilea mare exportator de brânză din lume. Românii consumă tot mai mult mozzarella și parmezan

Italia trece înaintea Franței și devine al doilea mare exportator de brânză din lume după Germania. România este printre țările unde cererea pentru produse precum mozzarella sau parmezan, a crescut semnificativ.

Brânză la cină, o noapte de coşmar: Un studiu sugerează o legătură între visele urâte şi intoleranţa la lactoză
Brânză la cină, o noapte de coşmar: Un studiu sugerează o legătură între visele urâte şi intoleranţa la lactoză

Sunt oare brânza şi iaurtul, atunci când sunt consumate seara, o sursă a coşmarurilor oamenilor?

Recomandări
USR îl mută pe Radu Miruță la șefia MApN. Cine va prelua Ministerul Economiei
USR îl mută pe Radu Miruță la șefia MApN. Cine va prelua Ministerul Economiei

USR vrea să-l mute pe Radu Miruță, de la Economie la Apărare. Iar în locul său ar urma să fie propus senatorul Irineu Darău. Deciziile partidului vin după demisia lui Ionuț Moșteanu de la vârful MapN.

Cu cât va crește salariul minim în 2026. Compromisul la care au ajuns partidele din coaliție
Cu cât va crește salariul minim în 2026. Compromisul la care au ajuns partidele din coaliție

Salariul minim pe economie ar putea crește de la 1 iulie 2026 cu 300 de lei brut. Asta la schimb cu reducerea impozitului pe cifra de afaceri pentru marile companii.

Ce va face Trump dacă Putin respinge în continuare un acord de pace cu Ucraina. Gestul care ar putea costa serios Rusia
Ce va face Trump dacă Putin respinge în continuare un acord de pace cu Ucraina. Gestul care ar putea costa serios Rusia

Se va discuta inclusiv despre finanțarea Ucrainei pentru următorii 2 ani, dar și despre securitatea energetică și combaterea amenințărilor rusești.