Drum roman de 2.000 de ani, foarte bine conservat, descoperit pe șantierul Autostrăzii Transilvania. De ce va fi distrus
Descoperire de senzație pe șantierul Autostrăzii Transilvania din Sășaj, unde arheologii au scos la lumina zilei o porțiune dintr-un drum roman vechi de 2.000 de ani, foarte bine conservat. Acesta va fi totuși distrus, pentru a face loc autostrăzii.
Drumul roman a fost descoperit de către cercetătorii care descarcă arheologic traseul viitoarei autostrăzi, în satul Sutoru, din județul Sălaj, scrie Zalău24.
Drumul care datează de aproape 2.000 de ani se află în apropierea castrului roman Optatiana și nu va putea fi conservat.
În prezent, arheologii marchează și fotografiază locul pentru a-l înregistra, dar în scurt timp locul lui va rămâne doar în documentele scrise.
Situl arheologic s-ar fi conservat doar dacă era descoperită o cetate
Drumul roman milenar va fi distrus, iar peste el se va construi viitoarea autostradă a Transilvaniei.
Și asta pentru că, potrivit legii, un sit arheologic se conservă doar în cazul în care se face o descoperire semnificativă și importantă, cum ar fi o cetate.
Arheologii Comisiei Naționale Limes, care se ocupa de monitorizarea siturilor ce compun Frontiera Imperiului Roman au cerut Ministerului Transporturilor încă din 2019 modificarea proiectului tronsonului Autostrăzii Transilvania ce traversează zona castrului roman de la Sutoru, propus a fi inclus în patrimoniul UNESCO.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: Salaj, autostrada transilvania, distrugere,
Dată publicare:
24-04-2021 16:40