După tragedia de la Suceava, un părinte propune ca preoții să urmeze cursuri de resuscitare. Ce spune biserica
După povestea dramatică din Suceava, unde un bebeluș s-a stins imediat după botez, o asociație se oferă să le predea gratuit preoților cursuri de resuscitare.
Inițiativa îi aparține unui tată care, în urmă cu câțiva ani, și-a pierdut băiețelul înecat cu mâncare
Vasile Vlașin organizează cursuri de prim ajutor pentru profesori și elevi. Acum, se oferă să îi pregătească pe preoți, dar și pe părinții cu copii mici pentru astfel de momente dramatice.
Vasile Vlașin, coordonator asociația "Părinți salvatori": ”Din nefericire, în 98% din cazurile de înec dacă nu se acționează imediat și la fel în cazurile de stop-cardiorespirator, 98% dintre cazuri se sfârșesc la fel, prin declararea decesului. Și acum când am asistat la două tragedii, doi copilași care au murit înecați, foarte mulți oamnei și-au pus întrebarea sinceră, eu dacă aș fi fost de față aș fi știut să intervin?”.
Bărbatul vorbește despre bebelușul decedat de la Suceava, dar și despre cazul unui băiat de 5 ani, din Maramureș, înecat cu o jucărie.
Prima acțiune, la o biserică din Maramureș
Cursurile sunt gratuite și acoperă inclusiv partea practică. O persoană exersează pe un manechin procedura de resuscitare.
Vasile Vlașin, coordonator asociația "Părinți salvatori": ”Dacă sunt preoți, dacă este personal care slujește la biserică, care vrea să învețe, ar trebui să aibă acces la acest tip de educație. Toate cheltuielile noastre sunt susținute din donații”.
Prima acțiune de acest fel va avea loc la biserica din localitatea Ciocotiș, din Maramureș, la sfârșitul acestei săptămâni.
Preot Andrei Pop, inspector eparhial: “Acțiunea domnului Vlașin este una de lăudat pentru că vine nu doar în sprijinul preoților ci și a familiilor tinere și a credincioșilor. Acest curs ar trebui urmat nu doar de preoși, ci de fiecare familie care urmează să aibă un copil pentru a preîntâmpina o tragedie".
Nu doar apa reprezintă un pericol pentru un copil.
Dr. Alexandru Ilieș, SAJ Maramureș: ”Le recomandăm părinților să aibă mare, mare atenție la jucăriile pe care le au în jur pentru că din păcate situații de genul acesta, de un tragism deosebit, se pot întâmpla”.
Cursurile se vor face în mai multe serii, cu respectarea regulilor de protecție.