De ce apar tot mai multe animale exotice la noi, în natură. Explicația biologilor
România este casă pentru tot mai multe vietăți exotice, spun specialiștii. De pildă, un gâscan de India își duce traiul pe un lac de la noi, unde și-a întemeiat o familie.
Un alt exemplu este țestoasa de Florida. Acest gâscan de India a fost observat, printre înaripate specifice locului, la începutul lunii martie, în zona lacurilor din bazinul inferior al Jijiei. Exemplarul, alb, cu pene cenușii și două dungi negre pe ceafă, şi-a găsit şi perechea la noi. În plus, are deja boboci.
Conf. dr. Carmen Gache, biolog: „Este una din speciile care traversează Himalaya, zona de cuibărit caracteristică speciei este Podișul Tibetan. Gânsacul de India și-a păstrat calitatea de lider. Este cel care decide când se merge la păscut, când se retrag pe apă, când e un pericol care e real, când se retrag în stufăriș."
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Alt lac din Iaşi, altă prezenţă atipică. De această dată este vorba despre ţestoasa de Florida. Faţă de cele europene, are dungi galbene pe creştet şi este de dimensiuni mult mai mari. Angajaţii unui restaurant din zonă au ajuns să o hrănească zilnic: „Am început să îi dăm frunze şi felii de morcov şi vine şi e foarte blândă."
Potrivit Societăţii Ornitologice din România, situaţia se repetă în toate oraşele mari. Specialiştii cred că vieţuitoarele exotice ar fi fost eliberate în natură de oameni care le-au cumpărat drept animale de companie, din magazine de profil.
Alida Barbu, director dezvoltare SOR România: „De multe ori supraviețuiesc, pentru ca în general păsările sunt destul de adaptabile, și dacă au mâncare și locuri ferite de ameninţări, de prădători, supravieţuiesc."
Biologii atrag atenţia că, pentru a nu perturba fauna, este indicat că animalele exotice să nu fie abandonate la întâmplare.