Cât a ajuns să coste celebra carpetă „Răpirea din serai”. Prețurile neverosimile cerute pe site-urile de mică publicitate
Celebra carpetă „Răpirea din Serai”, care împodobea în trecut sute de mii de sufragerii din România, a revenit în atenție. Cei care mai au asemenea țesături le scot la vânzare la prețuri colosale, drept vechi obiecte de artă.
Există una pentru care deținătorul cere 100.000 de lei, însă mai sunt sute care pornesc de la câteva mii. Specialiștii spun că prețurile nu sunt justificate.
Adrian a dat anunț că vinde carpeta cu scena „Răpirii din Serai”, care vreme de 50 de ani a împodobit camera de oaspeți a părinților săi. Țesută în Libia, din lână și mătase, aceasta are două mici defecte, așa că a evaluat-o la 4.000 de lei.
Adrian Neacșu, vânzător: „M-au sunat vreo doi dacă o dau la 2.000 sau la 1.500 și n-am acceptat.”
Cristian Oprea a evaluat carpeta lui la 5.000 de lei.
Cristian Oprea, vânzător: „Am văzut pe internet diferite prețuri și am zis hai să nu exagerez, dar nici prea puțin, și am zis o sumă modică.”
Pe un site cu anunțuri sunt 750 de asemenea carpete scoase la vânzare. O treime costă peste 5.000 de lei, iar una 100.000.
Adrian Năstasă, colecționar de artă: „Între 10 și 15% dintre gospodăriile românești din anul ’90 dețineau o carpetă cu „Răpirea din Serai”, adică aproximativ un milion de cetățeni români aveau un exemplar.”
„Răpirea din Serai” este expusă și la Muzeul Amintirilor din Comunism din Brașov.
Liliana Andronescu, vizitator muzeu: „Le aduceau de pe la arabi, le aduceau în general marinarii și pe aici era o nebunie, constănțenii cumpărau, trimiteau la rude din toată țara.”
Carpeta a inspirat și o melodie a Romicăi Puceanu, cântată și astăzi de diverși artiști.
„Răpirea din Serai” chiar are legătură cu muzica, dar cu cea clasică. Carpeta ilustrează un moment dintr-o operă scrisă de Mozart. Libretul povestește despre încercarea unui nobil spaniol de a o elibera pe iubita sa, captivă în haremul unui sultan.
Scena surprinde chiar momentul în care Belmont o fură pe Constanța; împreună cu ei fug și servitorii, călare. Selim-Pașa i-a prins, însă, impresionat de dragostea pe care și-o poartă, i-a eliberat în cele din urmă.
Totuși, carpeta, deși de inspirație artistică, nu este și de valoare.
Cristina Voicu, ghid Muzeul Amintirilor din Comunism: „Nu e un obiect de colecție și atunci s-ar încadra la 400 - 500 de lei, maxim.”
Tapiseriile valoroase sunt vechi, țesute manual, cu multe noduri și lucrătură complicată.