Cum se formează fulgerul. Lucruri pe care nu le știai despre fulgere și ce este regula 30-30
Amperajul unui fulger este de până la 1.250 de ori mai mare decât cel al unei prize electrice. Dar de ce există fulgerele, cum se descarcă și ce legătură are tunetul cu acestea?
Iată cum se formează fulgerul și alte lucruri interesante despre acest fenomen.
Ce sunt fulgerele
Fulgerele sunt descărcări electrice uriașe, însoțite de lumină strălucitoare și tunete. Aproape întotdeauna se formează în norii cumulonimbus, iar uneori și în norii nimbostratus mari. Partea superioară a acestor nori ajunge adesea la șapte kilometri deasupra suprafeței pământului, în timp ce partea inferioară poate atinge aproape solul. O descărcare atmosferică poate apărea atât în interiorul unui singur nor, cât și între nori electrificați apropiați sau între un nor și sol.
Un nor de furtună constă dintr-o cantitate mare de aburi. Din cauza temperaturilor scăzute la altitudini mari, aburii se condensează sub formă de cristale de gheață. Înainte ca norul să devină o furtună, cristalele de gheață încep să se miște activ în interiorul lui, datorită curenților de aer cald care se ridică de la suprafața încălzită. Aerul cald și umed se ridică, se încarcă electric acolo, se descarcă din nou (fulger), se încălzește și se manifestă în final printr-un zgomot puternic (tunet).
Cum se formează fulgerul
Fulgerul apare ca rezultat al încărcării electrostatice a picăturilor de apă din norii de furtună. Picăturile sunt încărcate pozitiv în partea superioară și negativ în partea inferioară. Când diferența de sarcină este foarte mare, aceasta creează un câmp de tensiune enorm.
Când fulgerul se formează, canalele de sarcină se întâlnesc - fie în interiorul unui nor, între nori, fie între nor și sol. Tensiunea se descarcă într-un fulger (descărcare în scântei). Un curent electric puternic trece, aerul din canalul fulgerului se încălzește, și apare strălucirea tipică.
Etapele formării unui fulger
Procesul de formare a fulgerului constă din mai multe etape:
Etapa liderului - Descărcarea fulgerului începe când apare liderul, având un efect termic, mecanic și electric asupra obiectelor prin care trece. Liderul constă dintr-un canal, un cap al canalului și o zonă de streamer. Canalul liderului este o formațiune de plasmă prin care curge curentul. Canalul crește prin ruperea golului dintre nor și pământ. Acesta transportă un potențial uriaș de zeci de megavolți, iar curentul din el este de sute de amperi.
Etapa de scurtcircuit - Aceasta este etapa principală a dezvoltării fulgerului. Canalul conductiv de temperatură înaltă face scurtcircuit la sol, provocând un proces de descărcare tranzitorie a unui sistem extins încărcat, creat de lider. În această etapă, un puls de curent poate curge prin canal cu viteza luminii. Etapa de scurtcircuit este însoțită de fulgere de lumină, o strălucire intensă și tunet.
Etapa finală: În etapa finală, canalul continuă să transfere sarcina la sol, dar mai puțin intens. Totuși, această etapă se caracterizează printr-o durată mai lungă a curentului, în principal datorită efectului termic al fulgerului.
Tipuri de fulgere
Fulger untranori și între nori - Cel mai frecvent, fulgerul apare în interiorul unui singur nor (intranori), dar uneori poate călători între doi nori (între nori).
Fulger nor-sol: Fulgerul nor-sol sunt arcurile strălucitoare de lumină care curg vertical între partea inferioară a norului și sol. Există două forme de fulger nor-sol: fulger pozitiv și negativ. Fulgerul negativ lovește pământul de la baza unui nor încărcat negativ. Fulgerul pozitiv provine de la o bază de nor încărcată pozitiv și transportă această sarcină pozitivă la sol. Acestea sunt de două ori mai puternice decât fulgerele obișnuite și pot lovi la mulți kilometri de furtuna propriu-zisă, fiind astfel imprevizibile și foarte periculoase.
Fulger ascendent și descendent - Aproape toate fulgerele încep în nori și cresc spre pământ (fulger descendent). În cazuri speciale, liderul poate începe de la vârful unui turn înalt și crește în sus în norul de furtună (fulger ascendent).
Fulger globular - Fulgerul globular este un fenomen rar și neexplicat, în care o minge de plasmă strălucitoare apare în atmosferă, de obicei în timpul furtunilor. Fulgerul globular poate dura câteva secunde până la câteva minute și se poate mișca în moduri imprevizibile, scrie rainviewer.
Lucruri interesante despre fulgere
Iată câteva lucruri pe care nu le știai despre fulgere:
Fulgerele lovesc stejarii mai des decât alte tipuri de copaci, deoarece stejarii sunt mai înalți și au un sistem radicular bine dezvoltat.
25% dintre persoanele lovite de fulger mor din cauza stopului cardiac. Supraviețuitorii suferă adesea de probleme de sănătate, pierderi de memorie, sensibilitate și tulburări de somn.
Fulgerul care lovește nisipul poate forma sticlă.
Fulgerul poate apărea și pe alte planete cu medii gazoase, cum ar fi Saturn, Uranus, Venus și Jupiter.
Fulgerul lovește cel mai frecvent suprafețe solide, chiar dacă trei sferturi din planetă este acoperită de apă.
Africa Centrală este regiunea cu cea mai mare frecvență a fulgerelor.
Niciun loc în aer liber nu este sigur în timpul unei furtuni cu fulgere.
Majoritatea oamenilor sunt loviți de fulgere înainte să înceapă ploaia sau după ce se oprește ploaia.
Fulgerele rănesc mult mai mulți oameni decât omoară și pot provoca leziuni permanente pe tot parcursul vieții.
Fulgerele se deplasează de aproximativ 30.000 de ori mai rapid decât un glonț.
Tunetul este rezultatul încălzirii rapide și expansiunii aerului cauzate de un fulger.
Fulgerele medii ar putea alimenta un bec de 100 de wați timp de trei luni.
Recomandări pentru siguranța în timpul furtunilor cu fulgere
• Dacă auzi tunete, ești suficient de aproape pentru a fi lovit de fulgere.
• Dacă ești surprins afară, nu sta sub obiecte înalte, cum ar fi copaci, stâlpi sau pe terenuri ridicate.
• Caută adăpost într-o structură complet închisă; o structură care are doar un acoperiș nu este sigură.
• Dacă ești prins afară, nu te întinde pe pământ, ci ghemuiește-te jos pe vârfurile degetelor de la picioare.
• Dacă ești prins afară într-un grup, împrăștiați-vă la cel puțin 6 metri distanță unul de altul.
• Două dintre cele mai comune activități periculoase asociate cu fulgerele sunt jocul pe un câmp deschis și aflarea în apă sau în apropierea acesteia.
• Când ești în interior, evită să atingi sau să folosești instalații sanitare, dispozitive electrice sau telefoane cu fir.
• Dacă cauți adăpost într-un automobil, asigură-te că acesta are un acoperiș dur și ține geamurile ridicate.
• Dacă părul de pe cap sau corp începe să se ridice în timpul unei furtuni, caută adăpost imediat.
• Folosește regula 30-30: numără secundele dintre fulger și tunet; dacă sunt 30 de secunde sau mai puțin, adăpostește-te! După furtună, așteaptă 30 de minute înainte de a părăsi adăpostul.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: meteo, furtuna, fulger, conditii meteo,
Dată publicare:
31-08-2024 09:40