Cum să pari mai inteligent atunci când vorbești cu cineva. Trucuri simple care te vor ajuta
Să porți o conversație cu o persoană pe care tocmai ai cunoscut-o poate fi inconfortabil, însă există trucuri simple care te vor ajuta să pari mai inteligent atunci când vorbești, scrie CNBC.
Cere sfaturi celor din jur
Într-o serie de studii, cercetătorii de la Harvard și Wharton le-au cerut studenților să rezolve jocuri de inteligență alături de un partener. Unora dintre aceștia li s-a spui că vor fi judecați în funcție de exactitatea răspunsurilor lor, iar altora - în funcție de impresia pe care au făcut-o coechipierului lor.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Studenților li s-au oferit trei opțiuni de comunicare cu partenerul lor:
1. Spune: „Hei, îmi poți oferi vreun sfat?”
2. Spune: „Hei, sper că te-ai descurcat bine”.
3. Nu spune nimic.
Studenții evaluați în funcție de acuratețea lor au cerut sfaturi coechipierului, iar cei care au fost evaluați în funcție de impresia pe care au făcut-o au cerut mult mai puține sfaturi, deoarece le era teamă că nu vor părea competenți. Studenții au avut o părere mai bună despre partenerul care a cerut sfaturi. Cu alte cuvinte, avem tendința să ne gândim: au fost inteligenți să-mi ceară sfatul pentru că eu sunt inteligent.
Cum să ceri sfaturi cuiva
1. Pune o mulțime de întrebări.
Într-un alt studiu realizat de cercetătorii de la Harvard, aceștia au analizat persoane care au purtat conversații cu o persoană pe care voiau să o cunoască, dar și persoane care au purtat conversații față în față, scurte, în cadrul unor întâlniri.
În ambele cazuri, oamenii s-au simțit mai confortabil în preajma celor care au pus multe întrebări, deoarece păreau mai grijulii și înțelegători. Cheia este să pui întrebări atunci cînd discuți cu o persoană, pentru a părea cu adevărat interesat de ceea ce spune interlocutorul.
2. Alungă teama
Unul dintre cele mai mari obstacole în dorința de a purta o conversație este anxietatea. Cadrul unui alt studieu realizat de cercetători, unor directori li s-a spus să ceară sfaturi de la o persoană cu care nu au mai vorbit de mai mulți ani, iar aceștia s-au simțit anxioși și nervoși. Însă, în urma discuțiilor cu aceste persoane, directorii au mărturisit că au primit sfaturi foarte bune, iar pentru 90% dintre ei, experiența a fost plăcută și distractivă.
3. Persoana pe care tocmai ai cunoscut-o nu îți este cel mai bun prieten
Este tentant să te atașezi de acea persoană de success sau celebră pe care tocmai ai cunoscut-o, însă nu este momentul să îi ceri să îți fie mentor sau să pui întrebări deschise pentru a face cercetări. Nu este nici momentul să îi trimiți planul tău de afaceri și să ceri feedback detaliat.În schimb, pune întrebări specifice. Scopul unei prime impresii bune este să te asiguri că obții o a doua impresie - și nu numai.