Postul poate să și distrugă organismul. Alimente ce ascund E-uri și hormoni

×
Codul embed a fost copiat

Suntem în postul Paştelui, o adevărată provocare pentru suflet, dar şi pentru organism. Nutriţioniştii avertizează că multe dintre produsele vegetale din magazine ascund adevărate bombe calorice, E-uri şi hormoni.

Pe de altă parte, eliminarea bruscă a alimentelor importante pentru organism, poate duce la kilograme în exces şi chiar boală. Alternativele sănătoase, în plină primăvară, sunt la îndemâna oricui în pieţe şi în curţile celor de la ţară.

Una dintre cele mai mari capcane este înlocuirea produselor de origine animală cu echivalentul lor vegetal. Pateul, salamul, şniţelul sau laptele din soia sunt alimente săţioase, dar nu exageraţi.

Cătălin Nica, medic specialist diabet şi boli de nutriţie: ''Se face exces, abuz de anumite alimente cum ar fi soia, care în cantitate mare, într-o perioadă de câteva săptămâni, poate să dăuneze organismului. La femei poate să crească riscul de cancer la sân. La bărbaţi, scade nivelul de testosteroni şi să li se subţieze vocea.''

O altă greşeală o reprezintă consumul de lapte vegetal cu arome: de la vanilie, până la mango, căpşuni sau din nou, soia.

Citește și
Sorina Pintea
Ministrul Sănătăţii, anunţ despre starea lui Dragnea: "Sunt dureri foarte mari"
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

Cătălin Nica, medic: ''Acel lapte nu e un lapte, e o zeamă albă cu zahăr coloranţi şi arome, nu are deloc nicio legătură cu laptele de vacă, care are lipide proteine şi carbohidraţi. Și brânza din soia, e o pastă albă care nu are cantităţi nutrivite, ci, din contră, îmbolnăvesc organismul.''

Să nu uităm de obiceiul de a ronţăi în neştire nuci, fistic, alune sau diverşi covrigei. Fie că le mâncăm de foame, de plictiseală sau ca simple gustări, medicii nutriţionişti ne avertizează că toate sunt prăjite în tone de uleiuri. De pildă, o pungă de arahide poate conţine până la 800 de kcal, asta înseamnă o tabletă şi jumătate de ciocolată. Aşa că, să nu ne mirăm dacă la finalul postului suntem mai dolofani, dar şi cu probleme de sănătate în plus.

Nu exageraţi nici cu fructele. Ficatul nu poate să facă rezervă de fructoză, iar, în timp, apare steatoza hepatică, ce poate fi un risc pentru un diabet zaharat de tip 2.

Varianta recomandată de specialişti? Legumele şi verdeţurile, care au umplut în această perioadă tarabele pieţelor.

Radu Dumitrescu, bucătar: ''E sezon, e piaţă, se poate face un post drăguţ, gourmet chiar. Aş face o tocăniţă de cartofi cu toate legumele: aş căli ceapă, puţin usturoi verde, aş căli cartoful, nu l-aş lăsa... Aş pune ştevie, urzică, lobodă, untişor. Aş coace ţelina, aş pune sare, piper, puţin ulei, aş pune folie de aluminiu, deşi e scandal cu folie acum, aş băga la cuptor şi aş mânca cu un pic de sare.”

Cel mai important este să nu uităm totuşi că postul înseamnă mult mai mult.

Vasile Ioana, preot: ''Postul este un mijloc prin care să devenim mai buni, mai curaţi, mai puri, mai inocenţi, mai iubitori, mai jertifori, asta inseamnă că postul alimentar nu este suficient. Omul face tot felul de tâmpenii şi încearcă să contrabalanseze, el are nevoie de confirmarea unor lucruri bune în viaţa lui. Dacă face o prostie, astăzi, mâine mănâncă fasole şi cartofi şi crede că va fi bine... Adică degeaba ţinem post şi mâncăm numai varză şi fasole şi ai o inimă rea şi ură faţă de aproape. Mai bine mănâncă frate ce vrei.”

Postul Paştelui se încheie pe 27 aprilie, iar următoarea dezlegare la peşte este de Florii, pe 22 aprilie.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Înşelăciuni de sezon. Hering pe post de scrumbie la preţuri de trei ori mai mari
Înşelăciuni de sezon. Hering pe post de scrumbie la preţuri de trei ori mai mari

Dezlegarea la peşte adusă de sărbătoarea Bunei Vestiri este asociată cu o serie de înşelăciuni de sezon.

Ministrul Sănătăţii, anunţ despre starea lui Dragnea:
Ministrul Sănătăţii, anunţ despre starea lui Dragnea: "Sunt dureri foarte mari"

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a confirmat, marţi seara la un post de televiziune că liderul social-democrat Liviu Dragnea suferă de hernie de disc.

Recomandări
Parlamentul European a alocat 4,8 miliarde de euro pentru sprijinul Ucrainei
Parlamentul European a alocat 4,8 miliarde de euro pentru sprijinul Ucrainei

Parlamentul European a decis alocarea a 4,8 de miliarde de euro pentru sprijinirea Ucrainei, la inițiativa deputatului Siegfried Mureşan (PPE/PNL). Raportul său, care conține și această prevedere, a fost votat joi cu largă majoritate.

Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale
Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale

Alte trei bănci au câștigat procesele cu Autoritatea Națională a Consumatorilor, care le obligase să emită scandețare cu rate egale la credite pentru toși clienții. La acest moment sunt cinci instituții bancare care au avut căștig de cauză.