Cum se curăță tacâmurile. Secretul care le face să strălucească

Tacamuri
Shutterstock

Tacâmurile curate, igienizate și strălucitoare ar trebui să reprezinte un detaliu esențial pentru fiecare masă. Curățarea tacâmurilor este importantă deoarece acestea intră în contact direct cu alimentele pe care le consumați.  

Tacâmurile care au un aspect mat nu numai că arată rău, dar pot ascunde și mici particule de murdărie care vă pot pune în pericol sănătatea.

Prevenția este întotdeauna mai bună decât remedierea. Dedicați puțin timp în plus pentru spălarea tacâmurilor și veți vedea rezultatele pe termen lung.

În acest articol vă vom explica cum să vă restaurați și să vă curățați tacâmurile ca un profesionist.

Cum păstrăm tacâmurile

Evitați ca tacâmurile să se păteze urmând cu strictețe următorii pași:

Citește și
Slovacia amenință Ucraina cu măsuri de represalii. „Vom fi obligați să reacționăm”

Spălați în mod regulat tacâmurile cu apă caldă și detergent. Asigurați-vă că faceți asta imediat după ce ați mâncat. Dacă lăsați tacâmurile în farfurie sau chiuvete, murdare de resturi de mâncare, acidul și sarea din alimente vor deteriora în cele din urmă materialul din care acestea sunt confecționate.

Imediat după spălare, folosiți o cârpă moale care nu lasă scame pentru a usca fiecare tacâm. Dacă le lăsați să se usuce singure, detergentul și apa vor lăsa probabil urme pe metal.

Tacamuri

Curățarea tacâmurilor - ce trucuri să folosești

Probabil că ați încercat de nenumărate ori să folosiți diferite produse din comerț pentru a recăpăta strălucirea tacâmurilor din oțel inoxidabil. Modul exact în care puteți reda strălucirea originală a tacâmurilor depinde în mare parte de tipul de material din care sunt fabricate.

Oțelul inoxidabil tinde să fie materialul ales pentru majoritatea tacâmurilor din ziua de azi. Iar pentru ca tacâmurile sunt zilnic folosite în fiecare bucătărie, metalul trebuie întreținut pentru a nu se deteriora în timp.

Pentru a reda strălucirea tacâmurilor puteți urma câteva metode clasice, dar care dau imediat rezultate și fac diferența.

Oțetul, util pentru curățarea tacâmurilor

Cel mai des întâlnit produs folosit în curățarea tacâmurilor de oțel este oțetul. Acesta este adesea folosit pentru a face ca tacâmurile să strălucească. Oțetul alb obișnuit, denumit și oțet de masă sau oțet de alcool, are proprietăți de curățare și degresare.

Puneți tacâmurile într-un recipient umplut cu oțet alb. Lăsați-le să se înmoaie timp de aproximativ 30 de minute sau peste noapte, în funcție de cât de murdare sunt. Oțetul va ajuta la dizolvarea murdăriei și a depunerilor.

Dacă nu doriți să înmuiați tacâmurile, puteți să umeziți un burete sau o cârpă moale în oțet și să frecați tacâmurile pentru a îndepărta murdăria și petele. Asigurați-vă că acoperiți toate suprafețele, inclusiv zonele îndoituri și înguste.

Pentru petele persistente, cum ar fi petele de calcar, creați o pastă din oțet și bicarbonat de sodiu. Aplicați pasta pe pete și lăsați să acționeze timp de 15-20 de minute înainte de a freca cu o cârpă moale sau o perie de dinți moale. Clătiți bine tacâmurile după aceea.

După ce ați curățat tacâmurile cu oțet, clătiți-le bine sub apă caldă curgătoare pentru a îndepărta reziduurile de oțet. Apoi, uscați-le cu o cârpă curată și uscată sau lăsați-le să se usuce natural.

Este important de reținut faptul că oțetul poate fi folosit în mod sigur pentru a curăța tacâmurile din oțel inoxidabil, argint sau argint placat. Totuși, evitați utilizarea oțetului pe obiecte din aluminiu, cupru sau alte metale sensibile, deoarece oțetul poate provoca decolorarea sau deteriorarea acestora.

În plus, dacă aveți îndoieli cu privire la aplicarea oțetului pe anumite tacâmuri sau dacă aveți tacâmuri prețioase sau vechi, este recomandat să consultați instrucțiunile de curățare ale producătorului sau să solicitați sfatul unui specialist în curățarea tacâmurilor.

Tacamuri

Bicarbonatul, folosit pentru curățarea delicată a tacâmurilor

Bicarbonatul de sodiu este un alt ingredient eficient pentru curățarea tacâmurilor datorită proprietăților sale abrazive blânde.

Asigurați-vă că aveți bicarbonat de sodiu (sodă de copt) alimentar și un recipient în care să puteți lucra. Într-un castron mic, amestecați bicarbonatul de sodiu cu puțină apă pentru a forma o pastă densă. Adăugați treptat apă până când obțineți o consistență ușor abrazivă.

Folosind o cârpă moale sau o perie de dinți moale, aplicați pasta de bicarbonat de sodiu pe tacâmurile murdare. Asigurați-vă că acoperiți toate suprafețele, inclusiv zonele înguste.

Utilizați cârpa sau peria de dinți pentru a freca ușor tacâmurile cu pasta de bicarbonat de sodiu. Aveți grijă să nu aplicați presiune prea mare, mai ales pe suprafețele delicate sau placate.

Continuați să frecați până când murdăria și petele sunt îndepărtate. Bicarbonatul de sodiu va ajuta la eliminarea petelor și a depunerilor, în timp ce acțiunea sa abrazivă blândă va ajuta la îndepărtarea reziduurilor.

După ce ați curățat tacâmurile, clătiți-le bine sub apă caldă pentru a îndepărta reziduurile de bicarbonat de sodiu. Apoi, uscați-le cu o cârpă curată și uscată sau lăsați-le să se usuce natural.

Bicarbonatul de sodiu este sigur de utilizat pe majoritatea tipurilor de tacâmuri, inclusiv cele din oțel inoxidabil și argint. Cu toate acestea, evitați să utilizați bicarbonat de sodiu pe tacâmuri placate cu aur, deoarece consistența sa abrazivă ar putea deteriora metalul.

Este întotdeauna recomandat să testați bicarbonatul de sodiu pe o mică zonă a tacâmului înainte de a curăța întregul set, pentru a vă asigura că nu provoacă deteriorări sau decolorări.

Cum să depozitezi tacâmurile

Depozitarea corectă a tacâmurilor este importantă pentru a le proteja și pentru a le menține strălucirea. Pentru asta trebuie în primul rând să le curățați înainte de depozitare. Asigurați-vă că tacâmurile sunt curate și uscate înainte de a le pune în sertar. Dacă sunt lăsate murdare sau umede, pot apărea pete sau deteriorări în timp.

De asemenea, sortați tacâmurile în funcție de tipul de tacâm. De exemplu, furculițe la furculițe, linguri la linguri, cuțite la cuțite, etc. Este important să folosiți tăvi sau compartimente pentru tacâmuri. Pentru a evita zgârieturile și contactul direct între tacâmurile de diferite tipuri, utilizați tăvi sau compartimente speciale pentru depozitarea acestora în sertarele din bucătărie. Puteți alege tăvi cu divizoare ajustabile pentru a se potrivi dimensiunii și tipului de tacâmuri pe care le aveți.

Încercați să evitați ca tacâmurile să intre în contact direct unele cu altele pentru a preveni zgârieturile. Puteți înfășura tacâmurile în cârpe moi de bucătărie sau puteți folosi protecții speciale pentru tacâmuri, cum ar fi mânere de protecție individuale.

Este important să depozitați tacâmurile într-un loc uscat și bine ventilat pentru a preveni umiditatea. Dacă ați optat pentru depozitarea într-un sertar închis, puteți utiliza săculeți sau geluri de silica pentru a absorbi umezeala.

Dacă aveți tacâmuri de argint sau tacâmuri prețioase, asigurați-vă că le depozitați într-o cutie specială pentru tacâmuri, cu o protecție împotriva oxidării, cum ar fi un material textil anticalcar sau un suport de argint anti-oxidare.

Depozitați tacâmurile într-un loc ferit. Alegeți un loc accesibil și sigur, astfel încât să puteți ajunge ușor la tacâmuri atunci când aveți nevoie de ele.

Respectând aceste sfaturi simple de depozitare, vă puteți asigura că tacâmurile dumneavoastră sunt protejate și păstrate într-o stare bună pentru cât mai mult timp.

Articol recomandat de sport.ro
Refuzat de Hagi, Răzvan Burleanu s-a orientat către alt selecționer! Cine e noul favorit al FRF
Refuzat de Hagi, Răzvan Burleanu s-a orientat către alt selecționer! Cine e noul favorit al FRF
Citește și...
Secretul longevității unei italience în vârstă de 110 ani. Este cea mai bătrână femeie din Bergamo
Secretul longevității unei italience în vârstă de 110 ani. Este cea mai bătrână femeie din Bergamo

Antonietta Franchini, zisă Tonia, este cea mai bătrână femeie din provincia Bergamo. Foarte lucidă, cu o memorie de fier, femeia a dezvăluit care este secretul longevității sale.

 

O femeie a făcut o descoperire surprinzătoare în timp ce se plimba pe plajă. „Este atât de ciudat”
O femeie a făcut o descoperire surprinzătoare în timp ce se plimba pe plajă. „Este atât de ciudat”

O femeie a dat peste ceea ce se crede a fi cel mai vechi mesaj din lume aflat într-o sticlă. Ea a făcut descoperirea în timp ce se plimba pe o plajă din SUA.

Cum să menții copiii ocupați și fericiți în vacanță. Activități creative la Muzeul Satului din Baia Mare
Cum să menții copiii ocupați și fericiți în vacanță. Activități creative la Muzeul Satului din Baia Mare

Copiii sunt în vacanța de vară, iar părinții le caută tot felul de activități care să-i țină ocupați. O idee sunt atelierele de meșteșugărit.

Recomandări
Comisarul european pentru Justiție, Didier Reynders:
Comisarul european pentru Justiție, Didier Reynders: "Marile cazuri de corupție din România nu ajung în instanță"

Într-un interviu exclusiv acordat corespondentului PRO TV la Bruxelles, Camelia Donțu, comisarul european pentru Justiție, Didier Reynders, a declarat că “nu sunt atât de multe cazuri la nivel înalt în justiție"

Şeful Statului Major al Apărării, despre dronele ruseşti: Sunt, probabil, combătute de apărarea antiaeriană ucraineană
Şeful Statului Major al Apărării, despre dronele ruseşti: Sunt, probabil, combătute de apărarea antiaeriană ucraineană

România are un sistem de supraveghere antiaeriană „foarte bun", iar rămăşiţele de drone rusești găsite în România sunt, cel mai probabil, rezultatul acţiunilor armatei ucrainene, a declarat şeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiţă Vlad.

 

UEFA a amendat România pentru rasism şi discriminare la EURO 2024. Câți bani trebuie să plătim
UEFA a amendat România pentru rasism şi discriminare la EURO 2024. Câți bani trebuie să plătim

UEFA a sancţionat România cu o amendă de 40.000 de euro, pentru incidentele rasiste şi discriminatorii petrecute la unele meciuri de la EURO 2024 din Germania, informează EFE.