Statele europene care atrag cei mai mulți muncitori de la noi. Câte CV-uri au trimis românii firmelor de peste graniță
Numărul românilor care își doresc în continuare să își găsească un loc de muncă în străinătate rămâne ridicat.
Potrivit datelor prelucrate de o platformă de recrutări online, în 2023 s-au trimis mai multe CV-uri peste hotare, decât în anul anterior, deși numărul locurilor de muncă disponibile, la angajatorii străini, a fost mai mic.
Marea Britanie, Italia și Spania, nu mai sunt atât de tentante, așa că a urcat în top, Germania.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Potrivit datelor unei platforme de recrutare angajatorii din alte țări au primit 176.000 de CV-uri de la români. Cifra este în creștere cu 2 procente față de anul anterior, în condițiile în care angajatorii străini au scos pe piață cu 11% mai puține locuri de muncă.
Topul țărilor unde românii vor să plece să lucreze s-a schimbat destul de mult în ultimii ani. Dacă în trecut, acum 5-6 ani, Italia și Spania erau cele mai căutate, acum aceste țări coboară la coada clasamentului.
Pe primul loc a rămas în ultimii trei ani Germania, ofertantă și datorită situației economice, dar și pentru că are multe locuri de muncă disponibile pentru români. Franța, Irlanda sunt de asemenea sus în top. Și era aici și Marea Britanie, până în 2023, când a coborât pe locul al șaptelea. Anul trecut vedem că a apărut în acest clasament și Republica Moldova.
După ieșirea din Uniunea Europeană a Regatului Unit, s-au înăsprit mult și condițiile pentru ca un român să poată munci acolo și să obțină reședință. Din acest motiv, interesul scade tot mai mult.
Ionuț Matei, reprezentantul unei comunități de români din Marea Britanie: „Legile imigrării s-au schimbat foarte mult, este foarte greu acum să vii să lucrezi aici în Anglia trebuie să îți ofere un job care să îți dea un salariu în jur de 35.000 de lire pe an, el trebuie să demonstreze că deja a căutat aici în UK să angajeze pe cineva. Ce era înainte foarte rigid, cu foarte multe reguli, acum parcă sunt și mai multe”.
Pe de altă parte, românii își arată doar din când în când ori conjunctural interesul pentru unele țări acum în top, precum Republica Moldova, Grecia sau Cipru. De exemplu, sunt mai multe solicitări atunci când mari angajatori din țările respective anunță locuri de muncă bune.
Ana Călugăru, reprezentanta unei companii de recrutare: „Cum ar fi Republica Moldova și aici putem vorbi poate de un mare retailer care își deschide un magazin sau mai multe și atunci caută candidați dintr-o țară mai mare, cum ar fi România. Cu siguranță că din orașe precum Iași sau din zona Moldovei, unde poate și nivelul de trai este mai scăzut, au tendința de a se duce să lucreze, pe perioadă limitată”.
Domeniile cu cele mai multe locuri de muncă disponibile pentru români sunt transporturi, retail sau HORECA.
Sunt și mulți angajatori din străinătate dispuși să angajeze de la noi oameni care să lucreze de acasă, fără să mai fie nevoie să se mute în altă țară. Acest lucru este posibil însă doar în domenii precum IT și marketing.