Clinicile veterinare de la noi s-au specializat în îngrijirea animalelor exotice. Medicii tratează pacienți de toate felurile
Pe măsură ce tot mai mulți iubitori de animale iau în casă, pentru companie, specii exotice de păsări și șopârle, dar și capre, găini, rațe și iepuri, clinicile veterinare din orașele mari s-au specializat și în îngrijirea lor.
Medicii tratează inclusiv ciori, vrăbii și porumbei accidentați în parcuri, dar și pacienți salvați din comerțul ilegal cu animale exotice.
Un peruș înfoiat și fără vlagă și-a început ziua la camera de gardă, cu o injecție. În sala de terapie, îl întâmpină un papagal Aratinga, operat recent după ce a înghițit o mărgică prin casă.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Sunt printre speciile care apar pe lista de pacienți de la un spital pentru animale exotice. În care au ajuns, pentru ajutor imediat, arici îmbufnați, porumbei rotați, șoimi, pești chinezești, dihori, râși, rațe, crustacee și diverși șoricei, care au primit lapte praf din seringă. Fiecare cu suferința lui, după diverse accidente sau boacăne. Printre ei și un bebeluș care n-a reușit să sugă, din cauza unei boli la plămâni.
Prieteniile se leagă imediat ce animalele încep să umble. Îl luăm pe ieduț ca asistent, când medicii primesc o bilă albă, pufoasă, cu o urgență majoră. Probleme are și un unchi mai în vârstă.
Andrada Cernat, asistent: „Nu știm exact ce s-a întâmplat. O cioară a fost adusă de urgență la noi, luată de pe stradă”.
Tot de pe stradă a fost adus și un pacient șuierător. Până la externare, pacienții primesc odihnă și liniște. Tocmai din cauza stresului, doi șoricei s-au pricopsit cu o dermatită supărătoare.
Medicii și asistentele rămân adesea cu animalele salvate, pe care bunii samariteni nu vor să-i ia acasă. Așa s-a întâmplat cu oadamă cu barbă, folosită ani de-a rândul pentru montă.
Poate că mulți ar spune că miza salvării unor animale comunitare este mică - vrăbii, guguștiuci, porumbei, ba chiar și un pelican adus de un bucureștean la una din clinicile care primesc animale exotice - costurile sunt aceleași, ca pentru animalele care au stăpân. O zi de terapie costă între 200 și 500 de lei, în funcție de aparatele implicate în îngrijire și de tratamentele administrate.