Italia a devenit al doilea mare exportator de brânză din lume. Românii consumă tot mai mult mozzarella și parmezan
Italia trece înaintea Franței și devine al doilea mare exportator de brânză din lume după Germania. România este printre țările unde cererea pentru produse precum mozzarella sau parmezan, a crescut semnificativ.
Românii le caută după ce le-au descoperit în vacanțele din Italia sau în perioada petrecută acolo, la muncă.
Mozzarella, pecorino, parmigiano - deliciile Italiei i-au cucerit pe români. Cererea e atât de mare încât unii proprietari de magazine și restaurante aduc brânza direct din Peninsulă, fără intermediar.
Liviu Spiridon, antreprenor: „Importurile s-au dublat pentru că avem o cerere mai mare. Am început să aducem noi singuri importurile.”
Apetitul pentru produsele lactate italiene vine din vacanțele în Italia sau din anii lucrați acolo. Și odată întorși acasă, mulți români vor în farfurie ce au mâncat la Roma sau în Napoli.
Ștefan Durac, antreprenor: „Vor să aibă aceleași experiențe culinare și atunci caută produsele”
În Arad, magazinele de profil vând sute de kilograme pe săptămână.
Mirela Blaje, reprezentantul unui magazin: „O găsim în combinație cu roșii uscate sau cu măsline cu ardei iute sau cu fistic care este în mare vogă.”
Unii români spun că brânzeturile italiene sunt mai ușoare decât cele din Franța sau Olanda și mai aproape de gusturile lor.
În România, însă, parmezanul domină topul vânzărilor când vine vorba de comorile lactate din Italia. Urmează pecorino romano și mozzarella - potrivit unei platforme de vânzări online.
În 2024, România a importat 14.000 de tone de brânzeturi italiene, cu 30% mai mult decât anul anterior.
Grație consumului tot mai mare din România și alte piețe, Italia a depășit Franța și a devenit după Germania al doilea mare exportator de brânzeturi din lume - cu vânzări de peste 5,4 miliarde de euro.