Femeie de 50 de ani, forțată să trăiască într-un cimitir, alături de alte mii de persoane: Văd fantome în vis!
Rose Juan, o femeie de 50 de ani și mama a cinci copii, trăiește de cinci ani într-un cimitir din capitala Sudanului de Sud, Juba.
Ea este una din miile de persoane condamnate să devină rezidenții cimitirului, după ce criza i-a determinat să își părăsească casele, în căutare de hrană.
„Văd fantome în vis. Uneori, bărbați, femei și copii mă întâmpină întrebându-mă de ce trăiesc deasupra pământului”, mărturisește femeia, care nu scapă de imaginile morților atunci când doarme, potrivit publicației The Guardian.
În urmă cu cinci ani, cea mai tânără națiune a lumii a fost afectată de izbucnirea unui război civil, între forțele guvernamentale ale președintelui Salva Kiir și cele ale fostului vicepreședinte Riek Machar. De pe urma acestui conflict suferă oamenii: astfel, țara se confruntă că relocări masive ale populației, foamete și crime de război.
Rose Juan este doar unul dintre cazurile afectate de conflictul din țara sa. În urmă cu șapte ani, s-a mutat cu familia din orășelul Terekeka, în care locuia, în capitala Juba, în căutarea unui trai mai bun.
„Soțul meu este bolnav mental și nu ne poate susține”, a mai spus femeia.
Astfel, la început, familia femeii a locuit pe malul Nilului, alături de alte mii de persoane care s-au deplasat spre capitala Sudanului de Sud, în căutare de mâncare și o sursă de venit. În 2005, când s-a ajuns la un tratat de pace, oamenii au fost alungați, iar investitorii străini au început să construiască hoteluri și afaceri, în locurile în care aceștia își duceau viața. Mai mult, Guvernul le-a spus să se întoarcă înapoi în Terekeka, refuzând să le ofere pământuri pe care să-și facă noi locuințe.
Astfel, mii de oameni care au refuzat să se întoarcă în locurile din care au venit, n-au avut altă soluție decât să se mute în cimitirul Sfânta Maria.
Cresc jucându-se printre morminte
În ultimii 10 ani, acesta a devenit adopost pentru numeroase persoane, care și-au construit aici corturi improvizate. Totodată, oamenii folosesc pietrelor funerare ca să-și usuce hainele sau ca să-și depoziteze diverse obiecte casnice. La rândul lor, copiii cresc jucându-se printre mormite, în timp ce adulții continuă să-și îngroape rudele decedate în același cimitir.
„Guvernul nu ne-a ajutat”, mărturisește o femeie de 50 de ani, care în urmă cu 10 ani, și-a luat cei opt copii și a plecat spre Juba, în căutare de hrană. A fost alungată de atâtea ori, încât n-a avut altă soluție decât să se mute în cimitir.
Potrivit unui grup umanitar, populația din cimitir ar atinge o cifră de aproximativ 3.000 de suflete. O angajată a declarat sub protecția anonimatului, pentru publicația The Guardian, că din cauza crizei, oamenii au rămas fără loc de muncă, ceea ce a generat o creștere a consumului de alcool și a violențelor sexuale și a abuzului domestic.