Cum pot planifica inginerii mai ușor pașii necesari pe șantier cu ajutorul tehnologiei. „Să compenseze anumite lipsuri”
Tehnologia câștigă tot mai mult teren pe șantiere. Drone, ochelari de realitate virtuală și scannere 3D își găsesc ușor loc printre utilaje.
Și, după cum spun specialiștii din domeniu sunt de mare ajutor. Astfel de dispozitive sunt prezentate la un eveniment de profil organizat în aceste zile în Capitală.
Cu ajutorul unui astfel de dispozitiv, inginerii pot planifica mai ușor următorii pași necesari pe șantier. În plus, pot identifica pe loc eventuale erori.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Cătălin Podaru, reprezentantul unei companii: „Este un aparat de scanare de înaltă performanță și cu o viteză foarte mare de scanare. Colegii mei au putut să meargă să facă scanare cu acest aparat a imobilelor și au reușit să scaneze peste 20 de imobile în 25 de zile.”
Iar, astfel de echipamente moderne sunt tot mai întâlnite pe șantierele din România.
Rodica Lupu, reprezentantul unei companii: „Inteligența artificială, roboți, scanare 3D, inclusiv imprimare 3D, drone. Sunt adoptate în construcții. Ne propunem să educăm piața, să aducem tehnologiile mai aproape de ei, și în felul acesta să eficientizeze procesele, să crească viteza, să compenseze anumite lipsuri.”
Pe de altă parte, constructorii încearcă să găsească variante pentru ca locuințele să fie verzi. Mai ales că, din 2021, dezvoltatorii sunt obligați să respecte un nou standard - clădirile trebuie să aibă un consum de energie aproape de zero.
Mihai Costeniuc, reprezentantul unei companii: „Pentru producția panourilor folosim lemn și paie presate și șuruburile pentru conectică, iar ca finisaje urmează tencuiala de lut și paie tocate la interior și pe exterior varul și nisipul."
În cazul fundațiilor, de pilda, poate fi folosit betonul cu emisii reduse de carbon.
Lorand Sata, reprezentantul unei companii: „Există foarte puține materiale, resurse naturale care sunt folosite ceea ce înseamnă o amprentă de carbon sigur redusă, și în plus putem trata prin această metodă și zonele poluate.”
Din 2030, construcția clădirilor trebuie să respecte un nou concept - zero emisii de carbon.