Un cuplu își va vedea copilul murind la câteva ore după naștere, pentru că femeia nu are voie să facă avort

nastere
Getty

Un cuplu din Florida va trebui, peste câteva săptămâni, să își ia rămas bun de la copilul lor la scurt timp după ce acesta va fi născut, notează The Guardian.

Din cauza unei noi legi din Florida, care interzice avortul după 15 săptămâni, cu excepția anumitor circumstanțe, Deborah Dorbert a devenit una dintre numeroasele femei care au dificultăți în a accesa procedurile de avort necesare după ce Curtea Supremă a anulat drepturile acordate prin decizia istorică Roe vs. Wade din 1973.

Washington Post relatează într-un reportaj publicat în 18 februarie cum Dorbert și soțul ei, Lee Dorbert, așteaptă al doilea copil și au fost anunțați de medici că bebelușul a fost diagnosticat cu o anomalie fetală fatală cunoscută sub numele de sindromul Potter.

Dar, au spus ei, medicii nu au putut efectua un avort din cauza interpretării unei legi din Florida care a intrat în vigoare după ce Curtea Supremă a anulat decizia Roe vs. Wade.

Ce este sindromul Potter

Sindromul Potter este o afecțiune rară legată de dezvoltarea fătului în uter. Sindromul este rezultatul creșterii și funcționării anormale a rinichilor, care afectează cantitatea de lichid amniotic care înconjoară fătul în timpul sarcinii.

A fost considerat un „diagnostic dublu letal”, deoarece bebelușii cu rinichi care funcționează defectuos nu pot elimina toxinele mortale din organism și pot suferi, la rândul lor, de insuficiență renală. În plus, absența lichidului amniotic în uter face ca un bebeluș să se nască fără capacitatea de a respira.

Potrivit legii din Florida privind reducerea mortalității fetale și infantile, care a fost pusă în aplicare în iulie anul trecut, avorturile sunt interzise după 15 săptămâni de gestație, cu câteva excepții, inclusiv una care ar permite un avort mai târziu „dacă doi medici certifică în scris că fătul are o anomalie fetală fatală și nu a atins viabilitatea”.

Bebelușii cu acest sindrom mor adesea înainte de a se naște

În noiembrie anul trecut, când bebelușul cuplului a fost diagnosticat cu acest sindrom, un specialist în medicină materno-fetală le-a spus soților Dorbert că unii părinți aleg să continue până la termen, în timp ce alții optează pentru întreruperea sarcinii prin intervenție chirurgicală sau travaliu prematur.

Medicul a adăugat că se va consulta cu administratorii sistemului de sănătate cu privire la noua lege, relatează Washington Post. Soții Dorbert au decis în cele din urmă că ar dori să întrerupă sarcina cât mai devreme posibil, deoarece bebelușii cu acest sindrom mor adesea înainte de a se naște sau sfârșesc prin a se sufoca la câteva minute sau ore după naștere.

Deborah Dorbert a declarat pentru publicație că își amintește că specialistul i-a spus că întreruperea sarcinii ar putea fi posibilă – dar nu înainte de a se împlini între 28 și 32 de săptămâni.

Apoi, după ce specialistul s-a consultat cu administratorii sistemului de sănătate cu privire la noua lege, cuplului i s-a spus că va trebui să aștepte să întrerupă sarcina până în săptămâna 37 de gestație – sau până aproape de termen.

Potrivit unui mesaj text pe care Deborah Dorbert l-a primit de la coordonatorul unui cabinet de medicină materno-fetală pe care îl vizitează des, specialistul a luat această decizie după ce a cerut administratorilor juridici „să se uite la noua lege și la modul în care este scrisă”, a relatat Washington Post. „Este scrisă oribil”, a adăugat mesajul.

În ciuda faptului că specialistul le-a spus cuplului că alte state au mai puține restricții privind accesul la avort, soții Dorbert au declarat pentru Post că au fost copleșiți de costurile de călătorie și că au părăsit statul lor doar de câteva ori.

Cuplul, care nu a aflat sexul bebelușului pentru că picioarele acestuia erau încrucișate sau pentru că cordonul ombilical îi stătea în cale la fiecare scanare, a optat în cele din urmă să ofere îngrijiri paliative copilului lor după ce acesta se va naște. „Acest lucru a fost foarte important pentru noi, înțelegând că avem acest control înapoi, cel puțin în unele dintre aceste decizii”, a declarat Lee Dorbert pentru Washington Post.

Sancțiuni drastice pentru medicii care încalcă legea

Noua lege îi pedepsește pe medicii care o încalcă cu sancțiuni care includ revocarea licenței, amenzi mari și cinci ani sau mai mult de închisoare.

„Sunt foarte furioasă ca politicienii să decidă ce este mai bine pentru sănătatea mea. Am face orice pentru a avea acest copil”, a declarat Deborah Dorbert pentru Washington Post.

În ciuda durerii prin care trec soții Dorbert și cuplurile aflate în situații similare, guvernatorul republican al statului, Ron DeSantis, a menținut o poziție fermă împotriva avortului. 

 

Citește și...
Femeia care și-a părăsit soţul pentru fiul vitreg, pe care l-a crescut de la 7 ani, a născut și cel de-al doilea copil
Femeia care și-a părăsit soţul pentru fiul vitreg, pe care l-a crescut de la 7 ani, a născut și cel de-al doilea copil

Marina Balmașeva, influencer popular în Rusia, a născut și cel de-al doilea copil, după ce s-a căsătorit cu fiul ei vitreg pe care l-a crescut de la 7 ani. Povestea celor doi a făcut înconjurul lumii în urmă cu aproape trei ani.

Tot mai mulți români merg în vacanțe cu rulota. Majoritatea preferă să le închirieze
Tot mai mulți români merg în vacanțe cu rulota. Majoritatea preferă să le închirieze

De la an la an, crește numărul românilor care se lasă cuceriți de ideea unei vacanțe cu rulota, mai ales dacă au familii numeroase. Majoritatea preferă să le închirieze.

O nouă ediție Youth Speak Forum. Cum poți participa
O nouă ediție Youth Speak Forum. Cum poți participa

Anul acesta, AIESEC România pregătește o nouă ediție Youth Speak Forum.

 

Recomandări
Zelenski: Va veni o zi în care lumea va auzi că justiţia pentru Ucraina a fost restabilită. Va fi un nou Nurnberg
Zelenski: Va veni o zi în care lumea va auzi că justiţia pentru Ucraina a fost restabilită. Va fi un nou Nurnberg

Preşedintele Volodimir Zelenski şi-a consacrat mesajul transmis vineri seara evenimentului pe care Ucraina l-a marcat în cursul zilei - un an de la eliberarea oraşului Bucea, devenit simbol al atrocităţilor ruse. 

Cum arată Andrew și Tristan Tate, după trei luni în arest preventiv. Primele declarații
Cum arată Andrew și Tristan Tate, după trei luni în arest preventiv. Primele declarații

Frații Andrew și Tristan Tate au părăsit, vineri seara, arestul Poliției Capitalei, după trei luni de arest preventiv.

SUA vor să trimită muniții și rachete antitanc în valoare de 2,6 miliarde de dolari în Ucraina
SUA vor să trimită muniții și rachete antitanc în valoare de 2,6 miliarde de dolari în Ucraina

Statele Unite ar putea anunța în curând un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina. Este vorba de muniții și rachete antitanc în valoare de 2,6 miliarde de dolari, potrivit unor oficiali de la Washington.