De luni intrăm în Postul Paștelui 2021. Ce nu mai ai voie să faci
De luni, intrăm în Postul Mare, cel mai aspru și mai lung post.
Paștele ortodox pică anul acesta pe 2 mai, așa că urmează 40 de zile de rugăciune, fără carne și produse lactate. Studiile arată că o treime dintre români postesc în așteptarea Învierii Domnului.
Rușii lipoveni din Tulcea au celebrat la poalele Cetății Enisala ultima zi înaintea începerii postului. „Maslenița" este sărbătoarea primăverii și totodată ziua iertării.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Femeie: „Este o tradiție care trebuie menținută."
Tânăr: „Sunt multe melodii pe care le cunosc foarte bine."
Postul Paștelui 2021. Ce nu mai ai voie să faci
Potrivit rânduielilor bisericești, cele șapte săptămâni care urmează amintesc de suferințele lui Hristos. Petrecerile sunt considerate nepotrivite, iar nunțile și botezurile interzise.
Urmează, așadar, 40 de zile de rugăciune și de curățire trupească și sufletească.
Înaltpreasfințitul Andrei Andreicuț, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului: „Mântuitorul ne învață că trebuie să-i iertăm pe toți. De fapt, asta este însemnătatea acestei duminici de dinaintea Paștelui, a iertării."
În post, credincioșii sunt îndemnați să mănânce sănătos, dar fără carne, ouă și produse lactate, o adevărată provocare și pentru restaurante.
Un restaurant din Cluj-Napoca servește exclusiv mâncare vegană.
Ionuț Crișan, bucătar: „Așa cum am spus, aici avem conopidă. Această conopidă este pregătită la sous-vide, într-un timp de două ore, la o temperatură de 65 de grade.”
Datele arată că 30 la sută dintre români țin Postul Paștelui, dar numai patru la sută respectă în totalitate regulile.
Nutriționiștii le recomandă însă tuturor să fie atenți la cantitatea de carbohidrați pe care o consumă în această perioadă, dar și la semipreparatele pe care le găsim în supermarketuri.
Laura Gavrilaș, nutriționist - dietetician: „Din păcate, etichetele pot induce în eroare consumatorul și pentru simplul fapt că sunt vegetale nu înseamnă că nu sunt procesate și nu conțin foarte multe grăsimi, zahăr și sare adăugate.”
Cifrele arată vânzări chiar și cu 40 la sută mai mari pentru vegetale în săptămânile de post.