Copiii cu autism, privați de terapiile de specialitate, din cauza pandemiei
Pandemia a afectat şi modul în care sunt îngrijiții copiii cu autism, pentru că părinții nu i-au mai putut duce pe aceștia la terapiile de specialitate.
Mulți dintre micuții cu nevoi speciale au fost privați de întâlnirile cu psihoterapeuți sau cu logopezi, iar acest lucru a accentuat dificultățile cu care ei oricum se confruntau.
Centrul a fost deschis anul trecut, în plină pandemie, de Alina Munteanu împreună cu soțul ei. Cei doi s-au decis să ofere copiilor cu autism posibilitatea de a beneficia de terapiile și de procedurile ajutătoare, care se fac în centru. Au şi ei un copil cu aceleași probleme.
Alina Munteanu, Fondator & Coordonator: „Oferim părinților o ghidare care să îndrume către o poză medicală relevantă și totodată o abordare multidisciplinară a terapiilor”.
Copiii cu autism sunt ajutați de o echipă formată din logopezi, terapeuți ocupaționali și psihoterapeuți.
Miruna Jovin, psiholog clinician și psihoterapeut: „Terapia este importantă în măsura în care vrem ca acel copil să se descurce are nevoie pe de o parte să se simtă bine la nivel senzorial, să-și simtă corpul sau poate să integreze stimulii pe care îi primește, de exemplu să nu fie deranjat de lumină, ca cea din spatele meu”.
Ioana Pîrvu, logoped: „Logopedul poate ajuta copilul în primul rând în dezvoltarea acestor modalitalități de comunicare, mai departe în dezvoltarea limbajului vorbit sau înțelegerea limbajului, în exprimare, în pronunție, cu problemele de masticație, deglutiție”.
Însă, prețurile nu sunt deloc mici. Variază între 1.500 și 2.000 de euro pe lună, doar pentru partea terapeutică.
Marius Nicolae, tatăl unui băiat cu autism: „Un copil cu autism nu înțelege că nu are voie să intre într-un loc de joacă, nu înțelege că trebuie să poarte masca la școală, pur și simplu și-o scoate. Nu prea sunt înțeleși copiii cu autism în școlile normale. Nu există nici cadre pregătite pentru acești copiii”.
În România, 1 din 54 de copii are un diagnostic de autism, adică 600.000 de persoane au o viață schimbată din cauza acestui diagnostic, aici incluzând și famiile acestora.