Seminţele româneşti, cele mai dorite de fermieri. "Sunt ca aurul"

16-02-2020 08:36


Luna februarie este luna semințelor pentru răsaduri, iar cele mai căutate sunt soiurile românești, tot mai rare pe piață.

Câțiva voluntari, pasionați de grădinărit, se strâng periodic și oferă gratis semințe oricui dorește să cultive legume sănătoase și flori din specii autohtone.

Condiția este ca, la rândul lor, cei care le primesc să dea mai departe din semințele obținute în propria grădină.

O astfel de întâlnire a avut loc sâmbătă la Brașov, iar cererea a depăşit toate aşteptările.

Cele câteva mese cu semințe au fost asaltate imediat de orășeni dornici să cultive plante sănătoase, din soiuri verificate.

Localnic: „Sunt ca aurul. Semințele sunt că aurul pentru noi, semințele românești. Sunt pe cale de dispariție și le apreciez ca niciodată”.

Primele s-au epuizat semințele de roșii, ardei, dovlecei și plante aromatice.

Richard Peter, donator de semințe: „Sunt semințe verificate, platate în climatul local, se dezvoltă cel mai bine aici. Semințele cumpărate nu știm unde sunt produse, cum sunt produse și dacă se dezvoltă bine în climă de aici."

Semințele sunt oferite gratuit de pasionații de grădinărit care participa voluntar la aceste întâlniri. Se strâng din toate colțurile țării și, pe cheltuiala lor, organizeraza târguri în marile orașe ale țării. Cei care primesc semințele pot deveni, la rândul lor, donatori.

Rodica Meiroşu, organizatorul evenimentului: „Soiuri vechi provenite de la bătrâni, iar mesajul pentru cei care le primesc este că să le înmulțească și din ce le prisosește să dea și ei mai departe.”

Oana Trifan, voluntar: „La aceste târguri nu veți găsi numai semințe tradiționale ci și diverse plante de grădină, plate aromatice, arbuști, pomi fructiferi, fiecare ce are și poate da mai departe.”

Luna februarie este cea mai potrivită pentru plantarea semințelor în ghivece, păstrate în interior. Din ele vor răsări răsadurile, care vor fi replantate peste două luni în grădina de lângă casă.

Tags: seminte, targ, brasov,

VIDEO PROTVPLUS.RO