Cum ne asigurăm că nu îi infectăm pe cei dragi de Sărbători. Sfaturile specialiștilor
Dacă sunteți testat pentru Covid-19 înainte de a vă aduna cu familia și prietenii în timpul sezonului de sărbători, chiar dacă rezultatul a fost negativ, nu înseamnă neapărat că cei din jur sunt în siguranță.
Având în vedere că un test negativ Covid-19 a devenit un bilet pentru a evita carantina atunci când călătoriți în anumite state, este ușor de crezut că un test negativ înseamnă că nu sunteți purtător al virusului, transmite The Guardian.
Realitatea este mult mai complicată. Un test negativ nu înseamnă că nu sunteți infectați, ci mai degrabă înseamnă că nu ați avut virusul în acea perioadă, spun experții. Testele Covid-19 nu sunt suficient de sensibile pentru a detecta urmele virusului a doua zi după ce cineva a fost infectat și, uneori, poate dura mai mult de o săptămână pentru ca un test să detecteze virusul după infecție.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Amanda Simanek, un profesor de la Universitatea din Wisconsina vorbit despre principalele lucruri pe care oamenii ar trebui să le știe atunci când se bazează pe testare ca strategie de prevenire a răspândirii Covid-19.
Este posibil ca testul să fi avut loc prea devreme
Covid-19 are o perioadă de incubație între două și 14 zile. Aproximativ jumătate dintre persoanele care contractă virusul vor dezvolta simptome în termen de cinci zile de la expunere, dar pentru unii oameni, ar putea dura până la două săptămâni.
„Dacă până în ziua în care ai fost testat sau chiar cu câteva zile înainte de a fi testat practici activitățile normale, de zi cu zi, și nu iei alte măsuri de precauție pentru a preveni expunerea la SARS-CoV-2, acel test negativ îți spune că nu ai un virus detectabil în acea zi. Ai putea fi expus, poți fi testat în a doua sau a treia zi după expunere, ai putea fi negativ și apoi în ziua a opta poți dezvolta simptome", a spus Simanek.
Simanek l-a citat pe un expert în sănătate publică, Megan Ranney, care a comparat sensibilitatea unui test Covid-19 cu cel a unui test de sarcină.
„La fel cum un test de sarcină nu poate lua locul unui control, testele Covid-19 nu ar trebui privite ca un substitut pentru strategii solide de reducere a transmiterii comunitare”, a precizat Megan Ranney.
Asta nu înseamnă că ar trebui să evitați testarea, ci înseamnă că nu poate garanta că nu veți transmite virusul.
De ce este importantă carantina
Dacă doriți ca testul Covid-19 să fie util, trebuie să luați în serios carantina.
Dacă călătoriți, înseamnă că nu ar trebui să aveți contact cu alte persoane în drum spre destinație. Avioanele, autobuzele și trenurile nu fac excepție.
„Ar trebui să te izolezi de ceilalți. Fă tot ce poți pentru a exclude orice expunere”, a mai adăugat Simanek.
Testarea pe scară largă este mai eficientă decât cea la nivel individual
Testele Covid-19 sunt cele mai utile pentru acțiunea la nivel de comunitate și pentru monitorizarea răspândirii virusului la scară largă.
Chiar dacă testul este negativ, ar trebui să luați alte măsuri de siguranță.
Acest lucru nu înseamnă că ar trebui să anulați toate planurile de vacanță, dar ar trebui să vă luați măsuri de siguranță suplimentare în cazul în care vă întâlniți cu familia sau cu prietenii.
Potrivit recomandărilor autorităților, o sărbătoare în aer liber este mult mai sigură decât în interior. Măștile și distanțarea socială sunt esențiale. Când mâncați, încercați să stați departe și folosiți tacâmuri diferite. Puteți apela și la organizarea unei reuniuni virtuale, o modalitate sigură.