Timișoara nu e mai e „Palmișoara”. Noua administrație a considerat că palmierii nu se potrivesc cu specificul orașului
Faimoșii palmieri, care odinioară dădeau un aer exotic Timișoarei, sunt din nou subiect de discuție. Noua administrație a considerat că nu se potrivesc cu specificul orașului, și a cerut să fie luați de pe străzi.
Vor ajunge la Universitatea de Agronomie din oraș, unde vor deveni obiect de studiu pentru studenți.
În 2013, primăria a cumpărat 40 de palmieri, iar Timișoara s-a transformat în „Palmișoara”. Ani la rând, arbuștii au tronat înșirati pe unul dintre cele mai circulate bulevarde din oraș, aproape de centrul istoric. Unora le este dor de peisajul exotic.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Tânără: „Era o atmosferă exotică și plăcută în același timp”.
Bărbat: „Dacă făceai o poză și te uitai pe poză ce fumos rămânea”.
Alții, în schimb, nu sunt de aceeași părere.
Tânăr: „Prea exotic. Aici nu avem papagali să se potrivească cu peisajul, nu avem nuci de cocos care cresc în jur, bananieri...nu”.
Deși arborii exotici erau marea iubire a primarului de atunci, Nicolae Robu, noului edil nu i se par potriviți.
Nicolae Robu, fost primar al Timișoarei: „Sunt palmieri într-o mulțime de orașe celebre ale Europei cel puțin. Și situate mai la nord decât Timișoara. Deci, nu a fost nimic excentric faptul că eu am adus acei 40 de palmieri în Timișoara”.
Dominic Fritz, primar Timișoara: „Nu sunt foarte practici. Eu cred că este foarte important să avem copaci, copaci adevărați. O să plantăm o mie de copaci și palmierii pot să-și găsească un alt loc”.
Însă istoria palmierilor în Timișoara a luat naștere la începutul anilor 1900.
Simion Moșiu, consilier local: „Această imagine cu fațada Operei dinainte de 1930, unde, după cum puteți și dumneavoastră, este un palmier din perioada interbelică, în Timișoara”.
Unde vor ajunge palmierii
După nouă ani, din cei 40 de palmieri, doar trei s-au uscat, iar restul de 37 vor ajunge, în mod gratuit, la Universitatea de Agronomie din Timișoara, unde vor înfrumuseța holurile și vor fi obiect de cercetare pentru studenți.
Stelian Acatincăi, director general Universitatea de Științele Vieții din Timișoara: „Nu este mare lucru să întreținem niște arbuști de acest gen. În legătură cu udatul, cu fertilizarea, cu tratamentele care se fac. Lucruri care folosesc și studenților noștrii”.
Palmierii au costat 5.600 de euro și au fost întreținuți în serele Societății de Horticultură. Costul întreţinerii lor pe timp de iarnă ajungea la aproximativ opt mii de lei în fiecare lună.