Cum se oferă un cadou și ce trebuie să facă cel care îl primește. Codul bunelor maniere
Sărbătorile sunt un moment perfect pentru a îți exprima aprecierea față de ceilalți, dar întotdeauna există șansa unui moment stânjenitor atunci când primești sau oferi un cadou unei persoane pe care nu o cunoști prea bine.
Există reguli de etichetă pentru oferirea cadourilor, dar interpretarea acestor reguli nescrise variază de la o persoană la alta. Pentru a evita momentele incomode, iată un ghid scurt pentru oferirea cadourilor de sărbători. Vei afla cum se oferă un cadou și ce trebuie să facă cel care îl primește.
Cadouri pe care nu e bine sa le oferi, conform Codului Bunelor Maniere
Fiecare persoană are propriile reguli pentru oferirea cadourilor, dar un pic de bun-simț face minuni. Fiecare situație este diferită, așa că gândește-te la ce este potrivit pentru, să zicem, un coleg de la birou, socrii sau o gazdă la o petrecere. Încearcă să fii conștient de diferențele culturale, precum și de situație. Atunci când alegi un cadou, e bine să te gândești nu doar la ce ți se pare ție potrivit, ci și la ce ar putea transmite acel obiect. Unele lucruri, chiar dacă par inofensive, pot avea conotații nepotrivite sau pot fi interpretate greșit. Iată câteva exemple de cadouri pe care ar fi mai bine să le eviți, conform Codului Bunelor Maniere.
Produse de igienă personală
Săpunuri, deodorante sau periuțe de dinți? Mai bine nu. Aceste cadouri pot da impresia că sugerezi ceva despre igiena persoanei, ceea ce poate fi extrem de stânjenitor.
Obiecte vestimentare
Hainele sunt greu de nimerit. Nu știi mărimea exactă sau gusturile celuilalt? Renunță. Mai ales că ceva ales greșit riscă să rămână uitat în vreun dulap sau, mai rău, să stârnească un zâmbet fals. Poți face cadou un articol vestimentar dacă știi că persoana voia ceva anume și știi sigur culoarea și mărimea. Altfel, te poți rezuma la un voucher la magazinul său de îmbrăcăminte preferat, deși e un cadou puțin cam impersonal și fără efort.
Bani în plic
Deși poate părea o soluție practică, oferirea banilor drept cadou transmite lipsă de implicare. E ca și cum ai spune: „N-am avut chef să caut ceva pentru tine.” Excepțiile sunt rare și, de obicei, țin de relațiile foarte apropiate sau de tradiții clare.
Ceasuri sau alte obiecte „simbolice”
În unele culturi, ceasurile sunt văzute ca un semn al trecerii timpului, iar cuțitele ar „tăia” legătura dintre voi. Dacă știi că destinatarul e superstițios, mai bine evită aceste lucruri.
Parfumuri
Un parfum e prea personal. Dacă nu cunoști preferințele persoanei, există riscul să dai greș. Un miros nepotrivit poate transforma un cadou bine intenționat într-un eșec total.
Cadouri exagerat de scumpe sau foarte ieftine
Un gest frumos nu trebuie să lase pe cineva cu un sentiment de obligație. Cadourile scumpe pot pune persoana care le primește într-o poziție inconfortabilă, mai ales dacă nu își permite să răspundă la fel. La fel, un cadou extrem de ieftin ar putea fi evitat. Dacă nu îți permiți să cumperi un cadou, nu ar trebui să faci. Cadourile nu se fac din obligație. Așteaptă până îți permiți să faci un cadou și oferă-l din inimă.
Animale de companie
Animalele nu sunt cadouri, ci ființe vii. Ele nu sunt cadouri pentru copii sau pentru adulți. Nu presupune că toată lumea e pregătită să îngrijească un animal. Un astfel de cadou, deși bine intenționat, poate deveni o povară pentru cineva care nu își dorește această responsabilitate. Sunt extrem de rare instanțele în care un astfel de cadou este acceptabil.
Obiecte religioase
Icoanele sau alte simboluri religioase ar trebui oferite doar dacă ești absolut sigur că persoana le apreciază. Altfel, pot părea forțate sau nepotrivite.
Dulciuri sau băuturi de calitate îndoielnică
Dacă vrei să oferi alimente sau băuturi, asigură-te că sunt de o calitate decentă. Nimeni nu se va bucura de ciocolata ieftină sau de o sticlă de vin care lasă de dorit.
Cum se oferă un cadou corect
Deși sărbătorile sunt „cea mai minunată perioadă a anului”, ele pot fi și un teren minat al gafelor de bune maniere, pe măsură ce oamenii se grăbesc să termine listele de cumpărături, să pregătească mese elaborate și să se ocupe de cadouri pentru cei dragi.Iată cum să oferi un cadou correct.
Adăugarea unei note personale, precum un mesaj personalizat, arată că te-ai gândit cu adevărat la ce ar putea face pe cineva să se simtă special. De exemplu, poți include un card pe care scrii câteva cuvinte frumoase pentru persoana căreia îi faci un cadou.
O altă chestiune prin care poți evita situațiile jenante, este să întrebi pe cineva dacă are o listă de dorințe sau ce i-ar plăcea să primească. Astfel, cadoul va fi cu siguranță util și apreciat. O mică întrebare poate face o mare diferență în a te asigura că darul este potrivit.
Ori de câte ori este posibil, oferă cadourile într-un cadru privat, pentru a face gestul să pară mai personal și pentru a evita momentele potențial stânjenitoare. Asta creează un moment mai intim pe care atât tu, cât și destinatarul îl veți prețui.
Crăciunul este o perioadă minunată pentru a oferi cadouri gândite cu grijă, dar fii atent la preferințele destinatarului. Unii oameni ar putea aprecia cadouri mai mici, dar mai personale.
Ce trebuie să faci și să spui când primești un cadou
Dacă primești un cadou, chiar dacă nu oferi unul în schimb, arată întotdeauna apreciere, indiferent dacă îți place sau nu darul. Dacă primești cadoul în persoană, zâmbește și mulțumește celui care ți l-a oferit. Dacă primești un cadou prin poștă, sună cât mai repede posibil pentru a-i anunța pe cei care ți l-au trimis că a ajuns. Ori de câte ori este posibil, trimite și un bilet de mulțumire scris de mână.
Cei mai mulți oameni deschid de obicei cadourile imediat, chiar și în fața unui grup de oameni. Totuși, în multe alte țări, nu este obișnuit sau potrivit să deschizi cadouri în public. Ele sunt păstrate pentru a fi deschise în privat. Când primești cadouri și nu ești sigur ce ar vrea persoana să faci, poți întreba dacă e în regulă să îl deschizi de față cu toată lumea sau ar trebui să o faci în privat.
Codul Bunelor Maniere spune că ar trebui mereu să scrii de mână o notă de mulțumire pentru fiecare cadou primit, indiferent dacă îți place sau nu cadoul, chiar dacă intenționezi să-l schimbi sau să-l oferi mai departe. Totuși, acest lucru este valabil în special când primești cadouri prin poștă sau curier, de la persoane aflate departe.
Ce faci cu un cadou care nu îți place
Ai desfăcut hârtia, ai deschis cutia și... surpriză! Nu e chiar ce ți-ai dorit. E clar că trebuie să zâmbești și să spui „mulțumesc”, dar te poți aventura să spui și altceva?
Totul depinde de relația pe care o ai cu persoana respectivă și de felul lor de a fi. Dacă e cineva pe care abia îl cunoști, un „mulțumesc” sincer e mai mult decât suficient. Dar dacă e cineva apropiat care ți-a făcut un cadou nepotrivit, nu e greșit să întrebi dacă se poate schimba.
De exemplu, dacă e vorba de o cămașă care nu ți se potrivește, ai putea spune: „E foarte frumoasă! Dar, sincer, pot să o schimb pentru o mărime care mi se potrivește mai bine?”
Uneori, nu ai opțiunea să-l schimbi. Ai primit ceva care nu îți trebuie sau nu îți place. Primul lucru pe care ar trebui să-l faci este să scrii un bilet de mulțumire. E important să arăți că apreciezi că s-au gândit la tine. Nu trebuie să minți, dar poți mulțumi pentru intenție și să menționezi cadoul.
După aceea, cadoul e al tău și poți face ce vrei cu el. Poate fierbătorul de ceai primit e drăguț, dar dacă tu ești fan cafea și nu ai ce face cu el, poți să-l donezi cu toată inima unei organizații caritabile.
O altă variantă e să-l oferi cuiva care chiar s-ar bucura de el, dar trebuie să fii sincer.
Dacă îl dai mai departe, spune clar: «Am primit un fierbător de ceai și știu că tu ești fan ceai. Mi-ar plăcea să-l ai dacă crezi că ți-ar fi util. Ai grijă, însă, să nu-l dai mai departe în același cerc de prieteni. Ultimul lucru pe care ți-l dorești e ca persoana care ți-a făcut cadoul să afle și să se supere.