Muzeul Kitsch-ului isi deshide portile pentru curiosi. Mileurile si carpeta cu Rapirea din Serai, printre "vedete". FOTO

×
Codul embed a fost copiat

Cruci cu termometru, pestele de cristal, carpeta Rapirea din Serai si multe mileuri, in cel mai nou muzeu din Bucuresti .

Dracula, interior de apartament comunist cu rufele pe sarma, crucea cu termometru, icoane 3D, pestele din cristal de pe televizor, carpeta Rapirea din Serai si multe mileuri si-au gasit loc in primul Muzeu al Kitsch-ului din Romania, si al patrulea din lume, care se deschide vineri, in Centrul istoric, intr-o cladire aflata la intersectia a doua strazi: Covaci cu Soarelui.

Piesele din Muzeu sunt impartite pe sapte categorii: Dracula, Religie, Comunism, Design interior, Gypsy, Modern si Make your own kitsch.

Icoanele-veioza, cotidianul Dracula din anii 2001-2002, bibelourile iepuri si catei, carpetele cu Rapirea din Serai, interiorul de apartament din comunism, Mona Lisa crosetata pe goblen sau veveritele impaiate si sticlele de parfum care se puneau in vitrine constituie ”patrimoniul” noului muzeu de tip boutique.

Citește și
muzeul national de istorie
Muzeul National de Istorie ramane inchis. Proiectul de consolidare si modernizare, anulat din cauza a 2 cuvinte
VIDEO. „Toată România este salvată”. Femeia care a sesizat CCR și a împiedicat-o pe Diana Șoșoacă să candideze la prezidențiale a sărbătorit cu șampanie

In Muzeul Kitsch-ului, vizitatorul nu se poate plictisi. ”Nimic nu este mai vulgar decat kitsch-ul sofisticat”, este mesajul de intampinare. O statuie a lui David cu dolarul de gat intampina de asemenea musafirul avid de cunoastere. Oricine isi va regasi un obiect care i-a apartinut sau pe care inca il are acasa.

”Dracula este cel mai mare kitsch, pentru ca brand-ul lui s-a folosit inconsistent si haotic. Intre Vlad Tepes si Dracula nu este nicio legatura”, considera proprietarul Muzeului, Cristian Lica, cel care a realizat colectia de-a lungul unor ani buni cu ajutorul consignatiilor, targurilor de profil si altor colectionari si imbogatita recent cu numeroase artefacte. A inceput sa adune piese din cadourile primite. Veioza-racheta cu bule este printre primele obiecte din patrimoniul muzeului.

Mai multe exemplare ale cotidianului Dracula au fost expuse pe un panou in sectiunea dedicata ”paranormalului”. ”Monstrul din Lacul Cernica”, ”Iesirea din trup”, Vreti sa deveniti miliardar”, Blestemul soselei din Podari”, ”Cutremurul vine in 2001” si ”O carte se muta singura in biblioteca”, titlu in stilul Rodicai Ojog-Brasoveanu, scriitoarea de romane politiste, sunt doar cateva dintre titlurile de deschidere din diferite numere. ”Era un OTV in print”, spune Cristian Lica. Dupa celebrele anunturi, ziarul si-a incetat aparitia.

Noua destinatie bucuresteana include aproximativ 200 de exponate.

Zona de kitsch religios este bine reprezentata. ”Exista foarte multe elemente de tip religios: cruciulite cu beculete, icoane 3D, mi se pare ca si vesmantul preotesc este un kitsch, avand in vedere ca Iisus Christos nu a promovat niciodata bogatia materiala, din contra, si opulenta vesmintelor ni se pare kitschioasa in raport cu mesajul pe care ar trebui sa-l transmita”, a declarat Cristian Lica pentru News.ro.
Fotografii cu oamenii vii pictati in biserici, ”ceea ce e nefiresc”, dupa cum spune colectionarul, cu arhitectura religioasa, dar si print-uri din site-uri care promoveaza spovedania online, preoti care au binecuvatat sex-shop-uri si alte ”lucruri”.
”Kitsch-ul meu preferat este cruciulita lui Iisus Christos cu termometru. Am avut una singura care s-a distrus si sunt in cautarea unui alt obiect. Cred ca acesta comunica un soi de aclimatizare spirituala si calorica, in acelasi timp”, spune Cristian Lica.

Intr-o fotografie, Ceausescu este cu celebrul sceptru, caruia colectionarul i-a alaturat ”o telegrama a lui Salvador Dali, de felicitare, pe care ziarele noastre au publicat-o a doua zi, nesesizand ironia. Avem tot felul de insemne comuniste, pestii de televizor”.

In dreapta, organizatorii au reprodus design-ul de interior al perioadei respective.

Portelanuri, vitrine, animale impaiate (striuca, veverite), carpete, goblenuri, toata colectia de Almanah Scanteia, jocul ”Turism”, o copie nefericita dupa Monopoly, care se vindea in librariile din Romania in anii 80. Flori de plastic, fructe de plastic si un panou numit ”Limbaj de lemn”. ”Propunem un exercitiu: pe patru coloane, se poate citi orice fraza cu continuare pe oricare alta coloana. De fapt, nu comunica nimic, dar are sens. Acelasi limbaj se practica si azi”, afirma Cristian Lica.
Cateva planse din anii 1977, de pe care multi au invatat. ”Cam asa arata educatia noastra, cu agentul de circulatie, sa ne ajutam fratele mai mare, cu muncitorii care cara dulapul. Ne pregateau pentru Epoca de Aur. Nu toate sunt 100% kitschisoare, dar mi s-au parut de prost gust”, explica proprietarul.


Accesorii gipsy


Din aur. La aceasta categorie, cultura roma este bogata. Colectionarul a adunat aici vrajitoarele si varianta online a site-urilor prin care se obtin vraji. A fost facuta o selectie de manele. Vizitatorul va putea asculta la casti cateva hit-uri celebre, de la Nicolae Guta la Florin Salam si toti cei care au urmat. Catecele sunt subtitrate in engleza. ”Niciodata nu vom sti daca am facut cea mai buna selectie”, se confeseaza Lica.

Privitorul ”va fi incantat” si cu o colectie de bibelouri care impodobesc palatele binecunoscute. ”Cultura gipsy este kitsch-oasa doar pentru noi suntem majoritari in Romania. Pentru orice vestic, oricare oras indian poate fi considerat kitschios. Nu este deloc agresiv sau ofensator din partea noastra sa-i expunem aici, pentru ca admitem ca sunt o alta cultura si trebuie respectata manifestarea lor. Arhitectura tiganeasca in satele romanesti insa este foarte ciudata”.
Kitsch-ul modern: de la ritualurile de nunta, Dacia ”preparata” in tot felul de moduri, dar si un kitsch ceva mai subtil, o fotografie care surprinde
”aplauzele la aterizarea pe pista”, specific doar la romani.

 

Kitsch-ul politic nu este reprezentat. ”Am preferat sa ne autocenzuram, sa nu avem probleme cu nimeni”, marturiseste directorul.

Tot aici este expusa o colectie a revistei Plai cu boi, pe sarma. ”S-a vrut de la bun inceput o autoironie, dar este totusi un kitsch, unul asumat”.

Pitipoanca si cocalarul, semineul electric, bradul de plastic, sacosa de rafie, precum si cea cu patura, reproduceri de proasta calitate, o Mona Lisa semnata L. Borza, precum si o vitrina intreaga de fake-uri, ghiuluri cu simbolurile Mercedes si Wolkswagen au fost adunate in spatiul inchiriat muzeului. Ultima parte, este un loc unde toti vizitatorii isi pot confectiona propriul obiect kitsch, din plastilina si mici margele.

Un spatiu inca neamenajat, la mansarda, va fi destinat unei galerii de arta, care este insa primitor: pe tavan a fost reprodusa celebra scena din Capela Sixtina: Dumnezeu si Adam. Intr-o maniera kitsch, evident. ”Vrem sa primim lucrari ale artistilor care isi asuma ca si kitsch-ul este frumos. Noua ne place kitsch-ul. Orice artist roman care va vrea sa expuna in galeria de Kitsch Art de la etaj este binevenit. Nu exista decat o singura limitare: lucrarile sa fie kitschoase!".

Investitia proprietarului se ridica la peste 15.000 de euro.
Pretul unui bilet este de 30 de lei. "Pentru cetatenii romani aplicam o reducere de o treime din solidaritate cu faptul ca ei sunt expusi la kitsch-ul din jurul lor in fiecare zi. Contravaloarea biletului de intrare se situeaza in zona inferioara a marjelor de pret practicate de muzeele boutique din lumea larga", a declarat Cristian Lica.

"In materie de kitsch, sunt si eu diletant, la fel ca toti ceilalti. Nu cred ca exista specialisti in kitsch pentru ca nu este o stiinta. Voi tine cont de feedback-urile si ratingurile vizitatorilor pentru a face schimbari sau pentru a imbogati colectia de exponate", precizeaza proprietarul Muzeului Kitsch-ului.


 
Articol recomandat de sport.ro
Keanu Reeves s-a făcut pilot auto! Cum s-a descurcat în prima cursă la profesioniști!
Keanu Reeves s-a făcut pilot auto! Cum s-a descurcat în prima cursă la profesioniști!
Citește și...
"Desenul ascuns" al lui Michelangelo, expus pentru prima data, la Roma. Cum a fost descoperit "Sacrificiul lui Isaia"

Un desen al lui Michelangelo, schita originala a operei ”Sacrificiul lui Isaia”, recent descoperit in timpul unei restaurari, a fost expus vineri, la Roma, potrivit AFP.

Muzeul National de Istorie ramane inchis. Proiectul de consolidare si modernizare, anulat din cauza a 2 cuvinte
Muzeul National de Istorie ramane inchis. Proiectul de consolidare si modernizare, anulat din cauza a 2 cuvinte

Situatie revoltatoare la Muzeul National de Istorie. Inchis de 14 ani, in proportie de 80%, parea ca va fi salvat dupa ce a fost organizat un concurs international de arhitectura.

Descoperire formidabila sub o biserica medievala din Londra.
Descoperire formidabila sub o biserica medievala din Londra. "Ridicam placile de gresie, cand am vazut intrarea unui mormant"

Efectuarea unor lucrari la o veche biserica din Londra, devenita muzeu, a permis descoperirea unei cripte de secol XVII, in care se aflau 20 de sicrie, dintre care cinci ale unor arhiepiscopi de Canterbury.

O statie de metrou din Roma va deveni muzeu. Descoperirea incredibila facuta de arheologi
O statie de metrou din Roma va deveni muzeu. Descoperirea incredibila facuta de arheologi

O calatorie in timp - de asta vor avea parte de anul viitor cei care vor merge cu metroul in capitala Italiei.

Recomandări
AEP: Diana Şoşoacă şi-a depus din nou candidatura. BEC analizează în şedinţa de la ora 18:00
AEP: Diana Şoşoacă şi-a depus din nou candidatura. BEC analizează în şedinţa de la ora 18:00

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă, membru al Biroului Electoral Central, a declarat că Diana Şoşoacă şi-a depus din nou candidatura la prezidenţiale, iar duminică, la ora 18:00, BEC va lua în discuţie această solicitare.

Elena Lasconi îl pune la zid pe ÎPS Teodosie: „Este aripa rusă din Biserica Ortodoxă, trebuia de foarte mult timp exclus”
Elena Lasconi îl pune la zid pe ÎPS Teodosie: „Este aripa rusă din Biserica Ortodoxă, trebuia de foarte mult timp exclus”

Candidatul USR pentru preşedinţia României, Elena Lasconi, îl critică pe arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, spunând că sfaturile date de acesta în ceea ce priveşte relaţiile dintre femei şi bărbaţi încurajează violenţa.

Deja s-a întâmplat a doua oara în ultimele zile. Un individ bolnav psihic a atacat o femeie, la Craiova. Sora îl externase
Deja s-a întâmplat a doua oara în ultimele zile. Un individ bolnav psihic a atacat o femeie, la Craiova. Sora îl externase

Un individ bolnav psihic a atacat o femeie în Craiova, după ce fusese scos din spital pe semnătura surorii sale. Este al doilea caz de acel fel numai săptămâna aceasta.