Fabrica de la Reghin cunoscută pentru viorile sale unice a început să producă un instrument neobișnuit. Despre ce este vorba
Fabrica de la Reghin, cunoscută mai ales pentru viorile căutate de muzicieni din toată lumea, aduce pe piață noi instrumente.
Printre ele, cajon-ul, o invenție a sud-americanilor, și vioara cu goarnă - un instrument cu tradiție în județul Bihor.
Prețurile sunt bune, iar produsele - de calitate, așa că fabrica se poate lăuda că are comenzi de peste mări și țări.
Cajon-ul este un instrument de percuţie, orginar din America de Sud. Seamănă cu o lădiţă şi a fost inventat de sclavii care foloseau lăzile de peşte pentru a bate ritmul.
Fabrica de instrumente de la Reghin, cunoscută mai ales pentru viorile sale, l-a introdus în ofertă, mai ales că e la mare căutare.
Cajon-ul e deseori folosit în concertele de jazz, blues, pop, rock, flamenco sau rumba.
Deocamdată au fost realizate primele 100 de bucăți, la prețuri ce nu depășesc 50 de euro.
Angajat al fabricii de instrumente de la Reghin: "Este folosit mai mult în sesiunile unplugged, este foarte ușor de transportat, oferă multe posibilități de interpretare".
Nicolae Bâzgan, director fabrica de instrumente de la Reghin: ”Era fabricat prin alte țări, inclusiv în China. Fabricarea lui în țară nu face altceva decât o ofertă pentru acești iubitori ai muzicii de percuție".
Fabrica de la Reghin și-a îmbogățit oferta anul acesta și cu un alt instrument mai puțin cunoscut: vioara cu goarnă.
Nicolae Bâzgan, director fabrica de instrumente de la Reghin: ”Prețul accesibil va face să fie mai atractivă. Chiar avem în străinătate legături cu case de comerț și abia așteaptă să intre în posesia acestor instrumente".
Nu există două viori la fel
Nu doar prețul este important, ci și calitatea. Așa că angajații fabricii de la Reghin își dau silința ca produsele lor să răspundă exigențelor.
Vasile Gliga, proprietar fabrică de instrumente: ”Tot timpul trebuie să încerci să îmbunătățești sunetul instrumentului. Este visul oricărui lutier să facă instrumente care să sune cel mai bine. Am încercat și esențe diferite. Pe lângă cele autohtone, frasin, salcie, am făcut și din prun dar și din lemn nobil, lemn de tisa".
Viorile sunt produse manual, iar fiecare instrument este unic.
”Nu există două la fel, chiar dacă este din același arbore, orice om poate să își cunoască…Fotogravura, Capela Sixtină a lui Michelangelo. Fiecare instrument unicat are certificat”.
Viorile se vând și cu 2.000 de euro. De la Reghin, instrumentele muzicale pleacă spre toate colțurile lumii. Cele mai multe ajung în Germania, dar și în țări îndepărtate: Japonia, Australia și Statele Unite.