Cum se produce palinca tradițională. Prețul unei sticle îl depăşeşte pe cel al whisky-ului de calitate

×
Codul embed a fost copiat

Băutura este un element important în momente festive, iar alegerea licorilor care să înnobileze meniul nu este tocmai uşoară. Românii încep întotdeauna cu un pahar de tărie, ca să îşi facă poftă de mâncare, iar palinca îndeplineşte bine acest rol.

Pornită din zona Ardealului, ca o tărie distilată, din fructele căzute pe jos în livadă, a devenit treptat o băutură rafinată, care concurează de la egal la egal cu brandy-uri celebre. La prestigiul ei contribuie micile distilerii care au investit în tehnologie modernă şi ambalaje elegante.

Suntem în Medieşu Aurit - Satu Mare. Este dimineaţă. Soarele se ridică pe cer parcă special ca să mângâie livezile de pruni. De peste jumătate de mileniu aici se facă palincă.

Silviu Zetea continuă tradiţia. Licoarea cu 50% concentraţie alcoolică o prepară în cazane, din fructe strânse din livada proprie, ori aduse de săteni.

Fructele trec printr-un proces lung. Prunele - de pildă - se fierb întâi în cazane din alamă. Lichidul care se obţine în acest fel este distilat, apoi, de trei ori şi înainte să ajungă în butoaie i se măsoară neapărat - tăria.

Citește și
Palinca, un produs de succes
Pălinca românească ce se vinde cu 2.000 de euro litrul. Producătorii anunță scumpiri

Silviu Zetea, producător palincă: "Când vorbim de concentraţie mai mică de 40 de grade, la noi în popor se zice că 40 de grade înseamnă febră, nu tărie."

Din butoaie, palinca este îmbuteliată în sticle făcute manual la o fabrică din zonă. După ce se pune dopul, se aplică o pecete.

Silviu Zetea, producător palincă: "Manufactura dă valoare produsului. Această formă plăcută de prezentare face ca produsul să intre în casele oamenilor prin aspect, după care rămâne prin calitatea produsului."

Pe acelaşi principiu mizează şi alţii. Un producător din Bistrița - de exemplu - aduce sticlele din Franţa, iar dopurile din Portugalia.

Mihaela Galben, producătoare de palincă: "Toate sticlele sunt pictate manual, aici regăsim păunul care e pe pălăria feciorilor."

Un punct important pe harta palincii româneşti este şi oraşul Sfântu Gheoghe - din Covasna. Fascinat de momentele în care bunicul lui fierbea palinca în cazanul de cupru, Imre Fustos şi-a investit economiile într-o distilerie. Are vase de fermentaţie şi cazane de fierbere de ultimă generaţie şi foloseşte ca să preparea licoarea doar fructe proaspete, de calitate.

Distileria lui produce 30 de sortimente de palincă din mere, pere, prune, zmeură, coacăze negre şi struguri.

Imre Fustos, proprietar distilerie: "Folosim fructe sănătoase. Este cel mai important ingredient al calităţii, care, faţă de fructele vrac, culese de pe jos, la sac, au preţ poate chiar de 10 ori mai mare."

Palinca produsă în Sfântu Gheorghe face furori la competiţiile de profil din Ungaria şi Austria. Pe sticle stă medalia de campion. Degustătorii profesionişti îi apreciază savoarea şi tăria - care o încadrează în categoria "brandy premium".
Diferenţe de opinie apar doar când vine vorba de momentul ideal pentru consum: înainte sau după masă.

Csaba Bakk, ospătar: "Este o tradiţie la noi în zonă. Aicea se serveşte înainte de mâncare şi nu după. Pentru că ştim că palinca peste tot digestiv, se serveşte dar la noi e aperitiv."

Preţul unei sticle de palincă poate ajunge şi la câteva sute de lei. Uneori - chiar îl depăşeşte pe cel al whisky-ului "single malt" - învechit în butoi de stejar.

Pleacă şi la export. Trimitem în toată Europa - dar mai ales în Germania şi Austria.

Articol recomandat de sport.ro
Ce face marea campioană Monica Roșu, la 20 de ani după ce s-a retras din gimnastică. "E o altă carieră"
Ce face marea campioană Monica Roșu, la 20 de ani după ce s-a retras din gimnastică. "E o altă carieră"
Citește și...
Mai puține prune din cauza secetei, astfel că producția de palincă este redusă anul acesta
Mai puține prune din cauza secetei, astfel că producția de palincă este redusă anul acesta

Îngheţul din primăvară şi seceta ce a urmat au făcut ca în acest an producţia de prune să fie insignifiantă. Puţinele fructe care se vând în pieţe sunt mai scumpe ca cele de anul trecut. 

Pălinca românească ce se vinde cu 2.000 de euro litrul. Producătorii anunță scumpiri
Pălinca românească ce se vinde cu 2.000 de euro litrul. Producătorii anunță scumpiri

Se încing cazanele în nordul țării, unde miroase a prune zdrobite, pentru că este vremea palincii.

Teodorovici, reacţie la lista paradisurilor fiscale. De ce a împărţit palincă la şedinţă
Teodorovici, reacţie la lista paradisurilor fiscale. De ce a împărţit palincă la şedinţă

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a comentat miercuri informaţiile conform cărora ar fi dorit amânarea votului în reuniunea ECOFIN privind lista pradisurilor fiscale.

Recomandări
Viscol în stațiunile de pe Valea Prahovei. Rafalele de peste 120 km/h doboară copaci și stâlpi. Turiștii, avertizați
Viscol în stațiunile de pe Valea Prahovei. Rafalele de peste 120 km/h doboară copaci și stâlpi. Turiștii, avertizați

Viscolul începe să pună mari probleme în stațiunile de pe Valea Prahovei. Rafalele de peste 120 de kilometri pe oră au rupt copaci și stâlpi de curent electric.

Reacția Școlii de Poliție din Câmpina, după ce un angajat ar fi încercat să violeze un elev în biroul său
Reacția Școlii de Poliție din Câmpina, după ce un angajat ar fi încercat să violeze un elev în biroul său

Un agent de serviciu al Școlii de Poliție din Câmpina, cu o vechime de peste 20 de ani în sistem, a fost arestat preventiv, după ce un elev a reclamat că l-ar fi agresat sexual.

Explozie de cazuri de gripă severă. Sute de pacienți ajung zilnic la urgențe, majoritatea nevaccinați
Explozie de cazuri de gripă severă. Sute de pacienți ajung zilnic la urgențe, majoritatea nevaccinați

Situație îngrijorătoare în spitalele de boli infecțoase din țară care au rămas fără locuri libere din cauza numărului mare de pacienți cu gripă.