Cu pitonul de gât, la fast-food. Apariție înfiorătoare într-un local din România
Imagini șocante în Târgu Mureș, unde un bărbat a intrat într-un fast-food cu un piton uriaș, încolăcit pe el.
În scenele filmate de către alți clienți se vede cum bărbatul are o atitudine extrem de relaxată, deși reptila provoacă rumoare în jurul lui. Polițiștii s-au autosesizat.
Însă, pentru că la noi în țară nu avem o legislație clară cu privire la deținerea animalelor exotice, autoritățile verifică, deocamdată, actele de proveniență ale uriașei reptile.
Posesorul pitonului și-a luat animalul de companie cu el la un fast-food din Târgu Mureș. S-a filmat cum îl transporta cu mașină.
Ajuns în restaurant, atrage atenția tuturor care încearcă să îl fotografieze sau să îl filmeze. În tot acest timp, bărbatul rămâne relaxat în așteptarea comenzii. Imaginile apărute pe rețelele sociale au atras atenția și autorităților.
Alexandra Luca, purtător de cuvânt IPJ Mureș: „Având în vedere imaginile apărute în spațiul public care surprind prezența unei persoane într-un local de tip fast-food cu un piton, polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor s-au sesizat din oficiu, urmând a fi efectuate verificări alături de preprezentanții D.S.V.S.A., în vederea clarificării tuturor circumstanțelor legale incidente în cauză.”
La scurt timp și cel care s-a plimbat cu pitonul a dorit să clarifice lucrurile.
Ovidiu Sima: „E un piton burmese, un șarpe foarte docil, nu este proprietate personală e a unui prieten, are de cinci ani, deține ca și animal de companie, cu hârtie. Am ieșit puțin la plimbare, era vremea ok, în timp ce mergeam spre casă am zis ”hai să ne luăm de mâncare”. Am intrat înauntru, nu l-am lăsat în mașină, fiind atât de mare deranja pe acolo. Nu ne-am gândit prea mult, a fost o chestie instantă.”
Cei care au văzut înregistrările în care apare șarpele uriaș în restaurant au criticat decizia bărbatului.
Autoritățile susțin că nu avem o legislație clară pentru deținerea animalelor exotice și că se va verifica doar dacă proprietarul are acte de provenință pentru reptilă. Specialiștii biologi spun este recomandat că reptilele să nu fie scoase din mediul lor.
Octavian Craioveanu, doctor biolog principal UBB: „Speciile autohtone de reptile și de amfibieni nu pot fi ținute în captivitate. Nu răspund bine la condițiile de captivitate. Nu este deloc indicat să fie luate din mediul controlat în care ele sunt crescute și ținute.”
Autoritătile vor stabili dacă au sau nu motive să îl sancționeze pe cel care a ieșit la plimbare cu pitonul.