Duminica Floriilor la catolici. Ce semnificație are această sărbătoare. De ce au credincioșii ramuri de salcie

catolici, salcie
Agerpres

Credincioşii catolici sărbătoresc duminică Floriile, zi care aminteşte de intrarea triumfală a lui Isus în Ierusalim, unde a fost întâmpinat de mulţimi de oameni cu ramuri de curmal.

Tradiţionala Procesiune de Florii, la care vor lua parte credincioşi, persoane consacrate şi preoţi din comunităţile şi parohiile romano-catolice din Bucureşti şi împrejurimi, are loc, duminică, pentru a celebra sărbătoarea Floriilor în Biserica Catolică de rit latin.

Potrivit Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucureşti, procesiunea începe la ora 15.00, din Piaţa ”Fer. Vladimir Ghika” de lângă Biserica Franceză (Sacré Coeur – Preasfânta Inimă a lui Isus), cu celebrarea de sfinţire a tradiţionalelor ramuri, şi se va încheia la Catedrala Sf. Iosif.

Procesiunea are următorul traseu: Piaţa ”Fer. Vladimir Ghika”, Str. Cpt. Demetriade, B-dul Aviatorilor, Piaţa Victoriei, Calea Victoriei, Str. G-ral Berthelot, Catedrala Sf. Iosif.

Când procesiunea va ajunge la Catedrala Sf. Iosif, în jurul orei 16.00, în Catedrală se va celebra Sfânta Liturghie prezidată de ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti.

Citește și
biserică
Cum au ajuns enoriașii să se roage, după ultimele restricții: "Să ia Dumnezeu virusul ăsta"

”Participarea la procesiunea şi la Sfânta Liturghie din Duminica Floriilor este un prilej de mărturisire publică a credinţei şi de unitate cu toţi creştinii catolici din România şi din lumea întreagă. În această zi când la Sfânta Liturghie are loc vestirea Pătimirii Mântuitorului, îi purtăm în rugăciune pe toţi oamenii care suferă, din întreaga lume. Parcurgem drumul procesiunii, meditând la suferinţele lui Isus, ca să ne deschidem inima şi faţă de suferinţele semenilor noştri. Ne amintim de toţi cei care sunt singuri şi abandonaţi, de bătrânii care trăiesc acest Paşte singuri, departe de copiii lor, de cei bolnavi şi suferinzi, care zac în ospicii şi spitale. Nu uităm de victimele războiului din Ucraina şi de refugiaţii care petrec Paştele departe de cei dragi. Fie ca Pătimirea şi Învierea lui Cristos să ne inspire empatie faţă de ceilalţi, iar iubirea aproapelui să devină o atitudine reală, care să se dovedească în fiecare zi în viaţa noastră cotidiană şi în confruntarea cu problemele oamenilor care au nevoie de ajutor”, afirmă ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit romano-catolic de Bucureşti, potrivit News.ro.

Ce semnifică Floriile

Intrarea lui Isus în Ierusalim este singurul moment din viaţa Sa pământească în care a acceptat să fie aclamat ca Împărat. De data aceasta, îşi pregăteşte singur intrarea, conform profeţiilor din Vechiul Testament, ca să fie recunoscut după Lege că este Mesia, Mântuitorul lumii.

Poporul îl întâmpină pe Isus cu ramuri de finic şi de măslin, strigând: 'Osana! Bine este cuvântat Cel ce vine întru numele Domnului'.

Prin aceste cuvinte, oamenii simţeau că însuşi Dumnezeu a venit în lume, pentru a aduce mântuirea ei. Intrând ca Împărat în Ierusalim, Isus anticipează biruinţa Sa apropiată asupra morţii, ca şi biruinţa întregii omeniri pe care o purta în Sine.

Primele menţiuni despre această sărbătoare provin din secolul al IV-lea. Cei dintâi care o pomenesc sunt Sfântul Epifanie, căruia i se atribuie două predici la această sărbătoare, şi pelerina apuseană Egeria, care, în însemnările ei de călătorie, descrie modul în care se celebra această duminică în Ierusalim, spre sfârşitul secolului al IV-lea.

De la unii dintre marii părinţi ai Bisericii, între care se află Sfântul Ioan Gură de Aur, Sfântul Ambrozie şi Sfântul Chiril al Alexandriei, există predici celebre ţinute în cinstea ei.

În vechime, Duminica Floriilor, începutul săptămânii Paştilor, mai era numită Duminica aspiranţilor sau a candidaţilor la botez, pentru că în această zi catehumenii (cei care urmau să se boteze) mergeau cu mare solemnitate la episcop spre a-i cere să fie admişi la botez, iar acesta le dădea să înveţe Simbolul credinţei (Crezul). Se mai numea şi Duminica graţierilor, pentru că, în cinstea ei, împăraţii acordau graţieri.

De Florii, oamenii merg la biserică pentru a sfinţi crenguţe de salcie pe care le pun la geamuri, la uşi sau la porţi. În unele părţi ale ţării, locuitorii de la sate se încing cu ramurile de salcie peste mijloc.

Credinţa spune că acest ritual îi apără de boli şi îi face mai robuşti. De asemenea, apără casa de rele şi o protejează de evenimente neplăcute.

Ramurile de salcie care se împart în biserică în ziua de Florii simbolizează ramurile de finic cu care l-au întâmpinat mulţimile în Ierusalim pe Isus.

Cu ziua de Florii începe ultima săptămână a Postului Paştilor, numită Săptămâna Patimilor, în care creştinii se pregătesc să întâmpine marea sărbătoare a Învierii Mântuitorului Isus Cristos.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Incendiu la o biserică din Arad. Biblia și Tricolorul au scăpat din calea flăcărilor
Incendiu la o biserică din Arad. Biblia și Tricolorul au scăpat din calea flăcărilor

Interiorul Bisericii Ortodoxe din Gai, din Arad, a ars parțial într-un incendiu izbucnit în vineri după-amiază.

Cum au ajuns enoriașii să se roage, după ultimele restricții:
Cum au ajuns enoriașii să se roage, după ultimele restricții: "Să ia Dumnezeu virusul ăsta"

Ordonanțele militare au interzis accesul în biserici, în această perioadă, drept măsură de protecție. Sunt însă enoriași care au găsit căi de a se ruga, respectând legea.

Biserica donează peste 4 milioane de lei celor afectați de epidemia de coroavirus
Biserica donează peste 4 milioane de lei celor afectați de epidemia de coroavirus

Biserica Ortodoxă Română a anunțat, marți, că centrele eparhiale, protoieriile, parohiile și mănăstirile s-au implicat și au adunat până acum un ajutor financiar de peste 4 milioane de lei.

Paște fără slujba de Înviere. Ce mesaj transmite biserica
Paște fără slujba de Înviere. Ce mesaj transmite biserica

Slujba de Înviere va fi oficiată anul acesta, cel mai probabil, fără enoriași. Biserica Ortodoxă se pregătește pentru Paște, dar îi sfătuiește pe credincioși să stea acasă.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.