Cum să-ți găsești job în domeniul tău, în străinătate. Țările în care pleacă cei mai mulți români

joburi in alta tara
Shutterstock

Românii care se află în căutarea unei oportunități profesionale în străinătate au numeroase opțiuni. Sunt multe țări, mai ales în Europa, care sunt deschise să primească străini în diverse domenii.

Indiferent de țara aleasă, este important să fie luate în calcul mai multe criterii, începând de la stilul de viață, la costurile de trai, la cerințele de muncă, până la procedurile de relocare.

Opțiuni există. Sunt numeroase țări primitoare cu românii care oferă oportunități de carieră și un nivel ridicat al vieții. Cu puțină cercetare și pregătire, oricine își poate găsi job-ul potrivit peste hotare.

Mulți români aleg să lucreze în străinătate datorită oportunităților mai bune de carieră. Odată ce ai hotărât să explorezi piața muncii în afara țării tale, este important să te informezi despre cerințele de muncă și procedurile de relocare.

Fiecare țară are propriile sale reguli și cerințe pentru străinii care doresc să lucreze. Esențială este pregătirea prealabilă și să te asiguri că îndeplinești toate condițiile pe care le cere angajatorul, dar și că te poți conforma legislației din țara respectivă.

Citește și
Ciclonul care afectează Europa ajunge și în România: „Ne așteptăm la un grad ridicat de instabilitate”. Regiunile vizate de furtuni

Indiferent de destinația aleasă, adaptarea la un mediu nou poate fi dificilă, dar este esențială. Însă, pentru românii dispuși să exploreze oportunități în carieră, să aibă un nou început și un nou stil de viață, un job peste hotare poate fi o opțiune bună.

Job în străinătate. Cum să găsești în domeniul tău

Începuturile și schimbările sunt grele, însă alegerea unui job în străinătate poate fi o experiență cel puțin interesantă și provocatoare. Desigur, în funcție de țara în care alegeți să vă mutați, trebuie să țineți cont de criterii diferite.

Spre exemplu, sunt țări în care te poți muta fără a avea nevoie de foarte mult ajutor din exterior – sunt țări în care nu este nevoie să ai nici rude și nici prieteni pentru a te muta. Un contra-exemplu este Regatul Unit al Marii Britanii, țara unde trăiesc peste un milion de români, unde pentru a te stabili ai nevoie de ajutor din partea cuiva care locuiește deja acolo.

Spre exemplu, angajatorii britanici au nevoie la angajare de o dovadă că plătești chirie și că locuiești undeva. În același timp, proprietarii care au spații în chirie cer un act doveditor că ești angajat. Prin urmare, nici una, nici alta, nu pot fi obținute. În acest caz este recomandat să petreci o perioadă la un prieten sau la o rudă, în gazdă, să obți un job, după care să încerci să te muți în chirie.

Există mai multe modalități prin care poți să-ți găsești un job în străinătate în domeniul în care activezi.

Site-urile de recrutare internaționale

Există numeroase site-uri de recrutare pe care pot fi găsite joburi în străinătate. Poți să îți încarci CV-ul și să aplici la joburile care ți se potrivesc în domeniul tău de experiență.

De asemenea, crearea de rețele este crucială atunci când căutați un loc de muncă în străinătate. Încercați să vă conectați cu profesioniști din domeniu prin intermediul platformelor de socializare, cum ar fi LinkedIn.

De asemenea, puteți participa la evenimente și conferințe din industrie pentru a vă face contacte. Crearea de conexiuni vă poate ajuta să accesați oportunități noi de angajare. Avantajul este că veți obține informații utile despre piața muncii chiar de la sursă, de la oameni care poate sunt angajați deja, conform europa.jobs.

Platforme precum LinkedIn sunt o resursă valoroasă pentru a extinde rețeaua profesională și pentru a afla despre oportunități de joburi în străinătate.

Există numeroase forumuri, bloguri sau site-uri de specialitate, care oferă sfaturi și informații despre găsirea unui job în străinătate. Fii deschis să înveți și să te informezi în mod constant despre oportunitățile disponibile.

Fii deschis la diferite oportunități care pot apărea. Nu trebuie excluse posturile temporare sau contractuale ca o modalitate de a câștiga experiență într-o companie anume. Flexibilitatea în ofertele de muncă poate duce la oportunități noi și interesante de angajare.

Târguri de job-uri internaționale

Multe orașe găzduiesc evenimente sau târguri de profil, în care companiile recrutează candidați pentru poziții disponibile în străinătate. La aceste evenimente se pot lega, de asemenea, conexiuni, astfel încât veți avea ocazia să cunoașteți oameni care să vă ajute cu informații de care aveți nevoie.

Indicat ar fi și să consultați mai multe agenții de recrutare internaționale. Există agenții specializate în recrutarea pentru joburi în străinătate, care pot să ofere asistență în găsirea unui job într-un anumit domeniu pentru procedurile de relocare.

Există numeroase resurse online, cum ar fi forumuri, bloguri sau site-uri de specialitate, care oferă sfaturi și informații despre găsirea unui job în străinătate. Fii deschis să înveți și să te informezi în mod constant despre oportunitățile disponibile.

Dacă vă străduiți să găsiți un loc de muncă în străinătate, luați în considerare posibilitatea de a căuta ajutor din partea unei agenții de recrutare profesionale sau a unui consilier de carieră. Acești profesioniști vă pot oferi sfaturi valoroase și sprijin în timp ce navigați pe piața muncii într-o țară străină.

Nu este exclus nici să contactați direct compania pentru care vreți să lucrați. Dacă există anumite companii în străinătate pe care le admiri, poți să le contactezi direct și să îți trimiți CV-ul sau să te interesezi despre oportunitățile de angajare disponibile.

CV

Foarte important este vă adaptați CV-ul. Atunci când aplicați pentru locuri de muncă în străinătate, asigurați-vă că vă adaptați CV-ul la cerințele specifice ale postului și ale țării în care aplicați. Evidențiați-vă experiența internațională, competențele lingvistice și orice calificări relevante pentru jobul dorit.

Competențele lingvistice reprezintă un avantaj la angajare. În țări precum Franța, Țările de Jos și Germania, a stăpâni bine limba este esențial. Deși engleza este vorbită pe scară largă în aceste țări, cunoașterea limbii constituie un avantaj. Poți lua în considerare posibilitatea de a urma cursuri de limbi străine. Poți, de asemenea, să te implici în cultura locală pentru a-ți îmbunătăți competențele lingvistice.

Țările unde merg cei mai mulți români

Sunt și în prezent mulți români care sunt în căutarea unui job în străinătate. Potrivit datelor prelucrate de o platformă de recrutări online, în 2023 s-au trimis mai multe CV-uri peste hotare, decât în anul anterior, deși numărul locurilor de muncă disponibile, la angajatorii străini, a fost mai mic - angajatorii străini au scos pe piață cu 11% mai puține locuri de muncă.

Potrivit datelor unei platforme de recrutare, angajatorii din alte țări au primit 176.000 de CV-uri de la români. Cifra este în creștere cu două procente față de anul anterior.

Marea Britanie, Italia și Spania, nu mai sunt atât de tentante, așa că a urcat în top, Germania. Topul țărilor unde românii vor să plece să lucreze s-a schimbat destul de mult în ultimii ani. Dacă în trecut, acum 5-6 ani, Italia și Spania erau cele mai căutate, acum aceste țări coboară la coada clasamentului.

Pe primul loc a rămas în ultimii trei ani Germania, ofertantă și datorită situației economice, dar și pentru că are multe locuri de muncă disponibile pentru români. Franța, Irlanda sunt de asemenea sus în top. Și era aici și Marea Britanie, până în 2023, când a coborât pe locul al șaptelea. Anul trecut vedem că a apărut în acest clasament și Republica Moldova.

După ieșirea din Uniunea Europeană a Regatului Unit, s-au înăsprit mult și condițiile pentru ca un român să poată munci acolo și să obțină reședință. Din acest motiv, interesul scade tot mai mult.

Domeniile cele mai cătate de românii care pleacă în străinătate sunt transporturi, retail și HoReCa.

Sunt și mulți angajatori din străinătate dispuși să angajeze de la noi oameni care să lucreze de acasă, fără să mai fie nevoie să se mute în altă țară. Acest lucru este posibil însă doar în domenii precum IT și marketing.

Conform datelor oficiale ale Ministerului de Externe, în anul 2021 în străinătate trăiau, oficial, cu reședință sau domiciliu, 5.705.942 de români.

În top cinci, se aflau următoarele țări:

  • Italia – 1.137.728 de români
  • Spania – 1.087.923 de români
  • Marea Britanie – 949.810 de români
  • Germania – 826.154 de români
  • SUA – 464.814 de români
Articol recomandat de sport.ro
Un europarlamentar intră în acționariatul lui CFR Cluj: ”Nu poți să refuzi o astfel de ofertă!”
Un europarlamentar intră în acționariatul lui CFR Cluj: ”Nu poți să refuzi o astfel de ofertă!”
Citește și...
Grădina Palas din Iași: O galaxie de distracție cu planete gonflabile
Grădina Palas din Iași: O galaxie de distracție cu planete gonflabile

În Grădina Palas din Iași, cele opt planete gonflabile i-au atras imediat pe vizitatori, mai ales pe copii.  

Explozie de culoare în Galați. Sute de artiști au transformat un parc de aventură în galerie de street art
Explozie de culoare în Galați. Sute de artiști au transformat un parc de aventură în galerie de street art

La Galați, sute de artiști și-au pus creativitatea la bătaie la un festival de artă urbană. Clădirile dintr-un parc de aventură de la marginea orașului au prins culoare, cu ajutorul spray-urilor și a diferitelor vopsele.

 

Motanul Max a reușit să devină una dintre
Motanul Max a reușit să devină una dintre "cele mai deștepte" feline din lume, fără prea mult efort. Titlul pe care îl deține

Un motan din statul american Vermont a devenit una dintre cele mai deștepte feline din lume.

Recomandări
Lupta pentru putere în SUA se duce cu vorbe grele. Trump și Biden s-au numit
Lupta pentru putere în SUA se duce cu vorbe grele. Trump și Biden s-au numit "prost" sau "ratat" într-un duel la distanță

Donald Trump l-a calificat din nou pe Joe Biden drept un "escroc", sâmbătă, în Texas, în faţa unor susţinători a armelor.

Cum a fost filmată bona de 69 de ani lovind copilul de un an aflat în grijă. „Treci și bea lăptic! Taci! Taci! Gata!”
Cum a fost filmată bona de 69 de ani lovind copilul de un an aflat în grijă. „Treci și bea lăptic! Taci! Taci! Gata!”

O femeie de 69 de ani, angajată bonă de o familie din București, a fost reținută de poliție și acuzată că a lovit copilașul de 1 an și două luni, pe care trebuia să-l îngrijească. Acum este cercetată sub control judiciar.

Mircea Geoană: sistemul de vot din România, cel mai primitiv din Europa. De ce l-a invocat pe Bill Gates
Mircea Geoană: sistemul de vot din România, cel mai primitiv din Europa. De ce l-a invocat pe Bill Gates

Sistemul de vot din România este cel mai primitiv din toată Europa, crede Mircea Geoană. Secretarul general adjunct al NATO a vorbit despre „democratizarea votului”.