S-au extins în România punctele gastronomice locale. Ofertele cu care își ademenesc clienții

×
Codul embed a fost copiat

Punctele gastronomice locale, care promovează bucătăria tradițională, ajută economia în zonele rurale. Gazdele care ne invită la masă cresc animale și cultivă legume, dar oferă și camere de închiriat, plimbări cu bicicleta sau caii.

În toată țara sunt acum peste 300 de puncte gastronomice, în condițiile în care, în urmă cu șase ani, erau doar 16.

În Vama Buzăului, în județul Brașov, sunt 22 de puncte gastronomice locale. Le recunoaștem după semnul de la poartă, dar sunt promovate și de centrul de informare turistică. Meniul, format din ciorbă, fel principal şi desert, costă 80 de lei pentru adulți și 40 de lei pentru copii. În weekend, în curte, ajung și 60 de oameni la masă.

Denisa Nae, turist: „Te simți altfel, te simți de-al casei... "

Ionuț Bostan, turist: „A fost mâncarea foarte bună de prima dată și am zis nu, mergem acolo!"

Citește și
Ce este Balul Însuraților și singura localitate unde are loc. Care este regula de bază
Ce este Balul Însuraților și singura localitate unde are loc. Care este regula de bază
Ministrul de externe al Turciei face un anunț șoc, după o vizită la Moscova: "Nu există scăpare"

Iar succesul lor a contribuit la dezvoltarea comunităților rurale. Astfel, mai multe familii au o sursă de venit şi nu îşi mai caută de lucru la oraș.

Nicoleta Burlac, reprezentantul unui punct gastronomic: Avem vacă, porci, găini, iepuri, tot ce trebuie, oi. Mâncarea pe care o punem pe masă are gust."

Unii proprietari încearcă să-i atragă pe clienți cu diverse oferte. Una dintre ele, plătești o dată, mănânci cât vrei.

Ana-Maria Silaghi, reprezentantul unui punct gastronomic: „Dacă cineva dorește trei porții de ciorbă, primește trei porții de ciorbă, la felul doi la fel, la desert la fel"

Rezervările se fac, de regulă, pe bază de programări.

Anca Vlad, reprezentant punct gastronomic: „Și pe weekend ar fi bine cu programare, că dacă e fluxul mare, capacitatea nu e atât de mare."

În toată țara sunt acum 316 puncte gastronomice locale, potrivit ANSVSA.

2018 - 16

2019 - 47

2020 - 91

2021 - 162

2022 - 241

2023 - 316

Cele mai multe - în Brașov, Tulcea și Sibiu.

Brașov - 82

Tulcea - 42

Sibiu - 26

Alba - 25

Hunedoara - 15

Ajutată de autorități, Asociația Gastro Local a creat un site unde pot fi găsite. Însă nu toate punctele gastronomice s-au înscris acolo. Între timp, în unele locuri au apărut și afaceri noi. Localnicii au dezvoltat conceptul de "camere la munte", pentru a reține turiștii cât mai mult timp la ei.

Natalia Florea, reprezentant camere de închiriat: „Dacă intră întâi la un punct gastronomic și nu au cazare sunt dirijaţi către cazare"

În afară de bucătăria locală, vizitatorii pot încerca și alte experiențe: plimbări cu calul său căruța, picnicuri, închirieri de biciclete sau glamping.  

Articol recomandat de sport.ro
Ungurii au reacționat imediat după ce România s-a calificat în optimile EURO 2024
Ungurii au reacționat imediat după ce România s-a calificat în optimile EURO 2024
Citește și...
Punctele gastronomice locale, o opțiune ieftină pentru turiștii care nu vor să mănânce la restaurant. Cât costă o masă
Punctele gastronomice locale, o opțiune ieftină pentru turiștii care nu vor să mănânce la restaurant. Cât costă o masă

Punctele gastronomice locale - care promovează bucătăria tradițională - ajută economia în zonele rurale.

 

Ce este Balul Însuraților și singura localitate unde are loc. Care este regula de bază
Ce este Balul Însuraților și singura localitate unde are loc. Care este regula de bază

Tradiționala ie românească și deliciile gastronomice sunt vedete, în acest weekend, la Balul Însuraților - o petrecere dedicată familiilor din bazinul Mureșului Superior.

Unde poți să mănânci ca la mama acasă, când mergi în vacanță la țară. “Totul e gătit cu ingrediente locale, nu sunt deșeuri
Unde poți să mănânci ca la mama acasă, când mergi în vacanță la țară. “Totul e gătit cu ingrediente locale, nu sunt deșeuri"

În România există o rețea în plină expansiune de puncte gastronomice locale, în care orice turist poate mânca “la om în bătătură”, ceea ce acesta gătește împreună cu familia.

Mini restaurant la tine acasă. Cum poți deschide un punct gastronomic local
Mini restaurant la tine acasă. Cum poți deschide un punct gastronomic local

Mai multe puncte gastronomice locale ar urma să fie înființate anul viitor în satele din țară, după ce, recent, parlamentarii au adoptat o lege care reglementează apariția acestor mici restaurante.

 

S-au dublat punctele gastronomice unde se pot gusta delicatesele locale, în România. „Mâncarea atrage”
S-au dublat punctele gastronomice unde se pot gusta delicatesele locale, în România. „Mâncarea atrage”

Numărul punctelor gastronomice din gospodăriile țărănești s-a dublat în perioada pandemiei. Este un rezultat direct al faptului că românii își petrec vacanțele mai mult în țară, și caută gustul autentic al produselor noastre tradiționale.

Recomandări
România s-a calificat în optimile de finală ale EURO 2024.
România s-a calificat în optimile de finală ale EURO 2024. "Tricolorii" au câștigat Grupa E. Cu cine vor juca | VIDEO

Echipa națională de fotbal a României s-a calificat, miercuri, în optimile de finală ale EURO 2024. În ultimul meci pe care l-au disputat în Grupa E, "tricolorii" au remizat, scor 1-1, la Frankfurt, în compania Slovaciei.

Sărbătoare în stradă după calificarea României în
Sărbătoare în stradă după calificarea României în "optimile" EURO 2024. Românii au umplut Piața Universității din București

După o pauză de 24 de ani, România este din nou în optimile de finală ale unui Campionat European de fotbal.

Cu cine va juca România în optimile de la EURO 2024, după ce „tricolorii” au terminat pe primul loc în grupă
Cu cine va juca România în optimile de la EURO 2024, după ce „tricolorii” au terminat pe primul loc în grupă

România a reuşit o performanţă istorică, miercuri, la EURO 2024, reuşind calificarea în optimile de finală ale competiţiei.