Ferma ideală pentru bivolițe. Animalele ascultă Mozart și au scărpinatoare automate
Cunoscătorii spun că cea mai bună brânză mozzarella italiană vine din regiunea Campania. Un fermier de acolo susține, însă, că brânza de la bivolițele sale este cea mai bună dintre cele bune.
Secretul? O dietă organică, spațiu generos, și relaxare pe... muzică de Mozart!
La o fermă organică, situată la 100 de kilometri sud de Napoli, câteva bivolițe se relaxează ascultând ... Mozart. Filozofia stăpânului este simplă - dacă ai grijă de animalele tale, atunci și ele vor avea grijă de tine.
Antonio Palmieri, fermier: ”Cred că bivolițele sunt animale inteligente și își dau seama cum sunt tratate. E necesar să le înțelegi și să le iubești.”
Nimic nu e lăsat la voia întâmplării. Fermierul le-a instalat în staul chiar și ... scărpinatoare automate.
Antonio Palmieri, fermier: ”Au nevoie de spații largi unde să se poată mișca în voie. Pot să mănânce atunci când vor. Am pus și saltele pe care pot să se întindă și să-și facă siesta.”
600 de bivolițe se mișcă în voie într-un grajd cu o suprafață de 5.000 de metri pătrați... Care este deschis pe trei laturi, pentru a profita cât mai mult de lumina zilei.
După cum spune fermierul, bivolițele aleg când să fie mulse, grație unui sistem de mulgere demn de secolul al 21-lea.
Antonio Palmieri, fermier: ”Am introdus primul sistem de mulgere mecanic din această zonă. În ultimii ani am instalat roboți.”
Pentru că nu există teren la dispoziție, bivolițele sunt scoase la pășunat doar câteva ore pe zi, vara. Dar...
Antonio Palmieri, fermier: ”Animalele mănâncă iarbă organică, iar această alimentație e atât în beneficiul animalelor, cât și al consumatorului, pentru că, la final, va cumpăra mozzarella organică.”
Gustoasă și pufoasă, este vândută exclusiv la comandă, pentru că fermierul ține că produsele lui să fie cât se poate de proaspete. În fiecare zi, cam pe la ora prânzului, 400 de kilograme de mozzarella de cea mai bună calitate sunt livrate de la fermă, la un preț de 13 euro kilogramul.
Acolo se mai produc, de asemenea, iaurt, budincă, înghețată... Chiar și genți făcute din piele de bivol.
Mai mult, există și un mic muzeu al uneltelor tradiționale folosite de fermieri... Atrage, anual, 25.000 de vizitatori - atât italieni, cât și turiști străini.