Mâncăm pui din ce în ce mai mari. De la 900 de grame în 112 zile, acum ajung la 4,2 kg în 47 de zile

×
Codul embed a fost copiat

Dimensiunea puilor de carne a crescut în ultimele decenii. Dacă în anii ’50 un pui avea sub 1 kg, astăzi depășește 4 kg. Specialiștii spun că evoluția se datorează selecției genetice, hranei îmbunătățite și condițiilor de creștere.

Puiul este carnea preferată a românilor, care consumă, în medie, 28 de kilograme pe an de persoană.

Greutatea medie de piață a puilor de carne a crescut de la 905 grame în 1957 la 1,8 kilograme în 1987, iar în prezent ajunge la peste 4,2 kilograme. Asta înseamnă o creștere de aproape 400%, conform Consiliului Național al Puilor din SUA.

Și la noi în magazine putem observa că dimensiunea puilor a crescut.

Potrivit specialiștilor, această dezvoltare rapidă a fost posibilă datorită selecției genetice, a hranei mai eficiente și a condițiilor de creștere.

Citește și
alimente
Scumpiri record la carne și ulei, la nivel global. Care sunt cauzele creșterii prețurilor și ce produse s-au ieftinit

Constantin Stafie, Asociația crescătorilor de pui: „Dacă discutăm despre greutatea corporală, discutăm odată despre furajare, pentru că la momentul actual folosind calculatorul și acum mai nou inteligența artificială, noi în zootehnie mergem pe aproximativ 10 aminoacizi esențiali. A doua chestiune este vorba de rasă. S-au selecționat de-a lungul timpului plusvalorile și atunci automat s-a ajuns la această greutate corporală.”

S-a redus foarte mult și intervalul de creștere: de la 112 zile acum 100 de ani, la doar 47 de zile în prezent. Puii sunt crescuți într-un microclimat automatizat cu lumini, program de dormit și o temperatură constantă de 33 de grade Celsius.

Consumul de carne de pui a atins un nivel istoric mondial, iar creșterea este vizibilă și în România. Un român mănâncă, în medie, 28 de kilograme de carne de pui anual.

Atunci când aleg puiul, românii se uită mai întâi la preț. Îl preferă însă pe cel cu pielea galbenă, care amintește de gustul puiului crescut la țară. Pulpele și aripile sunt cele mai căutate pentru că ajung cel mai des în farfurie. De obicei, gospodinele preferă să pună în coș mai des puiul întreg, pentru că oferă mai multe opțiuni în bucătărie.

Femeie:Prefer puii de țară. Tot puiul îl împărțim. Dintr-o parte facem ciorbiță, dintr-o parte facem felul 2.”

Și producția de carne de pui a crescut în ultimul an cu 8,7%, ajungând la peste 500.000 de tone.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! A murit pe teren, chiar în timpul meciului, dintr-un motiv bizar
NEWS ALERT Tragedie! A murit pe teren, chiar în timpul meciului, dintr-un motiv bizar
Citește și...
Abator ilegal descoperit în Argeș. Polițiștii au confiscat sute de kilograme de carne și resturi în stare de putrefacție
Abator ilegal descoperit în Argeș. Polițiștii au confiscat sute de kilograme de carne și resturi în stare de putrefacție

Un adevărat abator ilegal a fost descoperit în Argeș, după ce polițiștii au prins în flagrant un bărbat care vindea carne de vită, fără acte de proveniență. Cumpărătorul era o măcelărie care o punea pe tejghea pentru consumatorii de rând.

Scumpiri record la carne și ulei, la nivel global. Care sunt cauzele creșterii prețurilor și ce produse s-au ieftinit
Scumpiri record la carne și ulei, la nivel global. Care sunt cauzele creșterii prețurilor și ce produse s-au ieftinit

Indicele global al prețurilor produselor alimentare a crescut în iulie, ajungând la cel mai înalt nivel din ultimii peste doi ani.  

(P) Ce este Vita Wagyu din Japonia și cum se gătește
(P) Ce este Vita Wagyu din Japonia și cum se gătește

Când vine vorba despre carne premium, puține sortimente rivalizează cu celebra vită Wagyu din Japonia.

Recomandări
Ninge viscolit în munți: DRDP Craiova intervine cu utilaje, Oltenia sub cod galben de ninsori și vânt | Video
Ninge viscolit în munți: DRDP Craiova intervine cu utilaje, Oltenia sub cod galben de ninsori și vânt | Video

Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Craiova trasmite joi dimineaţă că în zonele montane ninge viscolit, fapt ce îngreunează acţiunile de deszăpezire.

Nadia Comăneci, mesaj emoționant de Crăciun: „Să aveţi un an 2026 extraordinar. Sărbători frumoase alături de cei dragi”
Nadia Comăneci, mesaj emoționant de Crăciun: „Să aveţi un an 2026 extraordinar. Sărbători frumoase alături de cei dragi”

Nadia Comăneci, cel mai titrat sportiv român la Jocurile Olimpice, a postat în social media un mesaj de Sărbători, în care menţionează faptul că urmează un an olimpic.

 

Medicul Adrian Marinescu avertizează: ”Avem 70-80 de pacienţi cu gripă în fiecare zi, poate chiar şi mai mult”
Medicul Adrian Marinescu avertizează: ”Avem 70-80 de pacienţi cu gripă în fiecare zi, poate chiar şi mai mult”

Numărul cazurilor de gripă în București s-a mărit în această perioadă, ajungând la aproximativ 80 de persoane care se prezintă într-o zi la camera de gardă, afirmă Dr. Adrian Marinescu, managerul Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş din Capitală.