Descoperire incredibilă la Ierusalim, cu o vechime de circa 2.000 de ani. GALERIE FOTO
O echipă de arheologi israelieni a descoperit un sistem subteran unic, având o vechime de 2.000 de ani, cioplit în rocă, în apropierea Zidului de Vest din Ierusalim, a anunţat marţi Autoritatea pentru Antichităţi din Israel (IAA), conform Xinhua.
Cercetătorii sunt de părere că acest complex, datat în perioada celui de-Al Doilea Templu din Ierusalim, a fost utilizat de locuitorii din acele vremuri, înainte de distrugerea oraşului şi a templului, în 70 e.n.
Sistemul cioplit în piatră a fost acoperit în întregime de podeaua din mozaic alb a unui structuri publice monumentale construită la sfârşitul perioadei bizantine, în urmă cu circa 1.400 de ani, renovată în timpul califatului abbasid, cu circa 1.250 de ani în urmă, şi distrusă în perioada fatimidă, în secolul XI e.n.
Sistemul descoperit în Israel este compus dintr-o curte deschisă şi două camere aranjate pe trei niveluri, una deasupra celeilalte, şi conectate prin scări tăiate în rocă.
La intrarea în complexul realizat în stâncă, au fost găsite adâncituri menite să fixeze ferm balamalele şi şuruburile uşilor.
De asemenea, nişe rotunde şi pătrate au fost sculptate în pereţi, dar şi nişe triunghiulare, mici, concepute pentru lămpi cu ulei, dar şi fante alungite, pentru rafturi.
Arheologii au mai descoperit vase de gătit din lut şi o cană de piatră unică pentru siturile din perioada celui de-Al Doilea Templu.
În plus, a fost descoperit un fragment dintr-un qalal, un bazin mare de piatră folosit pentru a reţine apa, despre care se crede că ar avea legătură cu ritualurile de purificare.
Potrivit cercetătorilor, această importantă serie de descoperiri denotă faptul că acest sistem făurit în piatră era menit pentru utilizare zilnică şi aduce informaţii cu privire la viaţa locuitorilor oraşului antic.
Sursa: Agerpres
Etichete: israel, ierusalim, descoperiri arheologice,
Dată publicare:
19-05-2020 17:52