Povestea medicului care a cumpărat instrumente din propriul buzunar pentru a-și ajuta pacienții

17-10-2019 18:49

Atunci când îndemânarea, ştiinţă şi răbdarea sunt principalele tale calităţi, cu siguranţă ai datele necesare să ajungi un bun neurochirurg. În plus, doctorul Claudiu Matei are mereu o vorbă bună pentru pacienţi.

Este legat de fiecare caz, însă pe unul aparte îl poartă în suflet. Este vorba despre un băieţel, pe nume Mădălin.

La 6 ani şi jumătate, Mădălin ştie că în viaţa unui copil, tatăl are rolul să îl apere de ce este rău şi să îl ajute. Mama i-a murit în urmă cu 3 ani, iar tatăl natural nu îi este aproape, aşa că pe neurochirurgul care i-a salvat viaţa îl vede ca pe un părinte.

Bunica lui Mădălin: „E ca al doilea tată pentru Mădălin, că i a dat viaţa de 2 ori. De multe ori îmi spune să-l sun. Şi eu îi mai spun: Mădălin, mi-e ruşine să-l deranjăm pe domnul doctor iar el zice: Da de ce? El vorbeşte cu mine, mă ia în braţe, face poze, tata Matei. Că aşa îi zice, nu o să am cuvinte să-i mulțumesc.''

Mădălin s-a născut cu hidrocefalie, o complicaţie craniană. Doctorul Matei l-a operat când avea doar 4 luni, apoi încă o dată la 6 luni.

Mădălin este doar unul dintre sutele de pacienţi care au primit o nouă şansă la viaţă cu ajutorul neurochirurgului Claudiu Matei. La el ajung oameni cu probleme grave, care au nevoie de operaţie. Nu le este uşor să accepte, dar doctorul găseşte mereu o cale să-i liniştească şi să le explice pe înţelesul lor situaţia.

Ramona Dârloșan, pacientă: „Venisem speriată, dar în momentul în care am intrat în cabinet şi zâmbatul domnului doctor şi blândeţea şi vorba caldă, explicaţiile pe care mi le-a dat, pe înţelesul meu, m-au făcut să mă liniștesc.''

Ovidiu Helciu, fost paicent: „Capacitatea lui extraorinara este de a fi om alături de oameni, asta e o caracteristică specială. În primul rând, relaţia cu domnul doctor, prin experienţa negativă avută, eu am câştigat un prieten."

În 6 ani, de când lucrează într-o clinică privată din Sibiu, unde ajung pacienţi din toată ţara, doctorul Matei şi echipa lui au rezolvat peste 2500 de cazuri.

Iulia Dancu, medic specialist AŢI: „Entuziasm, mult entuziasm, haideţi oameni buni să facem, avem un caz, cum procedăm, discutăm înainte, discutăm după, ce opţiuni avem, ce putem să facem, tot timpul ne trimite articole, hai să facem, lucruri să fie în siguranţă pentru pacienţi şi să facem cât mai multă performanța.''

Iar acest lucru se vede cel mai bine în sala de operaţie.

Sofia Ioana Nistor, medic specialist neurochirurg: „După ce lucrezi o vreme cu o anumită persoană, ajungi cumva să ghiceşti gesturile şi lucrurile merg de la sine, nu mai trebuie să-ţi spună celălalt ce să faci ca să-l ajuţi, ci deduci lucrul ăsta reciproc.''

Claudiu Matei a învăţat neurochirugie în clinici din Franţa, Germania şi Spania. În străinătate a înţeles şi cât de important este să transformi echipa într-un grup de prieteni în care fiecare să lucreze spre binele bolnavului.

Când s-a întors în ţară, Claudiu Matei a lucrat 3 ani într-un spital de stat. A renunţat însă pentru că ştie că într-o clinică privată îşi poate face cu adevărat meseria, aşa cum a învăţat în străinătate.

Claudiu Matei, neurochirurg: „Îmi aduc aminte că în perioada respectivă am cumpărat împreună cu colegii de acolo instrumente pe banii noştri, încercam să facem performanță totuşi cu puţinul pe care îl aveam.''

Pe viitor, vrea să se implice într-un proiect prin care să opereze gratuit copiii aflaţi în suferinţă. Are acasă un băiat şi o fată şi înţelege ce simte un părinte atunci când îşi vede copilul bolnav şi neajutorat.

"Am încercat şi încerc şi îi sfătuiesc şi pe cei tineri, fiecare să-şi facă treaba la nivelul lui, poate că de la noi pleacă schimbarea. Încercând fiecare să ne facem treabă cât mai bine la locul nostru, cu siguranţă lucrurile se vor îmbunătăţi”, a adăugat acesta.

Când este liber, îi place să stea cu copiii. Pe băieţelul lui îl învaţa să pescuiască şi să aibă răbdare cu oamenii din jur ca să poată schimba mai târziu lumea.

Sursa: Pro TV