Criză de fazani în România. Din 20 de crescătorii, mai avem doar trei
Sute de fazani din trei specii diferite au fost eliberați în mai multe zone din județul Alba.
Sunt pași importanți pentru repopularea fondurilor de vânătoare, după ce în urmă cu mai bine de trei decenii exportam sute de mii de fazani anual. Acum, din 20 de crescătorii, mai avem doar trei în toată țara, care aparțin ocoalelor silvice.
În zori, păsările au fost eliberate pe mai multe fonduri de vânătoare din Alba. Fazanii au fost aduși de la crescătoria din Timiș special pentru a încerca repopularea acestor zone. Numărul exemplarelor ar putea cre;te cu o treime până în primăvară.
Gheorghe Lupșa, paznic de vânătoare: "Această zonă este prielnică pentru înmulțirea lor. Le place să aibă un biotop complex cu de toate și cu culturi și cu tufe. Caută foarte mult mălaiul mărunt."
Felix Dragomir, președinte AJPS Alba: ”După revoluție interesul pentru această pasăre a scăzut foarte mult. A scăzut mult și cerința pe piață, pentru că sunt țări concurente care au crescut foarte mulți fazani și concurența este foarte mare."
În total, peste 11.000 de fazani au fost eliberați pe fonduri de vânătoare din Vâlcea, Bihor sau Hunedoara. Puțini, spun cei care-și amintesc că în anii '90 fazanii românești ajungeau în pădurile din Italia, dar și în restaurantele din Europa.
Georginel Enășescu, Ocolul Silvic Timișoara: ”Piața de desfacere în țară a scăzut foarte mult. În schimb, nu s-au mai făcut exporturi în țări ca Italia, Franța. Înainte de '90 a fost în perioada lui de glorie."
Crescătoria din Timiș - una dintre cele trei din țară - vinde fazani și fondurilor private de vânătoare. În prezent, Ungaria și Polonia sunt principalele țări care exportă exemplare.
Valer Bercia, purtător de cuvânt Direcția Silvică Timiș: ”Planurile de viitor sunt de a crește numărul de fazani și de potârnichi, pentru că există cerere mai mare din partea vânătorilor pentru vânătoarea la specii cu pene."
Carnea de fazan este extrem de sănătoasă, bogată în proteine, iar la noi o găsim în special în restaurantele cu specific vânătoresc.
Tamaș Ștefan, gastronom: ”Populația de fazani a scăzut foarte mult. Auzeai din toate văile și pădurile cum cântă cocoșul de fazan, acum, foarte rar. Eu o încadrez ca o delicatesă."
Astfel de preparate sunt cel mai apreciate în gastronomia franțuzească și cea italiană.