Cum să gătești sănătos carnea pe grătar. Mihaela Bilic dezvăluie un ingredient neașteptat
Putem marina carnea de grătar în bere pentru a bloca formarea de compuși aromatici toxici, ne sfătuiește nutriționistul Mihaela Bilic.
„Grătar cu bere sau grătar în bere? Vă e teamă că o carne rumenită la grătar nu e atât de sănătoasă pe cat e de gustoasă? Aflați că putem bloca formarea de compuși aromatici toxici cu un pahar de vin sau bere… nu de băut, ci pentru marinat În domeniul gătirii cărnii prin prăjire sau frigere pe grătarul cu cărbune există studii care ne confirmă că un grătar corect executat e de nerefuzat”, susține Mihaela Bilic.
Un studiu privind influența marinării în vin versus marinarea în bere a cărnii arată că după 6 ore de marinare conținutul de amine aromatice testate prin cromatografie HPLC s-a redus cu 40% respectiv 88%, iar din punct de vedere senzorial carnea marinată în bere și apoi prăjită a întrunit cel mai ridicat scor de siguranță, precizează nutriționistul.
„În ceea ce privește frigerea pe grătarul cu cărbune, unde există cel mai risc de formare a hidrocarburilor aromatice policiclice, un alt studiu a arătat că marinarea în bere pilsner, bere pilsner fără alcool și bere brună are efecte diferite, după cum urmează: berea brună a prezentat cel mai puternic efect inhibitor în ceea ce privește formarea HPA (68%), urmată de berea Pilsner fără alcool (36,5%) și în cele din urmă de berea Pilsner (29,5%).
Explicația este efectul protector al flavonoizilor și a altor fitonutrienți prezenți în băuturile fermentate, ceea ce argumentează că știința pusă în slujba nutriției vine cu soluții pentru ca oamenii să gătească nu doar savuros, ci și sănătos”, se mai arată în explicația Mihaelei Bilic.