Cum se gătește un toroș delicios. Secretul unui bucătar orădean

×
Codul embed a fost copiat

A fost un adevărat "dezmăț culinar" în weekend la Oradea, unde 14 echipe de bucătari s-au întrecut în prepararea celor mai bune produse tradiționale, iar la loc de cinste a fost porcul.

Adevărații câștigători ai concursului au fost, desigur, cei care au gustat la final din mâncărurile gătite la ceaun sau pe grătar.

Unspezece comune din Bihor, una din Satu-Mare şi două din Ungaria s-au întrecut în prepararea celor mai delicioase bucate tradiţionale din porc, iar totul s-a desfăşurat sub forma unei competiţii.

Bucătar: "Secretul unui toroș excelent constă în bunătăţile care fac parte integrantă din compoziţia lui, condimentarea şi, nu în ultimul rând, carnea care se va adăuga lângă varza călită."

Bucătar: "Jumările sunt aproape gata, mai avem puţin. Oamenii de-abia aşteaptă după ele."

Citește și
mancare
Cantitatea enormă de mâncare pe care o aruncă românii zilnic. Pe ce loc suntem în Europa
Putin are un plan de împărțire a Ucrainei care implică și România și i-l va propune lui Trump

Bucătar: "Aicea facem un bob-gulyas, cu condimente asortate, cu gustul secretului, deci e ceva bestial."

Cei mai încântaţi de acest concurs au fost pofticioşii care au avut dezlegare la carne de porc şi voie bună.

Reporter: Ce degustaţi?
Bărbat: Caldabosi, sarmale cu pisat, de la Giris. Şi aici un vin plăcut, cu scorţişoară.

Reporter: Cum e torosu?
Bărbat: Foarte bun.
Femeie: De la excelent în sus. Minunat.
Bărbat: Foarte bun, e prima oară când mănânc aşa ceva.

La final preparatele au fost jurizate de către o echipă de bucătari cu experienţă.

Chef Șteafan Bercea, preşedinte juriu: "Avem o sarcină destul de grea, avem de degustat, în primul rând, pentru că cel mai important criteriu din jurizare este gustul. Urmărim şi noutatea cu care vine fiecare concurent, deci inovaţia şi respectarea tematicii concursului."

Şteafan Oprea, preşedinte Asociația Disciples Escoffier: "E extraordinar, chiar apreciez enorm de mult pasiunea cu care aceşti oameni fac toate produsele, gustul bun şi e o mândrie a României ca toţi tuiristii romani sau străini pot să guste când vin în regiunile dumneavoastră."

Nicolae Pop, organizator: "Scopul nostru principal este să păstrăm această tradiţie bihoreană de preparare tradiţională a porcului. Doar susţinând aceşti mici producători locali credem că se poate ridica zona."

Şi pentru că se apropie sărbătorile de iarnă, mai multe grupuri folclorice au cântat colinde pe scena festivalului.

Articol recomandat de sport.ro
Reacția lui Gică Hagi după conflictul dintre Denis Alibec și Mircea Lucescu! Mesajul către jucătorul său
Reacția lui Gică Hagi după conflictul dintre Denis Alibec și Mircea Lucescu! Mesajul către jucătorul său
Citește și...
Un bărbat din Iași a făcut botulism după ce a mâncare o conservă făcută în casă
Un bărbat din Iași a făcut botulism după ce a mâncare o conservă făcută în casă

Atenţie la conservele preparate în casă şi nesterilizate corect sau ţinute în condiţii improprii.

Cantitatea enormă de mâncare pe care o aruncă românii zilnic. Pe ce loc suntem în Europa
Cantitatea enormă de mâncare pe care o aruncă românii zilnic. Pe ce loc suntem în Europa

6.000 de tone de alimente se aruncă zilnic, în România, a declarat coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, Laszlo Borbely.

De ce ne ia somnul după ce mâncăm. Este semnul unei boli grave
De ce ne ia somnul după ce mâncăm. Este semnul unei boli grave

După o masă copioasă, nu-i aşa că vă apuca somnul? Avem şi o explicaţie. Cantitatea mare de insulină - hormonul produs de pancreas - ajunge la creier şi îl molșește.

Proprietarii de restaurante și-au crescut veniturile livrându-și propriile produse
Proprietarii de restaurante și-au crescut veniturile livrându-și propriile produse

Apariţia platformelor prin intermediul cărora ne putem comanda prânzul sau cina acasă şi la birou, a dat un imbold restaurantelor.

Recomandări
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta

Prima ninsoare serioasă din acest sezon a provocat haos pe drumurile din țară și pe calea ferată. Cele mai mari probleme au fost pe Drumul Național 1, unde, joi înainte de răsărit, un TIR a intrat într-un parapet la Bușteni, blocând complet circulația.

BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui

BEC pentru alegerea preşedintelui României a decis înlăturarea materialelor de propagandă electorală din mediul online care îl ilustrează pe candidatul independent Călin Georgescu şi nu conţin codul de identificare al mandatarului financiar.

Ministrul Digitalizării: „Nu se pune problema desfiinţării de oficii poştale. Îi sugerez dlui director să cântărească bine”
Ministrul Digitalizării: „Nu se pune problema desfiinţării de oficii poştale. Îi sugerez dlui director să cântărească bine”

Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, a afirmat că nu se pune problema desfiinţării unor oficii poştale, aşa cum anunţase directorul Poştei Române.