De ce hamsiile mâncate de români sunt la jumătate din dimensiunea normală. „Aveau chiar şi 20 de centimetri, acum maxim 10”
Gustoasele hamsii și stavridul prins de pescarii români ajung pe mesele noastre înainte de maturitate. Cu alte cuvinte, mâncăm pește mult mai mic, susțin cercetătorii de la malul mării.
De vină ar fi pescuitul excesiv al vecinilor turci, georgieni și ruși, care nu au reglementări clare privind pescuitul și capturează tot ce prind.
Studiile efectuate la institutul Grigore Antipa din Constanța arată faptul că în ultimii ani dimensiunile exemplarelor de peşti capturare la marea neagră sunt din ce în ce mai reduse. Potrivit specialiştilor, principala cauză ar fi pescuitul intensiv, în special în zona coastelor Turciei, precum şi lipsa unor reglementări privind cantităţile de peste recoltate. Imaginile cu măsurătorile arată clar diferenţele de dimensiune la hamsie şi stavrid.
dr. George Tiganov, cercetător științific institutul Grigore Antipa Constanța: „Efectul asupra întregului stoc din Marea Neagră este foarte mare şi de aceea nu poate să ajungă la dimensiuni mari. Ea este pescuită mai devreme decât ar trebui.”
Primii care au sesizat fenomenul au fost proprietarii de pescării şi bucătarii.
Bucătar: „Pregătesc nişte stavrid, dar în ultimii doi ani se găseşte însă foarte mic. Pe acesta îl avem, pe acesta îl pregătim.”
Gabriela Drăgoi, proprietar pescărie: „Am deschis de câţiva ani şi mă ocup cu această afacere. Avea chiar şi până ăla 20 de centimetri hamsia românească. Acum o găsim cam la 7-8 centimetri maxim 10."
Reprezentanţii asociaţiilor de pescari profesionişti spun că folosirea năvoadelor cu ochiuri mici este un alt motiv pentru care dimensiunea peştilor capturaţi este tot mai mică.
Sorin Mănăilă, Președintele Federației RomFish: „Problema este în zona non-UE a Mării Negre, în zona Georgia, Turcia, Ucraina chiar şi Rusia. Ei nu au nişte cote stabilite de către grupul de pescuit la Marea Neagră şi Marea Mediterană.”
Ţara noastră are o cotă de pescuit la hamsie de 3.000 de tone anual, 300 de tone la stavrid şi aproximativ 75 de tone de calcan, spre deosebire de state precum Turcia sau Georgia, unde numai în câteva luni se capturează peste jumătate de milion de tone de hamsie.