Tinerii care readuc la viata instrumente cu sunet dumnezeiesc. Cat costa o orga
Harnici si cu maini de aur, cinci tineri readuc la viata instrumente cu sunet dumnezeiesc. Sunt restauratori de orgi si s-au specializat la un curs de doi ani, tinut de un mester elvetian, care le-a schimbat viata.
Tinerii au invatat si cum sa construiasca orgi, care pot fi vandute in strainatate cu zeci de mii de euro.
Cursul pentru restaurarea orgilor a fost organizat la Harman, in judetul Brasov. Tinerii au invatat de la un mester elvetian cum se repara aceste instrumente cu sunet special, pe care le intalnim in bisericile catolice sau protestante, dar si in sali de concerte.
Alegeri 2024
10:00
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
Arpad Magyar, constructor de orga: "Reinvie oarecum instrumentul cu primele sunete si e o senzatie de nedescris, instrumentele pe care le restauram nu mai canta de ani de zile si suntem curiosi care e sunetul final, cum se incadreaza in biserica."
Tinerii au pus pe picioare o afacere de succes in domeniul restaurarilor si al constructiei de orgi. Au o piata imensa, spun ei. Numai In Transilvania sunt peste 2.500 de orgi si majoritatea au nevoie urgenta de reparatii.
Arpad Magyar, constructor de orga: "Ornamentele acestea sunt de la biserica evangelica de la Bistrita, au fost restaurate si acum urmeaza sa le ducem inapoi."
Tinerii au construit si o orga mica, potrivit pentru capele cu dimensiuni reduse.
Un astfel de instrument costa 40 de mii de euro, iar prima bucata a fost vanduta deja in Elevetia. Din aceasta tara a venit si specialistul care i-a invatat meserie pe tinerii romani.
Barbara Dutli, mester constructor de orgi: "Noi avem scolarizare de trei ani, in Germania e 3 jumatate in Elvetia 4 si asta e baza, ca sa fii maestru iti mai trebuie 6 ani si dupa 10 ani poti sa faci scoala de maestru."
Cursurile au inclus si realizarea unui plan de afaceri, asa ca baietii au pe langa atelierul de orgi si unul de tamplarie.
Daniel Popovici, administrator: "Avem 5 angajati si urmeaza sa vina si al 6-lea si intr-adevar le putem asigura de lucru permanent."
Multi tineri care urmeaza cursurile de restaurare de orgi ajung sa lucreze in strainatate, unde aceasta meserie este foarte apreciata.