Cum se gătește un toroș delicios. Secretul unui bucătar orădean

×
Codul embed a fost copiat

A fost un adevărat "dezmăț culinar" în weekend la Oradea, unde 14 echipe de bucătari s-au întrecut în prepararea celor mai bune produse tradiționale, iar la loc de cinste a fost porcul.

Adevărații câștigători ai concursului au fost, desigur, cei care au gustat la final din mâncărurile gătite la ceaun sau pe grătar.

Unspezece comune din Bihor, una din Satu-Mare şi două din Ungaria s-au întrecut în prepararea celor mai delicioase bucate tradiţionale din porc, iar totul s-a desfăşurat sub forma unei competiţii.

Bucătar: "Secretul unui toroș excelent constă în bunătăţile care fac parte integrantă din compoziţia lui, condimentarea şi, nu în ultimul rând, carnea care se va adăuga lângă varza călită."

Bucătar: "Jumările sunt aproape gata, mai avem puţin. Oamenii de-abia aşteaptă după ele."

Citește și
mancare
Cantitatea enormă de mâncare pe care o aruncă românii zilnic. Pe ce loc suntem în Europa

Bucătar: "Aicea facem un bob-gulyas, cu condimente asortate, cu gustul secretului, deci e ceva bestial."

Cei mai încântaţi de acest concurs au fost pofticioşii care au avut dezlegare la carne de porc şi voie bună.

Reporter: Ce degustaţi?
Bărbat: Caldabosi, sarmale cu pisat, de la Giris. Şi aici un vin plăcut, cu scorţişoară.

Reporter: Cum e torosu?
Bărbat: Foarte bun.
Femeie: De la excelent în sus. Minunat.
Bărbat: Foarte bun, e prima oară când mănânc aşa ceva.

La final preparatele au fost jurizate de către o echipă de bucătari cu experienţă.

Chef Șteafan Bercea, preşedinte juriu: "Avem o sarcină destul de grea, avem de degustat, în primul rând, pentru că cel mai important criteriu din jurizare este gustul. Urmărim şi noutatea cu care vine fiecare concurent, deci inovaţia şi respectarea tematicii concursului."

Şteafan Oprea, preşedinte Asociația Disciples Escoffier: "E extraordinar, chiar apreciez enorm de mult pasiunea cu care aceşti oameni fac toate produsele, gustul bun şi e o mândrie a României ca toţi tuiristii romani sau străini pot să guste când vin în regiunile dumneavoastră."

Nicolae Pop, organizator: "Scopul nostru principal este să păstrăm această tradiţie bihoreană de preparare tradiţională a porcului. Doar susţinând aceşti mici producători locali credem că se poate ridica zona."

Şi pentru că se apropie sărbătorile de iarnă, mai multe grupuri folclorice au cântat colinde pe scena festivalului.

Articol recomandat de sport.ro
Gigi Becali a bătut palma cu Dan Șucu și a obținut un profit de 100 de milioane de euro: "S-a ținut de cuvânt"
Gigi Becali a bătut palma cu Dan Șucu și a obținut un profit de 100 de milioane de euro: "S-a ținut de cuvânt"
Citește și...
Un bărbat din Iași a făcut botulism după ce a mâncare o conservă făcută în casă
Un bărbat din Iași a făcut botulism după ce a mâncare o conservă făcută în casă

Atenţie la conservele preparate în casă şi nesterilizate corect sau ţinute în condiţii improprii.

Cantitatea enormă de mâncare pe care o aruncă românii zilnic. Pe ce loc suntem în Europa
Cantitatea enormă de mâncare pe care o aruncă românii zilnic. Pe ce loc suntem în Europa

6.000 de tone de alimente se aruncă zilnic, în România, a declarat coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, Laszlo Borbely.

De ce ne ia somnul după ce mâncăm. Este semnul unei boli grave
De ce ne ia somnul după ce mâncăm. Este semnul unei boli grave

După o masă copioasă, nu-i aşa că vă apuca somnul? Avem şi o explicaţie. Cantitatea mare de insulină - hormonul produs de pancreas - ajunge la creier şi îl molșește.

Proprietarii de restaurante și-au crescut veniturile livrându-și propriile produse
Proprietarii de restaurante și-au crescut veniturile livrându-și propriile produse

Apariţia platformelor prin intermediul cărora ne putem comanda prânzul sau cina acasă şi la birou, a dat un imbold restaurantelor.

Recomandări
Cod portocaliu și galben de viscol şi vânt în mai multe zone din țară. Care sunt județele afectate de vreme rea. HARTĂ
Cod portocaliu și galben de viscol şi vânt în mai multe zone din țară. Care sunt județele afectate de vreme rea. HARTĂ

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, joi dimineață, o avertizare Cod portocaliu de vânt puternic, valabilă până joi seară, și două avertizări Cod galben de viscol şi vânt puternic, valabile până vineri dimineață.

Misterul care înconjoară prăbușirea avionului Azerbaijan Airlines. Imagini de la bord surprinse înainte de tragedie
Misterul care înconjoară prăbușirea avionului Azerbaijan Airlines. Imagini de la bord surprinse înainte de tragedie

Continuă ancheta în cazul tragediei aviatice din Kazahstan. Autoritățile au găsit cutia neagră a aparatului de zbor, cu ultimele convorbiri din cabina de pilotaj.

Moșul a adus „dovada” greșită. Boarding Pass: Facturile arătate de Marcel Ciolacu, emise după zborurile „problematice”
Moșul a adus „dovada” greșită. Boarding Pass: Facturile arătate de Marcel Ciolacu, emise după zborurile „problematice”

Boarding Pass, site specializat în ştiri din aviaţie, continuă verificările vizând facturile prezentate de prim-ministrul Marcel Ciolacu ca dovadă a faptului că și-a achitat personal călătoriile cu avioane private în 2022.