Un fragment dintr-un templu vechi de 2.000 de ani, descoperit întâmplător în Cluj

Ultima actualizare: 06-03-2020 17:13
Descoperire arheologică extraordinară pe o stradă din Cluj Napoca

Un fragment arhitectural din piatră care făcea parte dintr-un templu roman vechi de peste 2.000 de ani a fost găsit, din întâmplare, pe o stradă din Cluj-Napoca.

Descoperirea de o importanță istorică extraordinară a fost de niște muncitori care lucrau la repararea străzii Regele Ferdinand, din centrul orașului, informează Monitorul de Cluj.

Paul Cheptea, profesor la Univeritatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca, fondator al Asociaţiei de reconstituire istorică “Terra Dacica Aeterna”, a declarat că este vorba de o piesă de acum circa 2.000 de ani.

„Pare să fie vorba de un fragment arhitectural antic roman de dimensiuni mari, descoperit întâmplător în sol de către muncitorii care lucrează la modernizarea stradală de lângă magazinul Central.

Probabil e vorba de o piesă dintr-un templu roman sau, oricum, dintr-o construcţie de mari dimensiuni, clădire publică, situată pe lângă porta dinspre nord de ieşire din oraşul roman”, spune Paul Cheptea.

Arheologii din Cluj au mai scos la lumină, în urmă cu câteva luni, în cadrul unor lucrări de reabilitare făcute pe o stradă, o poartă de intrare a oraşului medieval.

Este vorba despre prima poartă de intrare descoperită până acum. Zidul este din piatră şi va fi conservat.

De asemenea, muncitorii care efectuează lucrările de modernizare a străzii Regele Ferdinand au dezgropat, în noiembrie, ruine ale unor construcții vechi de peste 300 de ani. 

De această dată, au fost ruinele unui zid și o pivniță, descoperite la intersecția străzilor Regele Ferdinand și 21 Decembrie 1989.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO